Mam pytanie odnośnie wspomnianego wyżej radia (SABA Wildbad 12) - czy ma ktoś może schemat? Radio gra, ale kilka rzeczy mnie niepokoi.
- Słyszalny przy cichym słuchaniu (oraz wzmagający się przy niektórych ustawieniach regualcji barwy) przydźwięk 100Hz - podejrzewam, oprócz głównego kondensatora w zasilaczu, upływności kondensatorów w układzie regulacji barwy i innych...
- Czułość na FM jest dość duża - udało mi się nawet na wewnętrznej antenie złapać w Lubinie RMF Classic z Wrocławia - to chyba dzięki brakowi szumów między stacjami. Słychać ledwo, ledwo, ale słychać. Tym niemniej, na zakresie UKF są dwa problemy (a może to normalne zjawisko?):
* Głośność dość mocno zależy od poziomu odbieranego sygnału
* Bardzo trudno jest uzyskać czysty odbiór FM - niezależnie od siły odbieranego sygnału, nawet minimalne odstrojenie powoduje dość nieprzyjemne zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne na niskich częstotliwościach - słyszalne zwłaszcza przy odbiorze współczesnego do bólu skompresowanego sygnału. Najlepsza jakość występuje dla częstotliwości nieco mniejszej, niż wskazywane przez oczko maksimum sygnału?
adamst_ pisze: Bardzo trudno jest uzyskać czysty odbiór FM - niezależnie od siły odbieranego sygnału, nawet minimalne odstrojenie powoduje dość nieprzyjemne zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne na niskich częstotliwościach - słyszalne zwłaszcza przy odbiorze współczesnego do bólu skompresowanego sygnału. Najlepsza jakość występuje dla częstotliwości nieco mniejszej, niż wskazywane przez oczko maksimum sygnału?
Gdzie szukać usterek i jak do nich podejść?
O ile nie jest to rozstrojenie detektora stosunkowego, powodem może być wyschnięty kondensator elektrolityczny w detektorze. Sprawdź go, a jeżeli to nie on jest powodem, zbadaj czy dostrojenie na maximum pokrywa się z przejściem przez zero detektora. Może to wymagać tymczasowej wymiany rezystora połączonego równolegle z elektrolitem (o ile zastosowano układ niesymetryczny, a obecność oka na to by wskazywała) na dzielnik z dwóch szeregowo połączonych rezystorów o takim samym oporzez sumarycznym. Woltomierz do celów pomiaru zera wpinasz między odczep dzielnika a wyjście detektora stosunkowego (z cewki filtru) a do pomiaru maximum - na końcówki kondensatora elektrolitycznego.
Dzięki za wskazówkę. Jak wrócę do domu sprawdzę. Radio wygląda generalnie na niegrzebane, więc mam nadzieję, że to elektrolit. BTW nadal poszukuję schematu, a jeszcze lepiej - serwisówki
Póki co poratowałem się schematem i serwisówką od Freudenstadt 15 Stereo (bo akurat szczęśliwie detektor jest taki sam, i nawet prawie tak samo na płytce rozmieszczony).
Wymieniłem elektrolit detektora, dało to niewielką poprawę. Następnie, po lekturze opisu strojenia z serwisówki, zestroiłem uzwojenie pierwotne detektora na maksimum napięcia na kondensatorze, a uzwojenie wtórne na zero (na słuch - szukając miejsca, gdzie jest najlepszy dźwięk - nie mam dwóch mierników niestety - chyba że do pomiaru zera użyłbym oscyloskopu?). Obecnie zero detektora niemal pokrywa się z maksimum sygnału, ale nadal dość trudno się w nie wstroić - "sweet spot" jest bardzo wąski. I nawet przy najlepszym dostrojeniu jednak słychać zniekształcenia brzmiące "intermodulacyjnie", zwłaszcza gdy emitowane są współczesne "dopalone" nagrania z dużą ilością basu. Czasem mam wrażenie, że jest to intermodulacja przydźwiękiem sieciowym - czy może ona być skutkiem niedostatecznej filtracji zasilania lub wyschniętych kondensatorów odsprzęgających poszczególne stopnie? Sam tor m.cz. przy podaniu sygnału z magnetofonu gra czysto.
