Giełda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 125...249 postów
Giełda na Śląsku
Użytkownik ORGOL pisał na tym forum o giełdzie w Sosnowcu. Spróbuj się z nim skontaktować. Gdybyś miał jakieś szczegóły to daj znać w tym wątku.
Pozdr. Nieznaczny
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Re: Giełda
W Zagłębiu:Wojtek pisze:Gdzie na Śląsku znajdę giełdę o tematyce "lampowo-radiowej"
Giełda elektroniczna w Sosnowcu-Milowicach, ul. Baczyńskiego (okolice pętli tramwajowej), co tydzień w sobotę (godz.7..13), i w ograniczonym zakresie w niedzielę.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Giełda w Sosnowcu-Milowicach funkcjonuje w każdą sobotę. Działanie giełdy zaczyna się gdzieś koło godziny ósmej rano, a kończy o trzynastej po południu. Przed godziną ósmą nie warto się wybierać, bo wszyscy sprzedający dopiero się rozpakowują, natomiast po godzinie dziesiątej czasami trudno znaleźć miejsce na parkingu. Nie warto wybierać się na giełdę w niedzielę, bo przeważnie nikogo poza sprzedającymi bilety tam nie ma. Jeżeli chodzi o asortyment to niestety od jakiegoś czasu utrzymuje się tendencja polegająca na spadku liczby osób sprzedających elementy elektroniczne, a wzroście osób sprzedających akcesoria do telefonów komórkowych i samych telefonów, niemniej pewne firmy sprzedające między innymi półprzewodniki oraz elementy pasywne funkcjonują na giełdzie regularnie. Jeśli chodzi o części elektroniczne jak lampy, podstawki do nich oraz inne części potrzebne do budowy wzmacniaczy lampowych (np. kondensatory olejowe i teflonowe) to często na giełdę zagląda dwoje sprzedawców posiadający wyżej wspomniany asortyment po niekiedy bardzo okazyjnych cenach. Osoby te nie przyjeżdżają jednak regularnie tylko przeważnie raz na dwa lub trzy tygodnie (niekiedy częściej).
Jeżeli koledzy byli by zainteresowani informacją czy osoby te będą na giełdzie, a same osoby nie miały by nic przeciwko zamieszczeniu takich informacji, wówczas mogę poinformować o tym fakcie a także o cenach oferowanych lamp i podzespołów. Z racji wykonywanego zawodu na giełdzie jestem regularnie, a osoby, o których wspomniałem informują mnie o swoim przyjeździe telefonicznie dzień przed giełdą.
Pozdr.
Romek
Jeżeli koledzy byli by zainteresowani informacją czy osoby te będą na giełdzie, a same osoby nie miały by nic przeciwko zamieszczeniu takich informacji, wówczas mogę poinformować o tym fakcie a także o cenach oferowanych lamp i podzespołów. Z racji wykonywanego zawodu na giełdzie jestem regularnie, a osoby, o których wspomniałem informują mnie o swoim przyjeździe telefonicznie dzień przed giełdą.
Pozdr.
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
Jeżeli takie informacje będziesz mógł tutaj umieścić (ewentualnie na pw jezeli wiecej zainteresowanych nie będzie) to będę wdzięcznyRomekd pisze:.... Jeśli chodzi o części elektroniczne jak lampy, podstawki do nich oraz inne części potrzebne do budowy wzmacniaczy lampowych (np. kondensatory olejowe i teflonowe) to często na giełdę zagląda dwoje sprzedawców posiadający wyżej wspomniany asortyment po niekiedy bardzo okazyjnych cenach. Osoby te nie przyjeżdżają jednak regularnie tylko przeważnie raz na dwa lub trzy tygodnie (niekiedy częściej).
Jeżeli koledzy byli by zainteresowani informacją czy osoby te będą na giełdzie, a same osoby nie miały by nic przeciwko zamieszczeniu takich informacji, wówczas mogę poinformować o tym fakcie a także o cenach oferowanych lamp i podzespołów. ...
Pozdr.
Romek

Wojtek
-
- 250...374 postów
giełda
Przyłączam się do prośby o informacje na temat giełdy, a także co i za ile w dziedzinie lampowej i pokrewnych, można na niej znaleźć
Byłbym wdzięczny również innym Forumowiczom, aby jeśli mają informacje o innych giełdach dali o tym znać na forum.
