Romek D. przedstawil jasno i klarownie puls sosnowickiej gieldy.
Wspomniales o lampach KT66 , czy mozesz mi podac jakiej byly firmy ??
pozdrawiam,
Marek
Przykro mi, ale jak długo jeżdżę na tą giełdę (a jeżdżę od początku jej istnienia) to przedwojennych rzeczy raczej tam nie było. Owszem lampy NOS-y z lat 60-70-80 i współczesne można spotkać, ale literatury z tamtego okresu również nie dostrzegłem. Giełda ukierunkowana jest raczej na obsługę osób zajmujących się na co dzień serwisem RTV – Video, oraz tych, którzy chcą kupić jakiś sprzęt używany bądź telefon komórkowy ewentualnie akcesoria do niego. Na giełdzie jest również trochę osób handlujących czystymi nośnikami CD-R/CD-RW oraz sprzętem komputerowym (raczej używanym niż nowym). Jeśli chodzi o ceny lamp, o których pisałem to nie są one sztywne i warto się niekiedy targować, bo upusty potrafią być całkiem spore( kolega zakupił ostatnio 4 sztuki KT88 po 55zł za sztukę). Jak już wspominałem lampy sprzedają tylko dwie osoby i jeżeli ktoś wybierze się na giełdę z zamiarem ich kupna, a osoby te akurat nie pojawią się w danym dniu to cały wyjazd może okazać się czasem zmarnowanym i niepotrzebnym wydatkiem, więc zawsze lepiej upewnić się czy osoby te będą na giełdzie.
Co do producenta lamp serii KT to postaram się w najbliższym czasie dowiedzieć, kto był ich producentem i niezwłocznie poinformować o tym osoby zainteresowane.
BTW Pan sprzedający lampy posiada niekiedy wyśmienity przewód ekranowany z miedzi srebrzonej z dielektrykiem teflonowym mogący posłużyć do wykonania dobrej jakości przewodów sygnałowych. Wykonałem osobiście taki kabel wykorzystując wspomniany przewód a raczej jego żyłę środkową z dielektrykiem teflonowym wmontowując go w inny grubszy koncentryczny kabel powietrzny zamiast jego oryginalnej żyły środkowej. Uzyskałem w ten sposób bardzo małą indukcyjność i pojemność (poniżej 20 pF włącznie z wtykami cinch). Kabel ten został oceniony przez kilku moich znajomych jako absolutnie audiofilski
Pozdr.
Romek
Chciałbym w celach porównania z informacjami podanymi przez Romkad podać trochę danych o cenach z warszawskiego wolumenu. Ceny są w znacznej mierze porównywalne, choć niektórych lamp, o których wspomina Romekd ja nigdy nie spotkałem na Wolumenie (a szkoda). Mam tu na myśli lampy KT66 i KT88. Co do pozostałych lamp to: 6S33S można kupić po 20-25zł, 300B (Sovteka) po 200zł. GM70 po 60zł. Lampy "małe" są w cenie od 2zł50gr do 5zł. I tak np. 6N1P, 6N2P, 6P14P po 2zł50gr. Aha i byłbym zapomniał można dostać 6P3S po 5zł, 6P3S-E po 8zł i 6N13S po 10zł. Podstawek do druku raczej nowych nie ma (ja nie widziałem), podstawki noval, ceramiczne w ekranie od 2zł50gr, tak samo podstawki octal. Podstawki do 6S33S po 12-15zł.
Co do elementów biernych to jest tego naprawdę dużo. Kondensatory papierowe i papierowo-olejowe od 2zł50gr/szt, niestety często są wylutowywane. Można natomiast trafić, tak jak mnie się udało "współczesne" elektrolity na napięcie 500V.
Dla porównania podaje ceny elementów dostępnych na Sosnowieckiej giełdzie z dnia 5.10.03. Lampy duże: KT66 (Sovtek) – 90zł, KT88 (Reflektor, Sovtek) – 90zł, 300B (Sovtek) – 150zł, 300B (Svetlana) –160zł.
NOS-y z lat 70-80: 6C33C-B – 20zł, GU50 – 12zł, GM70 z grafitową anodą (miedzianych nie było) – 60zł, 6N13S – 10zł oraz wysokoprądowe diody 5S8S – 18zł.
Lampy małe: 6P14P – 6zł, ECC82/ECC83/ECC85 (polskie w oryginalnych kartonikach u innego sprzedawcy) – 2zł.
Podstawki pod lampy: Noval ceramiczne do PCB 1zł (niestety już resztka), pochodzące zza wschodniej granicy ceramiczne i srebrzone Noval do montażu przestrzennego, z ekranem 3,50 zł, pod lampy 6C33C ceramiczne ze srebrzonymi końcówkami – 12zł, pod lampy GM70 (przerobione z podstawek pod 6C33C) – 15zł
Kondensatory papierowo-olejowe (oczywiście „nowe” z roku 1980 i nie lutowane) typu K4OU-9 (metalowy walec o średnicy 18mm i długości 53mm z przepustami szklanymi) 0,47uF/400 – 5zł, a te same pojemności, ale na 630V(też metalowy walec, ale o średnicy 20mm i długości 63mm) – 7zł
Wysokiej jakości kabel ekranowany (miedź srebrzona, zewnętrzna izolacja z bezbarwnego teflonu i dielektryk z teflonu zwiniętego z bardzo cienkiej folii o grubości zaledwie 0,05mm – w pewnym sensie można go traktować jako kabel ekranowany, teflonowo-powietrzny o średnicy zewnętrznej 3,3mm – 5 do 6 zł za metr. Podobny kabel jednak o średnicy zewnętrznej 1,7mm z dielektrykiem teflonowym (pełnym) – 2 zł za metr.
Za tydzień powinny pojawić się lampy 6C45P oraz bardzo do nich podobne, lecz mało znane 6C15P w cenie 8zł/sztukę (podobieństwo ponoć analogiczne jak w przypadku pary lamp 6N13S i 6N5S).