Wzmacniacz El34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Re: Wzmacniacz El34
Myślałem, że po prostu przylutuje przewody od kondensatorów prosto pod mostek. Dzisiaj sprawdzę czy coś się zmieni, a jak nie to inne płytki zasilacza anodowego muszę wykonać tak jak piszesz Pyra
Piotr
-
- 625...1249 postów
Być może wystarczy, jeśli połączysz kondensator grubym drutem do prostownika, a następnie kolejną parą przewodów z zaciskami śrubowymi, przecinając poprzednio ścieżki na PCB.
Albo przewody anodowego oraz masę podłączysz bezpośrenio pod kondensator....
Albo przewody anodowego oraz masę podłączysz bezpośrenio pod kondensator....
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 75...99 postów
Witam
Zasilacz anodowy poprawiłem. Poprawa jest, ale niestety nie zupełnie. Transformatory zasilające mam w środku wzmacniacza przykręcone prętem gwintowanym na wylot obudowy , a po drugiej stronie transformator głośnikowy. Jak odsuwam transformator zasilajacy od podstawy (blacha aluminiowa) ustaje brum . Nie wiem czy jest na to jakiś sposób (obudowa podłączona do masy i uziemiona).
Zasilacz anodowy poprawiłem. Poprawa jest, ale niestety nie zupełnie. Transformatory zasilające mam w środku wzmacniacza przykręcone prętem gwintowanym na wylot obudowy , a po drugiej stronie transformator głośnikowy. Jak odsuwam transformator zasilajacy od podstawy (blacha aluminiowa) ustaje brum . Nie wiem czy jest na to jakiś sposób (obudowa podłączona do masy i uziemiona).
Piotr
-
- 625...1249 postów
Zaraz, zaraz, czyli, że trafo sieciowe jest zamocowane na głośnikowym poprzez blachę aluminiową? Jedno nad drugim?
No to musisz to poprawić, jeśli już musisz mieć trafa w tym miejscu, to misisz osie traf obrócić względem siebie o 90 stopni.
No to musisz to poprawić, jeśli już musisz mieć trafa w tym miejscu, to misisz osie traf obrócić względem siebie o 90 stopni.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 75...99 postów
To są tafa toroidalne, nie bardzo rozumie jak to obrócić. U Piotra w wątku bez tytułu tez widziałem tak zamontowane transformatory.Pyra pisze:Zaraz, zaraz, czyli, że trafo sieciowe jest zamocowane na głośnikowym poprzez blachę aluminiową? Jedno nad drugim?
Piotr
-
- 625...1249 postów
Piotr zastosował blachę o grubości 4mm, poza tym widoczne są dość grube podkładki pod toroidami. Musisz zwiększyć odległość. Pojedyncze milimetry mogą dac już dużą poprawę.
-
- 75...99 postów
Czy te podkładki pod transformatory muszą być z jakiegoś specjalnego materiału , co najlepiej dać . Najgorsze jest że praktycznie ukończyłem obudowę wzmacniacza, i nie wiem co najlepiej zrobić. Zastanawiam się czy nie zamienić transformatorów anodowych na jeden z dwoma uzwojeniami anodowymi wraz z żarzeniem i umieścić go na w środku na górze obudowy. Proszę o porady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr
-
- moderator
Rety rety.
Rzeczywiście nie napisałem nic na ten temat, ale w sumie nikt nie pytał
W moich wzmacniaczach rzeczywiście na górze są TG, a na dole TS, ale na litość, nie bezpośrednio nad sobą na jednej śrubie! Tak można zrobić tylko z dwoma TSami, jak w modelu Haiku Exclusive. Tam są dwie pary TSów zamocowanych właśnie w ten sposób. W lampowcach TS i TG są wzajemnie przemieszczone na taką odległość, żeby przydźwięk nie występował. W tej pozycji osie rdzeni (jeżeli można tak powiedzieć w przypadku toroida) przecinają się, a wzajemny wpływ zostaje zredukowany na podobnej zasadzie, jak w przypadku prostopadłego ustawienia rdzeni EI. Stąd w tych wzmacniaczach niby puste miejsce po lewej stronie puszek TG. Tam po prostu pod spodem są lekko odsunięte TSy. Cóż, zdradziłem firmowy sekret
ps. Całkiem nieźle ten wzmacniacz wyszedł, gratuluję. Szczególnie drewniane puszki na TG prezentują się interesująco.
Rzeczywiście nie napisałem nic na ten temat, ale w sumie nikt nie pytał

W moich wzmacniaczach rzeczywiście na górze są TG, a na dole TS, ale na litość, nie bezpośrednio nad sobą na jednej śrubie! Tak można zrobić tylko z dwoma TSami, jak w modelu Haiku Exclusive. Tam są dwie pary TSów zamocowanych właśnie w ten sposób. W lampowcach TS i TG są wzajemnie przemieszczone na taką odległość, żeby przydźwięk nie występował. W tej pozycji osie rdzeni (jeżeli można tak powiedzieć w przypadku toroida) przecinają się, a wzajemny wpływ zostaje zredukowany na podobnej zasadzie, jak w przypadku prostopadłego ustawienia rdzeni EI. Stąd w tych wzmacniaczach niby puste miejsce po lewej stronie puszek TG. Tam po prostu pod spodem są lekko odsunięte TSy. Cóż, zdradziłem firmowy sekret

ps. Całkiem nieźle ten wzmacniacz wyszedł, gratuluję. Szczególnie drewniane puszki na TG prezentują się interesująco.
-
- 375...499 postów
Gruba (>2mm) stal miękka. Zrób prostokątne podkładki, sporo większe od traf zasilających. Przykręć do takiej podkładki trafo śrubą (mosiężną) z łbem stożkowym, który schowa się całkowicie w fazce w tejże blasze.Dumek pisze:Czy te podkładki pod transformatory muszą być z jakiegoś specjalnego materiału , co najlepiej dać .
W ten sposób będziesz miał dwa trafa na "podstawkach" z blachy, płaskie od spodu. W narożnikach tych "podstawek" wywierć 4 otworki do przykręcenia do chassis i przymocuj od spodu chassis, możliwie nie w osi traf głośnikowych.
Chyba tyle możesz tylko zrobić, żeby nie wprowadzać rewolucji w konstrukcji, która istotnie estetyczną jest

Na początek możesz zdobyć taką grubszą blachę w rozmiarze większym od trafa i prowizorycznie podłożyć ją pod sieciowe - sprawdzisz, czy to wyeliminuje problem i czy warto robić to co proponuję...
Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...