Giełdowe trofeum

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Giełdowe trofeum

Post autor: Marvel »

wladl pisze:Mam nadzieję że radyjko nabyłeś w rozsądnych pieniądzach.
adamst_ pisze:udało mi się nabyć za 60zł Sabę Wildbad 12 :-)
:-)
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Przegapiłem :oops:
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Mam pytanie odnośnie wspomnianego wyżej radia (SABA Wildbad 12) - czy ma ktoś może schemat? Radio gra, ale kilka rzeczy mnie niepokoi.

- Słyszalny przy cichym słuchaniu (oraz wzmagający się przy niektórych ustawieniach regualcji barwy) przydźwięk 100Hz - podejrzewam, oprócz głównego kondensatora w zasilaczu, upływności kondensatorów w układzie regulacji barwy i innych...

- Czułość na FM jest dość duża - udało mi się nawet na wewnętrznej antenie złapać w Lubinie RMF Classic z Wrocławia - to chyba dzięki brakowi szumów między stacjami. Słychać ledwo, ledwo, ale słychać. Tym niemniej, na zakresie UKF są dwa problemy (a może to normalne zjawisko?):
* Głośność dość mocno zależy od poziomu odbieranego sygnału

* Bardzo trudno jest uzyskać czysty odbiór FM - niezależnie od siły odbieranego sygnału, nawet minimalne odstrojenie powoduje dość nieprzyjemne zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne na niskich częstotliwościach - słyszalne zwłaszcza przy odbiorze współczesnego do bólu skompresowanego sygnału. Najlepsza jakość występuje dla częstotliwości nieco mniejszej, niż wskazywane przez oczko maksimum sygnału?

Gdzie szukać usterek i jak do nich podejść?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

adamst_ pisze: Bardzo trudno jest uzyskać czysty odbiór FM - niezależnie od siły odbieranego sygnału, nawet minimalne odstrojenie powoduje dość nieprzyjemne zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne na niskich częstotliwościach - słyszalne zwłaszcza przy odbiorze współczesnego do bólu skompresowanego sygnału. Najlepsza jakość występuje dla częstotliwości nieco mniejszej, niż wskazywane przez oczko maksimum sygnału?
Gdzie szukać usterek i jak do nich podejść?
O ile nie jest to rozstrojenie detektora stosunkowego, powodem może być wyschnięty kondensator elektrolityczny w detektorze. Sprawdź go, a jeżeli to nie on jest powodem, zbadaj czy dostrojenie na maximum pokrywa się z przejściem przez zero detektora. Może to wymagać tymczasowej wymiany rezystora połączonego równolegle z elektrolitem (o ile zastosowano układ niesymetryczny, a obecność oka na to by wskazywała) na dzielnik z dwóch szeregowo połączonych rezystorów o takim samym oporzez sumarycznym. Woltomierz do celów pomiaru zera wpinasz między odczep dzielnika a wyjście detektora stosunkowego (z cewki filtru) a do pomiaru maximum - na końcówki kondensatora elektrolitycznego.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Dzięki za wskazówkę. Jak wrócę do domu sprawdzę. Radio wygląda generalnie na niegrzebane, więc mam nadzieję, że to elektrolit. BTW nadal poszukuję schematu, a jeszcze lepiej - serwisówki :-)
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Póki co poratowałem się schematem i serwisówką od Freudenstadt 15 Stereo (bo akurat szczęśliwie detektor jest taki sam, i nawet prawie tak samo na płytce rozmieszczony).

Wymieniłem elektrolit detektora, dało to niewielką poprawę. Następnie, po lekturze opisu strojenia z serwisówki, zestroiłem uzwojenie pierwotne detektora na maksimum napięcia na kondensatorze, a uzwojenie wtórne na zero (na słuch - szukając miejsca, gdzie jest najlepszy dźwięk - nie mam dwóch mierników niestety - chyba że do pomiaru zera użyłbym oscyloskopu?). Obecnie zero detektora niemal pokrywa się z maksimum sygnału, ale nadal dość trudno się w nie wstroić - "sweet spot" jest bardzo wąski. I nawet przy najlepszym dostrojeniu jednak słychać zniekształcenia brzmiące "intermodulacyjnie", zwłaszcza gdy emitowane są współczesne "dopalone" nagrania z dużą ilością basu. Czasem mam wrażenie, że jest to intermodulacja przydźwiękiem sieciowym - czy może ona być skutkiem niedostatecznej filtracji zasilania lub wyschniętych kondensatorów odsprzęgających poszczególne stopnie? Sam tor m.cz. przy podaniu sygnału z magnetofonu gra czysto.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Ciężkie to nasze hobby, zwłaszcza gdy trzeba dźwigać przez cała giełdę taki mebel :) . Kompletny z pięknym zestawem głośników Grundig 3055/56. Czy te płaskie wysokotowce to są piezo elementy ?? Dykta pod tkaniną trochę zdeformowana, ale to w zasadzie jedyne poważniejsze mechaniczne uszkodzenie. Radia jeszcze do prądu nie włączałem, wydmuchane jedynie sprężonym powietrzem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Ładny :-) Ile kosztował? Ja sobie dzisiaj giełdę odpuściłem - było coś jeszcze ciekawego?

