Giełda

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

blue
125...249 postów
125...249 postów

gielda

Post autor: blue »

Romek D. przedstawil jasno i klarownie puls sosnowickiej gieldy.
Wspomniales o lampach KT66 , czy mozesz mi podac jakiej byly firmy ??
pozdrawiam,
Marek :idea:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Przykro mi, ale jak długo jeżdżę na tą giełdę (a jeżdżę od początku jej istnienia) to przedwojennych rzeczy raczej tam nie było. Owszem lampy NOS-y z lat 60-70-80 i współczesne można spotkać, ale literatury z tamtego okresu również nie dostrzegłem. Giełda ukierunkowana jest raczej na obsługę osób zajmujących się na co dzień serwisem RTV – Video, oraz tych, którzy chcą kupić jakiś sprzęt używany bądź telefon komórkowy ewentualnie akcesoria do niego. Na giełdzie jest również trochę osób handlujących czystymi nośnikami CD-R/CD-RW oraz sprzętem komputerowym (raczej używanym niż nowym). Jeśli chodzi o ceny lamp, o których pisałem to nie są one sztywne i warto się niekiedy targować, bo upusty potrafią być całkiem spore( kolega zakupił ostatnio 4 sztuki KT88 po 55zł za sztukę). Jak już wspominałem lampy sprzedają tylko dwie osoby i jeżeli ktoś wybierze się na giełdę z zamiarem ich kupna, a osoby te akurat nie pojawią się w danym dniu to cały wyjazd może okazać się czasem zmarnowanym i niepotrzebnym wydatkiem, więc zawsze lepiej upewnić się czy osoby te będą na giełdzie.
Co do producenta lamp serii KT to postaram się w najbliższym czasie dowiedzieć, kto był ich producentem i niezwłocznie poinformować o tym osoby zainteresowane.
BTW Pan sprzedający lampy posiada niekiedy wyśmienity przewód ekranowany z miedzi srebrzonej z dielektrykiem teflonowym mogący posłużyć do wykonania dobrej jakości przewodów sygnałowych. Wykonałem osobiście taki kabel wykorzystując wspomniany przewód a raczej jego żyłę środkową z dielektrykiem teflonowym wmontowując go w inny grubszy koncentryczny kabel powietrzny zamiast jego oryginalnej żyły środkowej. Uzyskałem w ten sposób bardzo małą indukcyjność i pojemność (poniżej 20 pF włącznie z wtykami cinch). Kabel ten został oceniony przez kilku moich znajomych jako absolutnie audiofilski :D
Pozdr.
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

ceny na giełdach

Post autor: gsmok »

Chciałbym w celach porównania z informacjami podanymi przez Romkad podać trochę danych o cenach z warszawskiego wolumenu. Ceny są w znacznej mierze porównywalne, choć niektórych lamp, o których wspomina Romekd ja nigdy nie spotkałem na Wolumenie (a szkoda). Mam tu na myśli lampy KT66 i KT88. Co do pozostałych lamp to: 6S33S można kupić po 20-25zł, 300B (Sovteka) po 200zł. GM70 po 60zł. Lampy "małe" są w cenie od 2zł50gr do 5zł. I tak np. 6N1P, 6N2P, 6P14P po 2zł50gr. Aha i byłbym zapomniał można dostać 6P3S po 5zł, 6P3S-E po 8zł i 6N13S po 10zł. Podstawek do druku raczej nowych nie ma (ja nie widziałem), podstawki noval, ceramiczne w ekranie od 2zł50gr, tak samo podstawki octal. Podstawki do 6S33S po 12-15zł.
Co do elementów biernych to jest tego naprawdę dużo. Kondensatory papierowe i papierowo-olejowe od 2zł50gr/szt, niestety często są wylutowywane. Można natomiast trafić, tak jak mnie się udało "współczesne" elektrolity na napięcie 500V.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Dla porównania podaje ceny elementów dostępnych na Sosnowieckiej giełdzie z dnia 5.10.03. Lampy duże: KT66 (Sovtek) – 90zł, KT88 (Reflektor, Sovtek) – 90zł, 300B (Sovtek) – 150zł, 300B (Svetlana) –160zł.
NOS-y z lat 70-80: 6C33C-B – 20zł, GU50 – 12zł, GM70 z grafitową anodą (miedzianych nie było) – 60zł, 6N13S – 10zł oraz wysokoprądowe diody 5S8S – 18zł.
Lampy małe: 6P14P – 6zł, ECC82/ECC83/ECC85 (polskie w oryginalnych kartonikach u innego sprzedawcy) – 2zł.
Podstawki pod lampy: Noval ceramiczne do PCB 1zł (niestety już resztka), pochodzące zza wschodniej granicy ceramiczne i srebrzone Noval do montażu przestrzennego, z ekranem 3,50 zł, pod lampy 6C33C ceramiczne ze srebrzonymi końcówkami – 12zł, pod lampy GM70 (przerobione z podstawek pod 6C33C) – 15zł
Kondensatory papierowo-olejowe (oczywiście „nowe” z roku 1980 i nie lutowane) typu K4OU-9 (metalowy walec o średnicy 18mm i długości 53mm z przepustami szklanymi) 0,47uF/400 – 5zł, a te same pojemności, ale na 630V(też metalowy walec, ale o średnicy 20mm i długości 63mm) – 7zł
Wysokiej jakości kabel ekranowany (miedź srebrzona, zewnętrzna izolacja z bezbarwnego teflonu i dielektryk z teflonu zwiniętego z bardzo cienkiej folii o grubości zaledwie 0,05mm – w pewnym sensie można go traktować jako kabel ekranowany, teflonowo-powietrzny o średnicy zewnętrznej 3,3mm – 5 do 6 zł za metr. Podobny kabel jednak o średnicy zewnętrznej 1,7mm z dielektrykiem teflonowym (pełnym) – 2 zł za metr.

Za tydzień powinny pojawić się lampy 6C45P oraz bardzo do nich podobne, lecz mało znane 6C15P w cenie 8zł/sztukę (podobieństwo ponoć analogiczne jak w przypadku pary lamp 6N13S i 6N5S).

Pozdrawiam serdecznie
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