Wzmacniacz El34

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Re: Wzmacniacz El34

Post autor: Dumek »

Myślałem, że po prostu przylutuje przewody od kondensatorów prosto pod mostek. Dzisiaj sprawdzę czy coś się zmieni, a jak nie to inne płytki zasilacza anodowego muszę wykonać tak jak piszesz Pyra
Piotr
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Być może wystarczy, jeśli połączysz kondensator grubym drutem do prostownika, a następnie kolejną parą przewodów z zaciskami śrubowymi, przecinając poprzednio ścieżki na PCB.
Albo przewody anodowego oraz masę podłączysz bezpośrenio pod kondensator....
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Witam
Zasilacz anodowy poprawiłem. Poprawa jest, ale niestety nie zupełnie. Transformatory zasilające mam w środku wzmacniacza przykręcone prętem gwintowanym na wylot obudowy , a po drugiej stronie transformator głośnikowy. Jak odsuwam transformator zasilajacy od podstawy (blacha aluminiowa) ustaje brum . Nie wiem czy jest na to jakiś sposób (obudowa podłączona do masy i uziemiona).
Piotr
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Zaraz, zaraz, czyli, że trafo sieciowe jest zamocowane na głośnikowym poprzez blachę aluminiową? Jedno nad drugim?
No to musisz to poprawić, jeśli już musisz mieć trafa w tym miejscu, to misisz osie traf obrócić względem siebie o 90 stopni.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Pyra pisze:Zaraz, zaraz, czyli, że trafo sieciowe jest zamocowane na głośnikowym poprzez blachę aluminiową? Jedno nad drugim?
No to musisz to poprawić, jeśli już musisz mieć trafa w tym miejscu, to misisz osie traf obrócić względem siebie o 90 stopni.
To są tafa toroidalne, nie bardzo rozumie jak to obrócić. U Piotra w wątku bez tytułu tez widziałem tak zamontowane transformatory.
Piotr
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Piotr zastosował blachę o grubości 4mm, poza tym widoczne są dość grube podkładki pod toroidami. Musisz zwiększyć odległość. Pojedyncze milimetry mogą dac już dużą poprawę.
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Czy te podkładki pod transformatory muszą być z jakiegoś specjalnego materiału , co najlepiej dać . Najgorsze jest że praktycznie ukończyłem obudowę wzmacniacza, i nie wiem co najlepiej zrobić. Zastanawiam się czy nie zamienić transformatorów anodowych na jeden z dwoma uzwojeniami anodowymi wraz z żarzeniem i umieścić go na w środku na górze obudowy. Proszę o porady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Rety rety.
Rzeczywiście nie napisałem nic na ten temat, ale w sumie nikt nie pytał 8)
W moich wzmacniaczach rzeczywiście na górze są TG, a na dole TS, ale na litość, nie bezpośrednio nad sobą na jednej śrubie! Tak można zrobić tylko z dwoma TSami, jak w modelu Haiku Exclusive. Tam są dwie pary TSów zamocowanych właśnie w ten sposób. W lampowcach TS i TG są wzajemnie przemieszczone na taką odległość, żeby przydźwięk nie występował. W tej pozycji osie rdzeni (jeżeli można tak powiedzieć w przypadku toroida) przecinają się, a wzajemny wpływ zostaje zredukowany na podobnej zasadzie, jak w przypadku prostopadłego ustawienia rdzeni EI. Stąd w tych wzmacniaczach niby puste miejsce po lewej stronie puszek TG. Tam po prostu pod spodem są lekko odsunięte TSy. Cóż, zdradziłem firmowy sekret :lol:

ps. Całkiem nieźle ten wzmacniacz wyszedł, gratuluję. Szczególnie drewniane puszki na TG prezentują się interesująco.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Dumek pisze:Czy te podkładki pod transformatory muszą być z jakiegoś specjalnego materiału , co najlepiej dać .
Gruba (>2mm) stal miękka. Zrób prostokątne podkładki, sporo większe od traf zasilających. Przykręć do takiej podkładki trafo śrubą (mosiężną) z łbem stożkowym, który schowa się całkowicie w fazce w tejże blasze.
W ten sposób będziesz miał dwa trafa na "podstawkach" z blachy, płaskie od spodu. W narożnikach tych "podstawek" wywierć 4 otworki do przykręcenia do chassis i przymocuj od spodu chassis, możliwie nie w osi traf głośnikowych.

Chyba tyle możesz tylko zrobić, żeby nie wprowadzać rewolucji w konstrukcji, która istotnie estetyczną jest :)

Na początek możesz zdobyć taką grubszą blachę w rozmiarze większym od trafa i prowizorycznie podłożyć ją pod sieciowe - sprawdzisz, czy to wyeliminuje problem i czy warto robić to co proponuję...

Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...