Ile lamp wejdzie do pudełka 7x12x19cm....

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Ile lamp wejdzie do pudełka 7x12x19cm....

Post autor: Marcus »

Witam
Stałem się dziś "nie-szczęśliwym" posiadaczem prawie 20szt lamp PCL86 (NOS)...niestety "prawie" :(
A było to tak...mniej więcej tydzień temu zakupiłem na Allegro u Pana Romualda S., występującego w tymże serwisie aukcyjnym jako "matosleszno".
No i niby wszystko fajnie, jednak jakież było moje zdziwienie, kiedy znalazłem 20szt lamp PCL86, w tym 15szt w kartonikach "wbite" w paczuszkę o wymiarach 7x12x19cm, beż żadnego zabezpieczenia, zmiętej gazety czy nawet trocin....
Jak sie okazało 3szt były rozbite (nic dziwnego przy takim upchaniu) a 1 szt to ECL805... co ciekawe za tą nędzną imitację opakowania sprzedający zażyczył sobie 10zł, cóż zapłaciłem wierząc, że opakowanie będzie tego warte. Ciekawe ile z tych ocalałych 16szt nabawiło sie mikropęknięć przy pinach... :(
Teraz czekam na negatywa wystawionego w odwecie za mój komentarz, mimo, że przelew elektroniczny zleciłem kilka minut po zalicytowaniu....
Być może problem trywialny, jednak pomyślałem, że warto podzielić się również przykrym doświadczeniem z kolegami forumowiczami.
pozdrawiam
Marcus
OTLamp

Re: Ile lamp wejdzie do pudełka 7x12x19cm....

Post autor: OTLamp »

Marcus pisze:Witam
Stałem się dziś "nie-szczęśliwym" posiadaczem prawie 20szt lamp PCL86 (NOS)...niestety "prawie" :(
A było to tak...mniej więcej tydzień temu zakupiłem na Allegro u Pana Romualda S., występującego w tymże serwisie aukcyjnym jako "matosleszno".
No i niby wszystko fajnie, jednak jakież było moje zdziwienie, kiedy znalazłem 20szt lamp PCL86, w tym 15szt w kartonikach "wbite" w paczuszkę o wymiarach 7x12x19cm, beż żadnego zabezpieczenia, zmiętej gazety czy nawet trocin....

Ja niedawno kupiłem na Allegro lampę BL2. Muszę jednak powiedzieć, że sprzedający podszedł bardzo poważnie do opakowania. Była zapakowana w pudełko o wymiarach 17x17x6cm. Koszt pakowania wyniósł 5zł. Całe pudełko było wypełnione ścinkami z niszczarki dokumentów. W tych ścinkach wygodnie siedziała sobie lampa. :D

A na tego matosleszno trzeba uważać. To najzwyczajniejszy cwaniak. Niedawno wystawił lampy 6П45C za 3zł. Jak się okazało, kosztują tak naprawdę 9zł. Warto też przeczytać negatywne komentarze, jakie otrzymał. Facet ma tupet.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn, 7 lutego 2005, 19:15 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Marcus, Twój przypadek nie jest odosobniony. Otóż kupowałeś pewnie lampy z tej serii 700 sztuk które ten człowiek wystawił. Z kolegą OTLamp przymierzaliśmy się do kupna łącznie 30 sztuk 6P45S. Ok, pierwsza aukcja była zbiorcza, czyli 700szt. wygrywający wybierał jakie to miały by być lampy. Ok, zaliczytowałem, i dzwonie do kolesia. Cena wywoławcza była 3 zł za sztuke. W rozmowie ów Pan stwierdził, że te "grube od rubina" to już nie są po 3 zł, ale po 5 zł. Grzecznie zakończyłem konwersacje z tym sprzedającym. W chwili obecnej czekam na komentarz do aukcji i transakcji która tak naprawdę się nie odbyła bo sprzedający ją zakończył przed czasem. Następnego dnia pojawia się aukcja 11 sztuk 6P45S po ..... 9zł. Zaciekawiony tym faktem zabrałem się za lekture jego komentarzy - znalazłem wtedy 3, podobne do tego co pisze powyżej, typu, że gość naciąga, jest nie uczciwy i kręci. Słowem koleś zwęszył biznes. Szkoda gadać.
geguś

