CHAMP MODEL 5C1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Re: CHAMP MODEL 5C1
Witam ponownie.Po chwilowych problemach z komputerem,jak rowniez brakiem czasu,zakonczylem pierwszy model Champa z czego wnuczka jest zadowolona.Na razie wiecej kozysta z mikrofonu ,poniewaz gitara nie bardzo jej sie podoba.Model nr.2 z racji duzego brumu odstawilem na pozniej. Obecnie przedstawiam model nr.3 w oparciu o model Champ Black Face,jednak w tradycyjnej obudowie. Uklad po nie wielkich zmianach,sprawil mi wielka radosc.Bez zerowania i przy napieciu anodowym okolo 405V,kompletnie brak brumu.Moc wzmacniacza jest zdumiewajaca.podejrzewam ze w granicach 5W. Oto moje garazowe wypociny do oceny. pozdrawiam Janusz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Tweed i metalowa siatka z kurnika z tylu - fajne
Czy ja zle widze czy faktycznie jest tu dwuzylowy nieuziemiony kabel sieciowy
Jesli tak to polecam szybko wymienic na uziemiony. Tak na wszelki wypadek zeby wnuczka byla dlugo z dziadka zadowolona

Czy ja zle widze czy faktycznie jest tu dwuzylowy nieuziemiony kabel sieciowy

Jesli tak to polecam szybko wymienic na uziemiony. Tak na wszelki wypadek zeby wnuczka byla dlugo z dziadka zadowolona

Aleksander Niemand
-
- 250...374 postów
Witam ponownie.Caly tydzien nie mialem zbyt wiele czasu na poprawke mojej wersji Czampa.Chcialem sie pochwalic wykonanym wzmacniaczem , a wyszedl mi kurnik,moze teraz dostane inna latke na zastosowana oslone tylej czeci wzmacniacza.Poniewaz dzieci lubia dotykac czesci swiecacych i nie znanych dla nich urzadzen,wiec wstawilem ochronna siatke chwilowo.Nie przypuszczalem ze oberwie mi sie za to ,a moze i slusznie ?? Obecnie tak wyglada tylna czesc wzmacniacza.Dzieki za uwage i pozdrawiam Janusz.
-
- 9375...12499 postów
Jak widzę tweed to mi się niedobrze robi. Przecież to się brudzi na potegę.
-
- 1875...2499 postów
Ty co, na szlaku bojowym dzis przy sobocie? Nikt Ci nie kaze tweedem oklejac.painlust pisze:Jak widzę tweed to mi się niedobrze robi. Przecież to się brudzi na potegę.
Tweed nalezy pokryc/nasycic kilkakrotnie szelakiem i po klopocie.

Aleksander Niemand
-
- 250...374 postów
Nie mialem pojecia o tym ze,tweed ma takie sklonnosci brudzenia.Trafilem kawalek na przecenie wiec nie moge narzekac.Cale zycie trzeba placic "FRYCOWE".Dzieki ze,kurnik juz przestal byc kurnikiem!!!
Mam kilka pytan odnosnie "ATOMA" ale to chyba w innym czasie. Pozdrawiam Janusz.

-
- 3125...6249 postów
Ale to jest chyba "vinyl tweed", czyli zwykły tolex pomalowany w paski, więc nie ma tragedii.kiepura47-51 pisze:Nie mialem pojecia o tym ze,tweed ma takie sklonnosci brudzenia.
Wal śmiałokiepura47-51 pisze:Mam kilka pytan odnosnie "ATOMA" ale to chyba w innym czasie.

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 250...374 postów
Zgadzam sie z tym "vinyl tweed" lecz rowniez,bardzo ciezko usuwa sie klej z powierzchni,ktory wszystko lapie,a po uzyciu roznych chemikalii z kolei rozmazuje malowane paski.Pozostala mi jeszcze praca nad modelem "2" z podwajaczem napiecia,ktory czeka na zmiane wstretnej bialej zamiast kremowej wstawki oraz pozbycia sie slyszanego "brumu". Czy podwajacz napiecia wnosi wiecej zaklocen??? Z kolei co do Atoma to mam zamiar otworzyc nowy temat.Dzieki za uwage i pozdrawiam Janusz.
-
- 9375...12499 postów
aaaa to jest vinyl a nie prawdziwy tweed. Jak zawsze widziałem wzmaka w prawdziwym tweedzie to był tak uwalony, że aż wstyd.
-
- 125...249 postów
-
- 250...374 postów
Czy mozna zastosowac do ATOMA innych lamp niz EL84 np 6V6 GT, 6L6 ? Nastepnie czy nada sie taki transformator sieciowy??
-
- 2500...3124 posty
Kijowo. Chyba lepiej dać coś o wyższym napięciu anodowym, a przede wszystkim zasilaniu 230V i żarzeniu 6,3V.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 500...624 posty
Kol. kiepura chyba z tego co się zorientowałem nadaje zza Wielkiej Wody, więc trafo sieciowe na 120V jest zrozumiałe 

-
- 9375...12499 postów
trafo najmarniej powinno dawać 190V AC. No chyba że podwajacz napięcia tu zastosować, ale ja nie mam w tym doświadczenia.
-
- 3125...6249 postów