Ciężkie to nasze hobby, zwłaszcza gdy trzeba dźwigać przez cała giełdę taki mebel . Kompletny z pięknym zestawem głośników Grundig 3055/56. Czy te płaskie wysokotowce to są piezo elementy ?? Dykta pod tkaniną trochę zdeformowana, ale to w zasadzie jedyne poważniejsze mechaniczne uszkodzenie. Radia jeszcze do prądu nie włączałem, wydmuchane jedynie sprężonym powietrzem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ładny Ile kosztował? Ja sobie dzisiaj giełdę odpuściłem - było coś jeszcze ciekawego?
Prawdopodobnie do wymiany będą kondensatorki zwijane (takie zalewane niebiesko/zielone i brązowe - generalnie wszystko o pojemności powyżej 1nF co nie jest elektrolitem).
Kosztował tradycyjnie Przy targowaniu jestem twardszy od stonki . Przed chwilą włączyłem do prądu, gra . Spadnięta jest tylko linka napędu głowicy UKF. Może ktoś ma schemat do niego ?. Ponieważ w temacie radjów jestem początkujący, pytanie. Po co potencjometr od wysokich tonów ma pociągnięte linki i przestraja dwa rdzenie w filtrach ?
Był Philips Jupiter 521 stereo, ale cena mało zachęcająca jak na warunki giełdowe.
Nie znam tego radia, ale może regulacja barwy zrobiona jest na obwodach L-C zamiast R-C - a ten potencjometr to tylko napęd? Nie jest to przypadkiem poplątana linka z UKF, która idzie do wariometru UKF?
Ile chcieli za tego Jupitera, to zacne radyjko, właśnie słucham takiego.
wladl pisze:Kosztował tradycyjnie Przy targowaniu jestem twardszy od stonki . Przed chwilą włączyłem do prądu, gra . Spadnięta jest tylko linka napędu głowicy UKF. Może ktoś ma schemat do niego ?. Ponieważ w temacie radjów jestem początkujący, pytanie. Po co potencjometr od wysokich tonów ma pociągnięte linki i przestraja dwa rdzenie w filtrach ?
Bo razem z regulacją pasma części m.cz. zmienia szerokość pasma p.cz. - zwężenie pasma powoduje mneij szumów i interferencji, a dalekich słabych stacji (na których te interferencje się pojawiają) i tak nie słucha się z pełnym pasmem.
Nie spotkałem jeszcze się z takim rozwiązaniem, bardzo ciekawe, w nowych sprzętach w zależności od poziomu sygnału były przełączane filtry ceramiczne na wejściu p.cz.
traxman pisze:Nie spotkałem jeszcze się z takim rozwiązaniem, bardzo ciekawe, w nowych sprzętach w zależności od poziomu sygnału były przełączane filtry ceramiczne na wejściu p.cz.
Standardowo stosowane w przedwojennych superheterodynach. Albo sprzęgnięte z barwą jak tutaj (np. w Philipsie 695A) albo regulowane oddzielną gałą (np. Elektrit Allegro)
Te dwa plaskie glosniki to naprawdziwsze elektrostaty, pozostale pernamentnie dynamiczne z magnesami AlNiCo. Bardzo szlachetne zestawienie. Gratuluje zakupu.
Ostatnio zmieniony sob, 28 lutego 2009, 16:08 przez Ano, łącznie zmieniany 1 raz.
tszczesn pisze:regulowane oddzielną gałą (np. Elektrit Allegro)
Znaczy się Fidelio
Ciekawą, oddzielną regulację szerokości pasma p.cz. ma też czeski Telefunken Choral (niem. 643WK) oraz Grand Koncert - kondensatorem różnicowym w pierwszym filtrze p.cz.
Z powojennych, np. radzieckie radio Даугава z lat 50 ma płynną regulację szerokości pasma p.cz. sprzężoną z regulacją barwy, przy czym regulowane są obydwa filtry p.cz.