Schemat do analizy i sprawdzenia

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Schemat do analizy i sprawdzenia

Post autor: Piotr »

Alek pisze:Bardzo interesowałaby mnie próba ilościowego opisania tychże korzyści. Mógłby ktoś coś takiego przeprowadzić?
Bardzo ładnie jest to opisane w artykule Williamsona i Walkera "Amplifiers and superlatives" z Wireless World 09.52.
Jak wskazuje sam tytuł autorzy nie są zbyt pozytywnie nastawieni do układu ultraliniowego, więc skupiają się na wykazaniu zalet QUADa.
Brencik

Post autor: Brencik »

Witam ponownie
Brum jaki wystpuje bierze się tylko i wyłącznie z pola elektromagnetycznego generowanego przez trafo zasilające (ew. inne źródła takowego pola w pobliżu). Po Odłączeniu żarzenia od lamp brum jest identyczny jak przy żarzeniu załączonym - nie do odróżnienia na słuch. Po załączeniu anodowego nic sie nie zmienia - może lekko charakter brumu - pewnie dochodzi jakieś szczątkowe 100Hz i inne wyższoczęstotliwościowe śmieci. Na mierniku przy załączonym sztucznym obciążeniu, potencjometrze na maxa i wejściach wiszących w powietrzu wskazuje: na 4 omach 0,3mV, na 8 omach 0,5mV na zakresie 200mV napięcia przemiennego. Czyli praktycznie nic.

Przy podłączonym interkonekcie długości 5m i przy potencjometrze na maxa słychać lekki szumek i przydźwiek - prawdopodobnie zbierają kondensatory sprzegające na wejściu - co zresztą zbadałem organoleptycznie zbiżając doń palec...

Potem załączę kilka oscylogramów z pomiarów na sztucznym obciążeniu 4om, 4om||1uF, głośnik Tonsil 4om/5W jajco - w opcji kondensator w sprzężeniu 220pF lub jego brak.

Moc szacowana z oscylogramów dla 1kHz wynosi 3,5W (mierzona na 4 omach)
Pasmo bez większych górek, mierzyłem pobieżnie do 16kHz - płasko.

Test odsłuchowy na kolumnach Tonsil Perfect 150 - pozytywnie. Mimo dość niskiej skuteczności kolumn (86dB) grało to dość głośno przed wejściem w wyraźne zniekształcenia. Bas nawet przyzwoity, nie schodzi zbyt nisko, widać w tym zakresie niedociągnięcia. Ale to oczywiste.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 16 marca 2009, 12:16 przez Brencik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Sory, że się czepiam..
Nie lepiej zrobić wzmacniacz na PCL86, która jest tania, a ECL-ke zostawić radiowcom? Teraz taki wysyp wzmacniaczy na ECL86 że cena się strasznie podbiła..
A czym do licha ECL86 jest lepsza od PCL?

Z innymi lampami też zaczyna się tak dziać..
Zaraz ktoś wykorzysta diody z EAA91 do prostowania napięcia dla magicznych oczek dzieciaki się rzucą na to, i EAA będą po 20zł

Sory za OT.

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Brencik

Post autor: Brencik »

Słuszna uwaga.
Nie śledzę niestety rynku lamp więc nie wiem jak się kształtują ceny i dostępność. ECL86 mam kilka sztuk już dłuższy czas (sam wzmacniacz "robię" od 2004) więc wykorzystałem je. Transformator sieciowy który wykorzystałem także ma uzwojenie "6,3V" więc nie było sensu kombinować z PCL86 (których też kilka bym znalazł).

Do prostowania użyłem oczywiście mostków krzemowych, prostowniki lampowe są dobre ale w starych radiach i ew. w niektórych gitarowcach.

Podam jeszcze może charakterystyczne napięcia panujące w układzie:
Uz=264V
Ua=251V
Uż=6,33V
Ia=34mA
dla 230V w sieci.
Napięcie na anodzie triody 141V.

Mam nadzieje że uda mi się przedstawić konstrukcję obszerniej z dokładnym opisem, schematami itp.
Oczywiście przydały by sie dokładne pomiary wzmacnaicza. Niestety póki co mogę zrobić tylko podstawowe i to w niepełnym zakresie z powodu braków sprzętowych. :(