Pytanie o jakość traf 4pietro4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4
Oczywiście, że zrobię wykresy, żaden problem.
Sam jestem ciekawy, jak będą wyglądały.
Sam jestem ciekawy, jak będą wyglądały.
Pomierzyłem poprawione trafo od 4piętro4, wyniki w arkuszu.
Trafo rzeczywiście poprawione.
ATM jakbyś mógł... Z mojej strony, przypominam tylko, że trafa mierzone były w najgorszych możliwych warunkach, końcówka mocy pentodowa bez sprzężenia zwrotnego. W rzeczywistym układzie, dostrojonym do konkretnego transformatora wyniki będę znacząco lepsze. Ale tak wydawało mi się, że będzie obiektywnie, bo mierzone było trafo, a nie wzmacniacz. Dodatkowo końcówka mocy była oparta o 6V6S, zastosowanie EL84 powinno nieco zmniejszyć zniekształcenia z racji większej czułości oraz lepiej tłumić transformatory z racji niższej rezystancji wewnętrznej.
Trafo rzeczywiście poprawione.
ATM jakbyś mógł... Z mojej strony, przypominam tylko, że trafa mierzone były w najgorszych możliwych warunkach, końcówka mocy pentodowa bez sprzężenia zwrotnego. W rzeczywistym układzie, dostrojonym do konkretnego transformatora wyniki będę znacząco lepsze. Ale tak wydawało mi się, że będzie obiektywnie, bo mierzone było trafo, a nie wzmacniacz. Dodatkowo końcówka mocy była oparta o 6V6S, zastosowanie EL84 powinno nieco zmniejszyć zniekształcenia z racji większej czułości oraz lepiej tłumić transformatory z racji niższej rezystancji wewnętrznej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Dzisiaj zrobię wykresy.
Więc zamieszczam wykresy. Jest znacznie lepiej niż w poprzedniej wersji.
Myślę, że poziom zniekształceń harmonicznych, jak na układ bez sprzężenia zwrotnego, jak najbardziej w normie. Ciekawe, dlaczego krzywa zniekształceń dla mocy 10 W taka pofalowana? Jeszcze jakieś drobne rezonansiki ? Pętla NFB, powinna to skutecznie wyrównać.
Zapomniałem opisać osie wykresu, ale to chyba jasne - f(Hz) , a na drugiej osi - U (Vrms) i h(%).
Więc zamieszczam wykresy. Jest znacznie lepiej niż w poprzedniej wersji.
Myślę, że poziom zniekształceń harmonicznych, jak na układ bez sprzężenia zwrotnego, jak najbardziej w normie. Ciekawe, dlaczego krzywa zniekształceń dla mocy 10 W taka pofalowana? Jeszcze jakieś drobne rezonansiki ? Pętla NFB, powinna to skutecznie wyrównać.
Zapomniałem opisać osie wykresu, ale to chyba jasne - f(Hz) , a na drugiej osi - U (Vrms) i h(%).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
Witam
>traxman , ATM - dzięki za pomiary i wykresy.
Rezonansiki może i drobne są , ale to drobiazg bo po pierwsze nfb sprowadzając krzywą w dół likwiduje je całkowicie , a po drugie bardziej są zaznaczone przy 6V6 , niż przy EL84.
Założenie wykonałem - dokuczliwy i spory rezonans z maksimum w okolicach 11 kHz zmniejszyłem do minimum i wyprowadziłem na ponad 22 kHz. Reszta to kosmetyczne poprawki.
Zniekształcenia przy 50 Hz niższe dla 10 Watów niż dla 1Wata o prawie 1 % ... hmm ...
Pozdrawiam
4p4
>traxman , ATM - dzięki za pomiary i wykresy.
Rezonansiki może i drobne są , ale to drobiazg bo po pierwsze nfb sprowadzając krzywą w dół likwiduje je całkowicie , a po drugie bardziej są zaznaczone przy 6V6 , niż przy EL84.
Założenie wykonałem - dokuczliwy i spory rezonans z maksimum w okolicach 11 kHz zmniejszyłem do minimum i wyprowadziłem na ponad 22 kHz. Reszta to kosmetyczne poprawki.
Zniekształcenia przy 50 Hz niższe dla 10 Watów niż dla 1Wata o prawie 1 % ... hmm ...

