Design kolumn a'la vintage

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

aca
50...74 posty
50...74 posty

Re: Design kolumn a'la vintage

Post autor: aca »

Sa to nowe glosniki Visatona. Pierwsza ma wysokosc cos ciut ponad 100 cm, druga 58 cm . Jesli ktos bylby zainteresowany to moge podeslac rysunki, schemat itd.
Pozdrowienia
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Prostota, prostota i jeszcze raz urzekająca prostota. Przy okazji dawnych wspomnień czar... :wink:
785mm
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Piotr pisze:Śliczności. Gdyby tylko ludzie chcieli teraz kupować takie głośniki...
...Ja bym chciał... Oj, bardzo bym chciał.. Prędzej się jednak chyba skończy na SC 10 N + ARN 188. Tymczasem słucham chińskich kolumienek BR ok. 10l :/ lecząc daremnie ich "wzloty i upadki" equalizerem na komputerze... (wiem, za to można zostać zlinczowanym). Ale w razie czego zostają AKG K66, które bezpośrednio na wyjściu słuchawkowym kompaktu dość sporo potrafią.
Bardzo chciałbym kiedyś wziąć parę płyt (Tool, Crimson, Floyd..) i odwiedzić kogoś, kto mógłby mi je odtworzyć przez takie piękne głośniki. Zapewne, jak to po intensywnych doznaniach :) - byłaby euforia, a potem duży, duży kac :D.

Przepraszam, że się wciąłem z OT.

Podobno Rubiny brzmiały pięknie, lampowo, z basem i bardzo melodyjnie. Sam jednak nigdy dłużej ich nie słuchałem. Głośniki z Rubina zapewne są osiągalne.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

MichałKob pisze: lecząc daremnie ich "wzloty i upadki" equalizerem na komputerze... (wiem, za to można zostać zlinczowanym).
Jeżeli prostujesz zamiast krzywić, to po pierwsze jesteś w mniejszości, a po drugie po słusznej stronie mocy :)
MichałKob pisze:Bardzo chciałbym kiedyś wziąć parę płyt (Tool, Crimson, Floyd..) i odwiedzić kogoś, kto mógłby mi je odtworzyć przez takie piękne głośniki.
Nie widzę przeszkód, abyś wpadł na kawkę. Jeżeli gustujesz w wymienionych klimatach, to nawet nie musisz taszczyć płyt ;)
Może nie dokładnie takie głośniki, ale coś ciekawego powinno się znaleźć.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

A może takie coś - http://66.196.80.202/babelfish/translat ... 2fVCL.html ? Niebrzydkie, raczej klasyczne ale nie znowu takie proste pudełko;-)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Tu już chyba nie ma nic z vintage, ani kształt, ani materiały, ani przetworniki. A prezentuje się całkiem nieźle :roll:
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

Czy ja wiem. Kształt dla mnie dość "staroświecki". Ale ja za młody jestem i za mało widziałem, więc się nie kłócę;-) Może inaczej - dla mnie zdecydowanie nie jest on nowoczesny;-) Szczególnie ta tkanina na foncie;-)

Obrazek
traxman

Post autor: traxman »

Tak, tkanina musi być obowiązkowo, dodatkowo zaokrąglone krawędzie i wysokiej jakości wykonanie stolarki, nie to co dzisiejsze MDF.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Piotr pisze:Nie widzę przeszkód, abyś wpadł na kawkę.
O, z wielką przyjemnością! Będę zaszczycony, mogąc posłuchać lampowo - mosfetowych hybryd i spotkać się z ich twórcą :). Wyślę PW.
Piotr pisze:Jeżeli gustujesz w wymienionych klimatach, to nawet nie musisz taszczyć płyt ;)
W kontekście Toola... zostałem rozbrojony. Nie spodziewałem się tego :) Chociaż.. W którymś wątku chyba było, że dobrze Ci się nim głośniki testuje.

Bardzo się cieszę i dzięki wielkie!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Chyba znalazłem to czego szukałem :) To jest prawdziwy Vintage :) Niestety nie na moją kieszeń - 200PLN to nie moja liga :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Post autor: traxman »

Ten przód to pleciony rattan, w arkuszach kupisz w Castoramie w dziale dekoracji, możesz go polakierować na ciemniejszy kolor.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Eeeee, mi to wygląda jak jakiś piecyk gazowy czy inną zabudowę kaloryfera :) Żaden tam rattan, panie, tylko tkanina głośnikowa musi być. Bardzo z epoki są wysokie a szczupłe toczone nóżki. No i niech to będzie kolumna do ustawienia w rogu pomieszczenia - w naszych czasach jest to kompletnie zarzucona koncepcja!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_