Bambino 3

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ukki
5...9 postów
5...9 postów

Bambino 3

Post autor: ukki »

Hej! mam pytanie czy da rady zrobić wzmacniacz z takiego gramofonu (Bambino 3) do kolumn?? czy to tylko strata czasu?? i jaką moc miałby taki wzmacniacz??
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Bambino 3

Post autor: tszczesn »

ukki pisze:Hej! mam pytanie czy da rady zrobić wzmacniacz z takiego gramofonu (Bambino 3) do kolumn?? czy to tylko strata czasu?? i jaką moc miałby taki wzmacniacz??
Da radę. Moc będzie miał taką na jaką się go zrobi :) Ale jak nie traktujesz tego Bambina sentymentalnie to lepiej kupić znacznie późniejszy gramofon, z ciężkim talerzem, stabilizacją obrotów wkładką magnetyczną stereo. Uzyskany efekt będzie znacznie lepszy, bo Bambino to sprzęt specjalnie wysokiej jakości nie jest. No i dostępność igieł lepsza :)
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

ukki pisze:Hej! mam pytanie czy da rady zrobić wzmacniacz z takiego gramofonu (Bambino 3) do kolumn?? czy to tylko strata czasu?? i jaką moc miałby taki wzmacniacz??
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chcesz wykorzystać elektronikę od Bambino 3 jako wzmacnicz a nie dorabiać wzmacniacz do Bambino...
Tak więc moc będzie miał ok. 2W mono. Niewiele więcej z niego nie zrobisz, więc chyba szkoda czasu, większa jest wartość całego Bambino3.
pozdrawiam
Marcus
ukki
5...9 postów
5...9 postów

Marcus pisze: Jeżeli dobrze zrozumiałem to chcesz wykorzystać elektronikę od Bambino 3 jako wzmacnicz a nie dorabiać wzmacniacz do Bambino...
Tak więc moc będzie miał ok. 2W mono. Niewiele więcej z niego nie zrobisz, więc chyba szkoda czasu, większa jest wartość całego Bambino3.
no dobrze a jak zrobić do niego dodatkowy wzmacniacz?? jakość by była wtedy lepsza i moc wieksza?? posiadam 2 takie gramofony da rady z nich zrobić układ stereo?? i jaki dodatkawy wzmacniacz zrobić do niego??
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

ukki pisze: no dobrze a jak zrobić do niego dodatkowy wzmacniacz?? jakość by była wtedy lepsza i moc wieksza?? posiadam 2 takie gramofony da rady z nich zrobić układ stereo?? i jaki dodatkawy wzmacniacz zrobić do niego??
Nie, z dwóch nie zrobisz stereo. 'Bambino' w ogóle nie da się zrobić stereofonicznego. Wzmacniacz będzie pasował każdy 'zwykły', tzn. niegitarowy, poziom sygnału z wkładki krystalicznej to około 200㎷, i nie wymaga korekcji.

Z tym, że jakości mu nie poprawisz - stabilność obrotów talerza kiepska, jakość samej wkładki krystalicznej takoż. Jak ci zależy na jakości to kup cokolwiek późnmiejszego - np. Daniela czy Bernarda z wkładką magnetyczną i podłącz do wzmacniacza przez korektor RIAA (schematów pełno na sieci, na lampach ½-przewodnikach). No, chybe, że ci bardziej zależy na klimacie retro, to wtedy podłącz go do jakiegoś radia - np. Stolicy czy Agi.
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

tszczesn pisze: Wzmacniacz będzie pasował każdy 'zwykły', tzn. niegitarowy, poziom sygnału z wkładki krystalicznej to około 200㎷, i nie wymaga korekcji.
Z tym nie będzie tak łatwo. Wkładki krystaliczne powinny być obciążane impedanją typowo 1MΩ, a nie każdy wzmacniacz ma tak dużą impedancję wejściową. Dlatego m.in. w starych wzmacniaczach Unitry były osobne wejścia na gramofon krystaliczny.
Pozdrawiam
Adam
ukki
5...9 postów
5...9 postów

hmmmm czyli nic z tego?? kurde no to kumpel mnie wprowadził w bład mówiac mize z 2 układów zrobi sie stereo! też mi sie nie chciało wierzyć no ale... hmmmm no to w takim razie co mam zrobić żeby moj stary wzmacniacz tranzystorowy unitry nie trzeszczał, końcówki mocy w nim wymieniałem ale jak podgłośnie to głośniki trzeszczą bas jest też trzeszczący i nie czysty! głośniki są oki bo kumpel ma wzmacniacz wart ponad tysiać złorych to chodzą kolumny luxusik, słyszałemz e najlepsze wzmacniacze są na lampach. ile moze kosztować zrobienie wzmacniacza lampowego.... i jakie są ceny lamp bo sie nie orientuje wogóle i czy ktoś ma jakieś dobre proste schematy?? chodzi mi o czysty dzwięk. za pomoc z góry dziekuje
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Zaraz zaraz! To Tobie chodzi w końcu o przeróbkę Bambino na wzmacniacz lampowy do słuchania np CD, czy o słuchanie winyli z Bambino????
ukki
5...9 postów
5...9 postów

