TAK, to oczywiście końcówka jaknajbardziej gitarowa!

Proszę KaKa o odpowiedź na moją wiadomość priv.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tee...Beier pisze:Od kiedy to kształtki EI mają prawie nasycenie przy 11000 gaus? Z tego co mi wiadomo to blacha walcowana na gorąco 3% Si ma Bmax=14500 gaus=14,5T natomiast na zimno również z 3% Si mają Bmax=1,8T. Przyjmując że jest to gorsza blacha z podanych dwóch to i tak do nasycenia trochę brakuje. Wzmacniacze gitarowe należą raczej do urządzeń w których wszystko żyłuje się na maksa i ma to pewne następstwa pożądane i nie pożądane.
Posłużyłem się książką BorkowskiegoKaKa pisze:Tee...Beier pisze:Od kiedy to kształtki EI mają prawie nasycenie przy 11000 gaus? Z tego co mi wiadomo to blacha walcowana na gorąco 3% Si ma Bmax=14500 gaus=14,5T natomiast na zimno również z 3% Si mają Bmax=1,8T. Przyjmując że jest to gorsza blacha z podanych dwóch to i tak do nasycenia trochę brakuje. Wzmacniacze gitarowe należą raczej do urządzeń w których wszystko żyłuje się na maksa i ma to pewne następstwa pożądane i nie pożądane.
14500Gs=1.45T
A i tak wszystko zależy od rodzaju blachy, to nie jest tak że wszystkie EI sa takie same.
TG4 faktycznie tam nie zmieścisz, wg informacji producenta mają rdzeń na kształtce EI84 (84 mm szerokości), a u Ciebie jest EI66 (66 mm szerokości).Bart pisze:Jakie wymiary mają te TG4?
Boję się, że takich to bym tam nie zmieścił przy lampach.
"Sztywny bias" (w katalogach - fixed bias) oznacza, że ujemne napięcie siatki pierwszej jest wytwarzane za pomocą dodatkowego uzwojenia (czasami jest to tylko odczep na uzwojeniu anodowym) trafa sieciowego i prostownika, a określenie "bias automatyczny" oznacza wytworzenie tego napięcia w sposób pośredni za pomocą rezystora katodowego. Siatka pierwsza będąc na potencjale masy ma w istocie napięcie ujemne względem katody.Bart pisze:Co oznacza określenie "układ ze sztywnym Biasem"??
Jest kształtka EI78. INDEL robi na niej trafo TGL20/001, Raa=3,2kOhm, Robc=8Ohm, ale u Ciebie raczej się nie sprawdzi. Przekrój kolumny środkowej rdzenia jest co prawda zbliżony do przekroju kolumny w EI66/33, ale Raa trochę za małe. Zresztą przy 7 cm luzu to trafo też się nie zmieści.Bart pisze:Do lampy od obudowy mam max. 7cm, a wysokość obudowy to 7,5cm. Czy jest jakieś trafo większe od tych moich, a mniejsze od EI-84?? Pomiędzy kształtkami 66 i 84 nie ma już żadnych?