Prawdopodobnie do wymiany będą kondensatorki zwijane (takie zalewane niebiesko/zielone i brązowe - generalnie wszystko o pojemności powyżej 1nF co nie jest elektrolitem).

Gwizdki to piezo.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Kosztował tradycyjnie :mrgreen: Przy targowaniu jestem twardszy od stonki :D. Przed chwilą włączyłem do prądu, gra :lol: . Spadnięta jest tylko linka napędu głowicy UKF. Może ktoś ma schemat do niego ?. Ponieważ w temacie radjów jestem początkujący, pytanie. Po co potencjometr od wysokich tonów ma pociągnięte linki i przestraja dwa rdzenie w filtrach ?
Był Philips Jupiter 521 stereo, ale cena mało zachęcająca jak na warunki giełdowe.
traxman

Post autor: traxman »

Nie znam tego radia, ale może regulacja barwy zrobiona jest na obwodach L-C zamiast R-C - a ten potencjometr to tylko napęd? Nie jest to przypadkiem poplątana linka z UKF, która idzie do wariometru UKF?
Ile chcieli za tego Jupitera, to zacne radyjko, właśnie słucham takiego.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

wladl pisze:Kosztował tradycyjnie :mrgreen: Przy targowaniu jestem twardszy od stonki :D. Przed chwilą włączyłem do prądu, gra :lol: . Spadnięta jest tylko linka napędu głowicy UKF. Może ktoś ma schemat do niego ?. Ponieważ w temacie radjów jestem początkujący, pytanie. Po co potencjometr od wysokich tonów ma pociągnięte linki i przestraja dwa rdzenie w filtrach ?
Bo razem z regulacją pasma części m.cz. zmienia szerokość pasma p.cz. - zwężenie pasma powoduje mneij szumów i interferencji, a dalekich słabych stacji (na których te interferencje się pojawiają) i tak nie słucha się z pełnym pasmem.
traxman

Post autor: traxman »

Nie spotkałem jeszcze się z takim rozwiązaniem, bardzo ciekawe, w nowych sprzętach w zależności od poziomu sygnału były przełączane filtry ceramiczne na wejściu p.cz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

traxman pisze:Nie spotkałem jeszcze się z takim rozwiązaniem, bardzo ciekawe, w nowych sprzętach w zależności od poziomu sygnału były przełączane filtry ceramiczne na wejściu p.cz.
Standardowo stosowane w przedwojennych superheterodynach. Albo sprzęgnięte z barwą jak tutaj (np. w Philipsie 695A) albo regulowane oddzielną gałą (np. Elektrit Allegro)
Awatar użytkownika
Ano
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Ano »

Te dwa plaskie glosniki to naprawdziwsze elektrostaty, pozostale pernamentnie dynamiczne z magnesami AlNiCo. Bardzo szlachetne zestawienie. Gratuluje zakupu.
Ostatnio zmieniony sob, 28 lutego 2009, 16:08 przez Ano, łącznie zmieniany 1 raz.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze:regulowane oddzielną gałą (np. Elektrit Allegro)
Znaczy się Fidelio 8)
Ciekawą, oddzielną regulację szerokości pasma p.cz. ma też czeski Telefunken Choral (niem. 643WK) oraz Grand Koncert - kondensatorem różnicowym w pierwszym filtrze p.cz.

Z powojennych, np. radzieckie radio Даугава z lat 50 ma płynną regulację szerokości pasma p.cz. sprzężoną z regulacją barwy, przy czym regulowane są obydwa filtry p.cz.