Post autor: geguś »

Witam
Marcus pisze: ... co ciekawe za tą nędzną imitację opakowania sprzedający zażyczył sobie 10zł, cóż zapłaciłem wierząc, że opakowanie będzie tego warte.
Za tanio te lampy kupiłeś i sprzedawca jakoś chciał podciągnąć domowy budżet.
Tępić amatorszczyznę w jej zalążku.

Ja dopłaciłem 10 zł do opakowania radia. Jak pudło otworzyłem, to zobaczyłem 3m2 styropianu, a radio sobie smacznie spało, bo i temperatura w tym pudle była dziwnie dodatna, przy -8 na dworku.
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

No to podobna sytuacja.
Pierwotnie te lampy kupiłem na aukcji zbiorczej, przed tą 700szt "lampa telewizyjna i radiowa" po 3zł/szt w "kup teraz".
Facet wystawił je ponownie w tych późniejszych już posegregowanych (po 4zł) i w rozmowie tel. chciał abu jeszcze raz zalicytować aby "odliczyć od stanu", cena pozostała 3zł/szt plus 10zł przesyłka.
Sam sprzedałem kilka lamp na Allegro, bodajże kol. STUDI kupił odemnie 2szt EL12N RFT (NOS), wysłałem je w pudełku 20x20x25 wyściełanym sporą ilością zmiętej gazety, odseparowałem również lampy od siebie kilkoma cm takiej amortyzacji a za przesyłkę policzyłem tyle co poczta, bo zmięta gazeta nic nie kosztuje a te pare groszy na szary papier i klej termo też nikogo nie zbawi.
Lampy najczęściej pękają jeżeli mają kontakt z sąsiednimi.
Kilka razy też kupowałem lampy, żadne "perełki", zwykłe używane novale za grosze a mimo to sprzedającemu chciało się owijać każdą w papier i układać w sporym pudle między zmiętą gazetą.
Wystarczy trochę wyobraźni, dobrej woli i szacunku dla drugiej osoby....
pozdrawiam
Marcus
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

geguś pisze:Za tanio te lampy kupiłeś i sprzedawca jakoś chciał podciągnąć domowy budżet.
Tępić amatorszczyznę w jej zalążku.
Ano tępić, szkoda lampek.
Kupiłem przy "kup teraz" więc jest tym bardzij dziwne, mógł dać więcj, może wtedy bym nie kupił ale i nie było by sprawy.
pozdrawiam
Marcus
zorba128
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: zorba128 »

Ja ostatnio na allegro kupiłem dwie 6P14P i bardzo spodobał mi się sposób pakowania - każda lampa była ciasno owinięta grubą tekturą falistą (dawniej często się taką spotykało - nie wiem jak się fachowo nazywa) i złapana jednym zwojem zwykłej taśmy klejącej. To potem w bąbelkową koperte i gotowe - polecam, chociaż to zda egzamin tylko w przypadku "prostych", cylindrycznych lamp.