Pozdrawiam
4p4
Wyszło dobrze, zafalowaniami bym się nie przejmował, w końcu na nie składają się i generator i wzmacniacz + błędy przyrządów. Bardziej interesuje mnie to, że blacha 0.5mm poradziła sobie bez problemów z niskimi i wysokimi częstotliwościami.
Dopracowując wzmacniacz można na obu transformatorach osiągnąć bardzo dobre parametry.
Dopracowując wzmacniacz można na obu transformatorach osiągnąć bardzo dobre parametry.
-
- 500...624 posty
Zdaje się, iż moje luźno rzucone uwagi, odebrane zostały jako krytyka.
Jest przeciwnie, uważam , że transformator ma więcej niż dobre parametry i w stopniu mocy z dedykowanymi lampami i pętlą NFB sprawdzi się znakomicie.
By w układzie bez sprzężenia zwrotnego,osiągnąć górną częstotliwość graniczną, równą prawie 90 KHz, trzeba naprawdę dobrze zaprojektować transformator i przemyśleć sposób jego nawijania. A pewnie i nie obeszło się bez wielu prób z prototypami.
Gratuluję , dobra robota.
Jest przeciwnie, uważam , że transformator ma więcej niż dobre parametry i w stopniu mocy z dedykowanymi lampami i pętlą NFB sprawdzi się znakomicie.
By w układzie bez sprzężenia zwrotnego,osiągnąć górną częstotliwość graniczną, równą prawie 90 KHz, trzeba naprawdę dobrze zaprojektować transformator i przemyśleć sposób jego nawijania. A pewnie i nie obeszło się bez wielu prób z prototypami.
Gratuluję , dobra robota.
A gdzie tam krytyka.
Szkoda tylko, że nie mam już wersji na blachach 0.35mm.
Można by porównać czy warto dokładać to tych cieńszych blach czy nie.
Szkoda tylko, że nie mam już wersji na blachach 0.35mm.
Można by porównać czy warto dokładać to tych cieńszych blach czy nie.
-
- 25...49 postów
Konstruktywna krytyka wydaje się być motorem postępu technicznego 
>traxman
Co do blach 0,35 to już nie mam , ale zastanawiam się czy nie wykonać identycznego trafa o analogicznym rozkładzie uzwojeń , po czym złożonego na kształtkach z wyżarzonej transformatorówki 0,27 mm wysłać do Ciebie na pomiar porównawczy.
Einstein dla nauki ostatnie spodnie sprzedał to i ja mogę się poświęcić na wysyłkę w obie strony
Zobaczylibyśmy jak przebiegnie ch-ka na poszukiwanej cienkiej blasze transformatorowej ?
Jest szansa wykonać porównanie w identycznych warunkach pomiarowych...

>traxman
Co do blach 0,35 to już nie mam , ale zastanawiam się czy nie wykonać identycznego trafa o analogicznym rozkładzie uzwojeń , po czym złożonego na kształtkach z wyżarzonej transformatorówki 0,27 mm wysłać do Ciebie na pomiar porównawczy.
Einstein dla nauki ostatnie spodnie sprzedał to i ja mogę się poświęcić na wysyłkę w obie strony