Pewnie nie tylko ja, ale i inni mają ograniczoną wiedzę ogólną co się dzieje w Polsce. Każdy ma informacje zwykle o swojej okolicy, a czasami zdarza się, że udajemy w inny rejon kraju i szkoda aby przy okazji nie odwiedzić jakiegoś ciekawego miejsca.

Byłbym wdzięczny również innym Forumowiczom, aby jeśli mają informacje o innych giełdach dali o tym znać na forum.
Pewnie nie tylko ja, ale i inni mają ograniczoną wiedzę ogólną co się dzieje w Polsce. Każdy ma informacje zwykle o swojej okolicy, a czasami zdarza się, że udajemy w inny rejon kraju i szkoda aby przy okazji nie odwiedzić jakiegoś ciekawego miejsca.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
-
- moderator
Re: giełda
Proszę bardzo. O Wolumenie w Warszawie pewnie wszyscy wiedzą, ale jest jeszcze Koło. Jest to giełda staroci, ale czasami (ostatnio niestety radzko) można tam kupić lampy. Ja poluję na stare, ale współczesne typu ECC81 czy EL34 też się trafiają. Żae o radiach w różnym wieku i cenie nie wspomnę.ampliman pisze:Przyłączam się do prośby o informacje na temat giełdy, a także co i za ile w dziedzinie lampowej i pokrewnych, można na niej znaleźć :!: :!:
-
- 625...1249 postów
A jak będąc w Warszawie można tam trafić? I kiedy ta giełda funkcjonuje?tszczesn pisze:...Proszę bardzo. O Wolumenie w Warszawie pewnie wszyscy wiedzą, ale jest jeszcze Koło. Jest to giełda staroci, ale czasami (ostatnio niestety radzko) można tam kupić lampy. Ja poluję na stare, ale współczesne typu ECC81 czy EL34 też się trafiają. Żae o radiach w różnym wieku i cenie nie wspomnę.
Wojtek
-
- moderator
Giełda funkcjonuje od soboty ranno (a w zadzie część sprzedających przyjeżdża już w piątek wieczorem) do niedzieli, tak od południa sprzedawcy się już rozjeżdżają. Najwięcej się tam dzieje na ogół w niedzielę rano.Wojtek pisze:A jak będąc w Warszawie można tam trafić? I kiedy ta giełda funkcjonuje?
Dojechać tam można autobusem 129 lub 159 do końca, 167, tramwajami 24 do końca lub 1, 12, 13, 20, 23.
-
- moderator
Witam serdecznie wszystkich.
Długo się zastanawiałem czy podawać ceny części będących w sprzedaży na Sosnowieckiej giełdzie nie wiedząc czy osoby sprzedające nie będą miały nic przeciwko temu oraz czy nie będą temu przeciwne osoby sprzedające części w tzw. drugim obiegu np. na aukcjach Allegro. Ale w końcu mamy wolny rynek, a osoby sprzedające nie miały nic przeciwko podaniu cen oferowanego przez nich towaru.
Na ostatniej giełdzie w Sosnowcu-Milowicach były dwie osoby handlujące częściami do wzmacniaczy lampowych. Pierwszym był sprzedawca używanego sprzętu komputerowego posiadający w swojej ofercie nie lutowane, ceramiczne podstawki Noval typu PN2-5 produkcji polskiej o srebrzonych wyprowadzeniach przeznaczone do montażu w płytkach drukowanych po przystępnej cenie 1 zł za sztukę. Podstawki (pochodzące z początku lat 80-tych) były zapakowane w oryginalne pudełka i wymagały jedynie drobnego przeczyszczenia wyprowadzeń gdyż warstwa srebra pokryta była delikatnym nalotem. Drugą osobą była Pani Tania posiadająca lampy w następujących cenach: 6P3S-E (7zł), 6P3S-EB (10zł), KT66(80zł), KT88(90zł), 6N13S(10zł), 6N2P-EW(5zł), 6P7S(8zł), 6N23(10zł), 6N23-EW(20zł), 300B z porcelanowym-białym cokołem(150zł), 300B z cokołem ebonitowym – czarnym(130zł) oraz solidne podstawki Noval z ekranem(około 3zł za sztukę). Na poprzedniej giełdzie można było kupić od innego sprzedawcy GM70 po 60zł (również te z miedzianą anodą dające piękną czerwono pomarańczową poświatę podczas pracy) oraz małe triody (Noval) o mocy 7,8W typu 6S45P-E(8zł) polecane przez sprzedającego jako dobre lampy sterujące do np. popularnych 6S33S(15zł). Amatorzy konstrukcji o mniejszych mocach mogli na poprzednich giełdach nabyć popularne 6P14P(5 do 8zł). Nie brakowało na wcześniejszych giełdach kondensatorów olejowych i olejowo papierowych np. okrągłych typu K4OU-9 o pojemnościach 0,47uF/400 i 630V czy prostokątnych typu MBGO-1 o pojemności 2uF/630V i MBGO-2 o pojemności 4uF/630V (ceny kondensatorów wahały się w zależności od typu od 3 do 8zł). Udało mi się dostać kiedyś kondensatory z dielektrykiem teflonowym typu K75-406 20uF/2000V(jednak za dużo wyższą cenę).