adamst_ pisze:Zaraz zaraz! To Tobie chodzi w końcu o przeróbkę Bambino na wzmacniacz lampowy do słuchania np CD, czy o słuchanie winyli z Bambino????
Mi chodzi o zrobienie z niego wzmacniacza do choćby nawet CD.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

ukki pisze:[...] no to w takim razie co mam zrobić żeby moj stary wzmacniacz tranzystorowy unitry nie trzeszczał, końcówki mocy w nim wymieniałem ale jak podgłośnie to głośniki trzeszczą bas jest też trzeszczący i nie czysty! głośniki są oki bo kumpel ma wzmacniacz wart ponad tysiać złorych to chodzą kolumny luxusik, słyszałemz e najlepsze wzmacniacze są na lampach. ile moze kosztować zrobienie wzmacniacza lampowego.... i jakie są ceny lamp bo sie nie orientuje wogóle i czy ktoś ma jakieś dobre proste schematy?? chodzi mi o czysty dzwięk. za pomoc z góry dziekuje
To, że stary wzmacniacz trzeszczy to nic strasznego, zapewne jest to jakiś niekontakt, powinno być proste do usunięcia, choć możliwe, że upierdliwie. A ceny wzmacniaczy lampowych? Róznie, różniście. W zależności od tego co (i jakiej klasy) chcesz kupić a co zrobić samemu od 200zł wzwyż (górna granica leży w nieskończoności :). Generalnie za kilkaset zł + parędziesiąt godzin pracy można mieć naprawdę przyzwoity wzmacniacz.

Co do brzemienia. Lampowe wzmacniacze pod względe pomiarowym są gorsze od tranzystorowych, co nie zmienia faktu, że dźwięk z nich jest subiektywnie odbierany jako bardzo dobry. Ale jak masz już gotowy, sprawny wzmacniacz to lepiej będzie go naprawić, niż budowac nowy lampowy (o ile nie masz kasy w nadmiarze :). Przeróbka Bambino na wzmacniacz to nieporozumienie, z PF126p też można zrobić limuzynę, ale Mercedes to i tak nie będzie.
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Ale pobawić się można. Spróbuj podłączyć do gramofonu jakiś lepszy głośnik, a na wejście wzmacniacza po prostu podłącz wyjście z kompaktu. Tylko rób to uważnie. Podłącz do niego jakieś źródło. Ja też tak robiłem z radiem Sonata :). Grało zadziwiająco dobrze, ale Sonata ma lepszy ten wzmacniacz niż Bambino.
P.S. Nie musisz rozwalić tego gramofonu!!
ukki
5...9 postów
5...9 postów

taboret1 pisze:Ale pobawić się można. Spróbuj podłączyć do gramofonu jakiś lepszy głośnik, a na wejście wzmacniacza po prostu podłącz wyjście z kompaktu. Tylko rób to uważnie. Podłącz do niego jakieś źródło. Ja też tak robiłem z radiem Sonata :). Grało zadziwiająco dobrze, ale Sonata ma lepszy ten wzmacniacz niż Bambino.
P.S. Nie musisz rozwalić tego gramofonu!!
hehe super chodzi masz racje tylko ze dzwiek jest monofoniczny i podepne tylko 1 kolumne:(. ale i tak chodzi lepiej niż moj stary. czyli nic nie moge wiecej zrobić z niego?? przerobić go na wzmacniacz stereo z 2 układów nie da rady??
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Z dwóch wzmacniaczy mono można zrobić jeden stereo. Chodzi o to, że wzmacniacz stereo, to nic innego jak zestawienie dwóch wzmacniaczy mono- jeden wzmacnia sygnał jednego kanału, drugi drugiego. Tak więc, jeśli masz drugi taki gramofon, podepnij do niego drugi kanał kompaktu i drugi głośnik. Będziesz musiał tylko ustawić równo głośność obu kanałów, ale będziesz już miał dźwięk w stereo. W takim przypadku, jeden gramofon bedziesz mógł nazwać tzw. "monoblokiem" :D
Jak się uprzesz to załatw 5 takich gramofonów, będziesz miał kino domowe :D
ukki
5...9 postów
5...9 postów

no to dobrze. a czy da coś gdy zamontuje do tego układu stereo przedwzmacniacz tez na lampach??opłaca sie takie rozwiazanie??
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Dokładanie przedwzmacniacza do tych "końcówek" wydaje mi się nie ma sensu. Zabierz się za zrobienie jakiegoś lepszego wzmacniacza, jeśli faktycznie nie masz doświadczenia to wybierz jakiś schemat z jedną lampą mocy np. El84 albo El34. Gra już nienajgorzej. Jeśli masz pod ręką ten gramofon, masz już podgląd jak to może wyglądać.