pozdrawiam
marcin
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

No i dzisiaj ciąg dalszy...
"matosleszno" uraczył mnie bardzo ciekawym telefonem, najpierw seria wyzwisk "co ci sie k**** frajerze nie podoba na tym allegro..." póżniej coś jakby teksty z filmu "Psy", słowem - pełna "kultura" :?
Poźniej dwa maile w podobnym stylu, to akurat ciekawe bo wcześniej nie potrafil odpowiedzieć jednocześnie na dwa pytania zadawane jednym mailem...
Swoją drogą otrzymałem przesyłkę od innego sprzedającego, bąbelkowa koperta w srodku pudełeczko, w nim koleja warstwa folii bąbelkowej i w końcu zawinięte w papier 40szt kontrolek neonowych (pomarańczowe i zielone) :) .
Nawet zwykłe oprawki bezpiecznikowe dostałem w "bąbelkach" :wink:
pozdrawiam
Marcus
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Marcus pisze:No i dzisiaj ciąg dalszy...
"matosleszno" uraczył mnie bardzo ciekawym telefonem, najpierw seria wyzwisk "co ci sie k**** frajerze nie podoba na tym allegro..." póżniej coś jakby teksty z filmu "Psy", słowem - pełna "kultura" :?
Poźniej dwa maile w podobnym stylu, to akurat ciekawe bo wcześniej nie potrafil odpowiedzieć jednocześnie na dwa pytania zadawane jednym mailem...
Swoją drogą otrzymałem przesyłkę od innego sprzedającego, bąbelkowa koperta w srodku pudełeczko, w nim koleja warstwa folii bąbelkowej i w końcu zawinięte w papier 40szt kontrolek neonowych (pomarańczowe i zielone) :) .
Nawet zwykłe oprawki bezpiecznikowe dostałem w "bąbelkach" :wink:
Polecam w negatywnym komentarzu zacytować jego słowa. Niech sobie wszyscy przeczytają.

Pozdrawiam
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Niestety Allegro obcięło max ilość znaków komentarzy, ograniczyłem się do krótkiego rzeczowego opisu sprawy i powodu wystawienia a powyższe wypowiedzi są reakcją na negatyw.
Myślę, że temat ten nawiązyje nieco do postu o sposobie traktowania naszego hobby przez osoby z zewnątrz, nie mające pojęcia o technice lampowej czy ogólnie elektronice.
Wiele niedopotrzeń wiąże się właśnie z takim brakiem wiedzy, dlatego moim celem nie jest obrażać czy deskretytować jakiegoś człowieka a raczej uczulic na możliwość wystąpienia takiego problemu.
Jeżeli ktoś miewał podobne doświadczenie z niewłaściwym podejściem osoby sprzedającej to prosze opisać.
Bedzie na przyszłość wiadomo komu zwracać uwagę na sposób pakowania itp. Często przecież sprzedający nie musi wiedzieć jak powinien prawidłowo obchodzić się ze sprzedawanym towarem, co nie znaczy ,że nie możemy z taką osobą przeprowadzić "transakcji".

Apropo tych 6P45S to skoro aukcja doszła do skutku (zakończenie przed czasem niczego nie zmienia) sprzedający jest zobowiązany sprzedać po licytowanej cenie.
Ostatnio zmieniony wt, 8 lutego 2005, 16:57 przez Marcus, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Marcus
geguś

Post autor: geguś »

Witam
Dla mnie to zwykłe lenistwo i lekceważenie "przeciwnika". Jaka jest różnica między szklaną lampą a lustrem, też ze szkła? Jak taki człowiek zareaguje na to, jak mu poczta przyniesie pobite lustro, które kupił za Xzł, bo ten który je sprzedał byle jak zapakował? Cena nie ma tu nic do znaczenia. Dla jednego kupienie za 5zł jest niezłym osiągnięciem, dla innego 10tyś to pestka.
Nie ma też znaczenia jak długo taki człowiek siedzi na allegro. Poprostu wystarczy popatrzyć w sklepie jak są pakowane różne przedmioty.
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Marcus masz racje, regulamin allegro nawet to przewiduje. Napisałem do sprzedającego maila z pytaniem "co dalej z tą aukcją".

Cóż, otrzymalem odpowiedź pełną fajerwerków :), po czym napisałem tak zawny "donos" do administratora allegro o łamaniu regulaminu przez sprzedającego. Jedyne co mogą mu zrobić to dać upomnienie, bo w blokowanie konta to raczej nie będą się pchali, choć kto wie.

W chwili obecnej czekam, chcę zobaczyć co matosleszno zrobi, jak powiedziałem, nie pozostane dłużny w treści komentarza :).
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 15:08 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

no ja w tym nie widzę nic takiego dziwnego ani ciekawego, raczej te potencjometry potaniały bo w tej drugiej aukcji ten pan chce 50 zł za 40szt. czyli wychodzi po 1zł 25gr za sztukę.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 15:08 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.