Zobaczylibyśmy jak przebiegnie ch-ka na poszukiwanej cienkiej blasze transformatorowej ?
Właśnie wzmacniacz testowy poszedł w świat, ale to nie problem, zrobi się następny i powtórzę pomiary.
Tym razem zrobię PPEL84.
Tym razem zrobię PPEL84.
-
- 25...49 postów
Dobrze
Zatem w ciągu najbliższych dni postaram się jedną sztukę testową wykonać i wysłać.
Zatem w ciągu najbliższych dni postaram się jedną sztukę testową wykonać i wysłać.
-
- 625...1249 postów
Witam4pietro4 pisze:Konstruktywna krytyka wydaje się być motorem postępu technicznego
>traxman
Czy nie zechciałbyś jednak choć trochę zdradzić układ uzwojeń,który najlepiej się sprawdza-dla drobnych nawijaczy

Oczywiście jeśli nie narusza to Twoich interesów lub patentów.
Pozdrawiam
Ja dzisiaj posiedzę nad układem testowym innym niż poprzednio. Układ odwracacza i wzmacniacza wstępnego na wzmacniaczach wysokonapięciowych OPA, sama końcówka PP na EL84. Pozwoli to uzyskać napięcia sterujące w wystarczającym zakresie, minimalne zniekształcenia i szerokim paśmie przenoszenia. Ułatwi to ocenę bezpośrednio współpracującej końcówki lampowej i transformatora - minimalizując błędy źródła sygnału.
-
- 25...49 postów
>traxman
to ciekawie wyjdzie ta hybryda . Jakich scalaków operacyjnych planujesz użyć ?
>nuncjusz
nikt nie może Ci napisać "nawiń 2000 zw w prawo , potem 33 w lewo i będzie hajend". To wymaga indywidualnego podejścia i dostrajania dla konkretnych rdzeni i karkasów , wielkości , proporcji i rozkładu sekcji , klasy i trybu pracy wzmacniacza itp.
Czasami są to naprawdę z pozoru drobiazgi. Zaobserwowałem np. sytuację , gdy wystarczy odłączenie jednej z kilku równoległych sekcji wtórnego i na dobrym dotychczas prostokącie pojawia się potężna szpila.
Pozdrawiam
to ciekawie wyjdzie ta hybryda . Jakich scalaków operacyjnych planujesz użyć ?
>nuncjusz
nikt nie może Ci napisać "nawiń 2000 zw w prawo , potem 33 w lewo i będzie hajend". To wymaga indywidualnego podejścia i dostrajania dla konkretnych rdzeni i karkasów , wielkości , proporcji i rozkładu sekcji , klasy i trybu pracy wzmacniacza itp.
Czasami są to naprawdę z pozoru drobiazgi. Zaobserwowałem np. sytuację , gdy wystarczy odłączenie jednej z kilku równoległych sekcji wtórnego i na dobrym dotychczas prostokącie pojawia się potężna szpila.
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
Co do hybrydy ze scalakiem, też mam taką w planie. Głównie po to, by sprawdzić parametry takiego układu. Chcę użyć wzmacniacza scalonego LME49810
http://www.national.com/ds/LM/LME49810.pdf
, z lampą 6S33S w konfiguracji SE. Jak wiadomo, potrzebuje ona wybitnie dużych amplitud w sterowaniu. W przypadku EL84, nie będą potrzebne aż tak wielkie napięcia.
Traxman- jeśli to nie będzie tajemnicą Twojego warsztatu, dobrze by było pokazać schemat. Będzie jasne w jakim układzie prowadzone były pomiary.
http://www.national.com/ds/LM/LME49810.pdf
, z lampą 6S33S w konfiguracji SE. Jak wiadomo, potrzebuje ona wybitnie dużych amplitud w sterowaniu. W przypadku EL84, nie będą potrzebne aż tak wielkie napięcia.

-
- 3125...6249 postów
A może by tak założyć nowy wątek i wespół w zespół opracować Forumowy Wzmacniacz Pomiarowy? Myślę że połączone siły traxmana, Romkad, OTLampa i może paru innych osób wydałyby wielkie dzieło. My, skromni nawijacze, po sklonowaniu nawijalibyśmy wtedy lepiej. 

_