To tyle, co udało mi się zapamiętać. Przepraszam za nieco przydługi tekst, ale chciałem kolegom nieco przybliżyć asortyment, jaki można dostać u nas na Śląsku.
Pozdrawiam
Romek
Długo się zastanawiałem czy podawać ceny części będących w sprzedaży na Sosnowieckiej giełdzie nie wiedząc czy osoby sprzedające nie będą miały nic przeciwko temu oraz czy nie będą temu przeciwne osoby sprzedające części w tzw. drugim obiegu np. na aukcjach Allegro. Ale w końcu mamy wolny rynek, a osoby sprzedające nie miały nic przeciwko podaniu cen oferowanego przez nich towaru.
Na ostatniej giełdzie w Sosnowcu-Milowicach były dwie osoby handlujące częściami do wzmacniaczy lampowych. Pierwszym był sprzedawca używanego sprzętu komputerowego posiadający w swojej ofercie nie lutowane, ceramiczne podstawki Noval typu PN2-5 produkcji polskiej o srebrzonych wyprowadzeniach przeznaczone do montażu w płytkach drukowanych po przystępnej cenie 1 zł za sztukę. Podstawki (pochodzące z początku lat 80-tych) były zapakowane w oryginalne pudełka i wymagały jedynie drobnego przeczyszczenia wyprowadzeń gdyż warstwa srebra pokryta była delikatnym nalotem. Drugą osobą była Pani Tania posiadająca lampy w następujących cenach: 6P3S-E (7zł), 6P3S-EB (10zł), KT66(80zł), KT88(90zł), 6N13S(10zł), 6N2P-EW(5zł), 6P7S(8zł), 6N23(10zł), 6N23-EW(20zł), 300B z porcelanowym-białym cokołem(150zł), 300B z cokołem ebonitowym – czarnym(130zł) oraz solidne podstawki Noval z ekranem(około 3zł za sztukę). Na poprzedniej giełdzie można było kupić od innego sprzedawcy GM70 po 60zł (również te z miedzianą anodą dające piękną czerwono pomarańczową poświatę podczas pracy) oraz małe triody (Noval) o mocy 7,8W typu 6S45P-E(8zł) polecane przez sprzedającego jako dobre lampy sterujące do np. popularnych 6S33S(15zł). Amatorzy konstrukcji o mniejszych mocach mogli na poprzednich giełdach nabyć popularne 6P14P(5 do 8zł). Nie brakowało na wcześniejszych giełdach kondensatorów olejowych i olejowo papierowych np. okrągłych typu K4OU-9 o pojemnościach 0,47uF/400 i 630V czy prostokątnych typu MBGO-1 o pojemności 2uF/630V i MBGO-2 o pojemności 4uF/630V (ceny kondensatorów wahały się w zależności od typu od 3 do 8zł). Udało mi się dostać kiedyś kondensatory z dielektrykiem teflonowym typu K75-406 20uF/2000V(jednak za dużo wyższą cenę).
To tyle, co udało mi się zapamiętać. Przepraszam za nieco przydługi tekst, ale chciałem kolegom nieco przybliżyć asortyment, jaki można dostać u nas na Śląsku.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
-
- moderator