Przebieg odgazowania lampy

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Przebieg odgazowania lampy

Post autor: Alek »

Kiedyś parę osób pytało mnie jak się takie odgazowanie przez bombardowanie elektronowe realizuje. Myślę, że wykres najlepiej to uświadomi :idea: .

Najpierw napięcie żarzenia nie jest duże i emisja też nie jest duża. Bombardowanie jednak powoduje znaczną desorpcję, z jednoczesnym spadkiem emisji katody (swego rodzaju "zatruciem" katody wolframowej (!)). Po pewnym czasie ciśnienie spada, emisja się nieznacznie poprawia. Etapowi temu towarzyszy świecenie gazów w lampie. W drugim etapie zwiększa się napięcie żarzenia -powoduje to wzrost prądu emisji. Większa moc wydzielana w elektrodach wzmaga desorpcję. Ciśnienie nie przekracza ok 10^-5 Tr, emisja szybko wzrasta. Po obniżeniu napięcia żarzenia emisja spada, spada też ciśnienie. W ostatnim etapie mniejsze niż poprzednio podżarzenie katody powoduje szybkie zwiększenie prądu emisji (konieczne było zmniejszenie czułości). Wydzielająca się w anodzie moc była tak duża, że nastąpiło rozpylenie geteru magnezowego z jednoczesnym, szybkim spadkiem ciśnienia do 4x10^-6 Tr. Przy zmniejszeniu napięcia żarzenia do 5V po procesie prąd emisji jest znaczny i wynosi 10mA.
Jak widać, oś czasu ma podziałkę 1cm=10s, co oznacza, że odgazowanie prowadzi się przez co najmniej 10 minut.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
End
125...249 postów
125...249 postów

Re: Przebieg odgazowania lampy

Post autor: End »

Coś mi się wydaje, że widziałem ten proces :)
"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"....
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

W którym sądzie ? ;)
Alek

A mnie ciekawi, że więcej kliknięć jest na mój prawy profil niźli na wykres :!: :shock: :o
traxman

Post autor: traxman »

Bo wykres jest czytelny bez powiększania, a żeby zobaczyć co masz na biurku trzeba się przyjrzeć dokładniej - szczególnie tym małym bańkom to prototypy RES?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Nie ma co się dziwić :wink: Widać część pracowni, a tam wiele ciekawych rzeczy. Obecnośc profilu chyba nie wpływa na oglądalność :D Choć w tym świecie to już nie wiadomo.. :wink:
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Alek

Nie, te mniejsze bańki to małe triody :idea:
Awatar użytkownika
End
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: End »

Boguś pisze:

W którym sądzie ? ;)

U Alka w kuchni ;)
"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"....