Bardzo ładnie jest to opisane w artykule Williamsona i Walkera "Amplifiers and superlatives" z Wireless World 09.52.
Jak wskazuje sam tytuł autorzy nie są zbyt pozytywnie nastawieni do układu ultraliniowego, więc skupiają się na wykazaniu zalet QUADa.
Witam ponownie
Brum jaki wystpuje bierze się tylko i wyłącznie z pola elektromagnetycznego generowanego przez trafo zasilające (ew. inne źródła takowego pola w pobliżu). Po Odłączeniu żarzenia od lamp brum jest identyczny jak przy żarzeniu załączonym - nie do odróżnienia na słuch. Po załączeniu anodowego nic sie nie zmienia - może lekko charakter brumu - pewnie dochodzi jakieś szczątkowe 100Hz i inne wyższoczęstotliwościowe śmieci. Na mierniku przy załączonym sztucznym obciążeniu, potencjometrze na maxa i wejściach wiszących w powietrzu wskazuje: na 4 omach 0,3mV, na 8 omach 0,5mV na zakresie 200mV napięcia przemiennego. Czyli praktycznie nic.
Przy podłączonym interkonekcie długości 5m i przy potencjometrze na maxa słychać lekki szumek i przydźwiek - prawdopodobnie zbierają kondensatory sprzegające na wejściu - co zresztą zbadałem organoleptycznie zbiżając doń palec...
Potem załączę kilka oscylogramów z pomiarów na sztucznym obciążeniu 4om, 4om||1uF, głośnik Tonsil 4om/5W jajco - w opcji kondensator w sprzężeniu 220pF lub jego brak.
Moc szacowana z oscylogramów dla 1kHz wynosi 3,5W (mierzona na 4 omach)
Pasmo bez większych górek, mierzyłem pobieżnie do 16kHz - płasko.
Test odsłuchowy na kolumnach Tonsil Perfect 150 - pozytywnie. Mimo dość niskiej skuteczności kolumn (86dB) grało to dość głośno przed wejściem w wyraźne zniekształcenia. Bas nawet przyzwoity, nie schodzi zbyt nisko, widać w tym zakresie niedociągnięcia. Ale to oczywiste.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 16 marca 2009, 12:16 przez Brencik, łącznie zmieniany 1 raz.
Sory, że się czepiam..
Nie lepiej zrobić wzmacniacz na PCL86, która jest tania, a ECL-ke zostawić radiowcom? Teraz taki wysyp wzmacniaczy na ECL86 że cena się strasznie podbiła..
A czym do licha ECL86 jest lepsza od PCL?
Z innymi lampami też zaczyna się tak dziać..
Zaraz ktoś wykorzysta diody z EAA91 do prostowania napięcia dla magicznych oczek dzieciaki się rzucą na to, i EAA będą po 20zł
Słuszna uwaga.
Nie śledzę niestety rynku lamp więc nie wiem jak się kształtują ceny i dostępność. ECL86 mam kilka sztuk już dłuższy czas (sam wzmacniacz "robię" od 2004) więc wykorzystałem je. Transformator sieciowy który wykorzystałem także ma uzwojenie "6,3V" więc nie było sensu kombinować z PCL86 (których też kilka bym znalazł).
Do prostowania użyłem oczywiście mostków krzemowych, prostowniki lampowe są dobre ale w starych radiach i ew. w niektórych gitarowcach.
Podam jeszcze może charakterystyczne napięcia panujące w układzie:
Uz=264V
Ua=251V
Uż=6,33V
Ia=34mA
dla 230V w sieci.
Napięcie na anodzie triody 141V.
Mam nadzieje że uda mi się przedstawić konstrukcję obszerniej z dokładnym opisem, schematami itp.
Oczywiście przydały by sie dokładne pomiary wzmacnaicza. Niestety póki co mogę zrobić tylko podstawowe i to w niepełnym zakresie z powodu braków sprzętowych.