Twoja kolekcja odbiorników

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Re: Twoja kolekcja odbiorników

Post autor: OTLamp »

Uruchomionych jest 11 sztuk odbiorników + telewizor Wisła. Ze względu na brak miejsca, wystawionych jest tylko kilka, przy czym część znajduje się w moim rodzinnym domu we Włocławku, a część w Łodzi. Reszta czeka na uruchomienie, odrestaurowanie i ekspozycję. W tym względzie akurat mi się nie spieszy.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

pawfil pisze:Dołączając się do wątku, przez około 8 lat udało mi się uzbierać troszkę radioodbiorników.
Imponująca kolekcja! A co to za radio na fotografii poniżej? Do czego służy panel z dwiema gałkami na środku?
A polskie hi-fi też zbierasz? Na pierwszym planie srebrzy się dumnie magnetofon "Finezja". :)
Załączniki
cut.jpg
_
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Radio CONSUL produkowane w NRD. A panel to zegar.
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

Początkowo zbierałem każde radio lampowe, ktore wpadło w moje łapy. Z czasem pozbyłem się wolnego miejsca i musiałem ograniczyć zakres zainteresowań do przedwojennych odbiorników trzech polskich firm: Philips, Telefunken i Elektrit. Resztę eksponatów stanowią radia przedwojenne z zagranicy oraz radia powojenne o ciekawym wyglądzie/ konstrukcji. Aktualnie kolekcja liczy 70 egzemplarzy (było 96) i kończy się faza wyzbywania odbiorników niepotrzebnych na rzecz miejsca dla przybywających eksponatów.
Ostatnio zmieniony pt, 12 listopada 2010, 16:07 przez komar, łącznie zmieniany 1 raz.
Komar
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

To może i ja się pochwalę?

Elektrity: Superior S, Superior 36Z, Maestro Z, Opera Z, Kordial Z, Allegro Z, Fidelio Z, Fidelio U, Eroica Z
PZT: 124Z, 126Z, 127Z, 129Z, 133B, 1211Z, Bi-Amplifon
Philips: 522A, 525U, 102A, 109A, 659A, 4-39A, 4-38U, 7-38A, 4-39B, 6-39A, 7-39A, 5-40B, 5-40A, 6-40A, 990X
Kosmos: K81A, K83A, K85A, K86A, K87A, K90A, K91B, K95A, K98A, K99U
Korona: 49A, 59U, 69B, 50A, 80A,
Telefunken: 127Z, 127S, Ambasador Z, Premier Dz, Premier Du, Arystokrata Bu, Magnat Cz,, Fenomen Mz, Symphonic Sz, Symhonic Sb, Stradivari Wu, T4Z, T4B, T5Z, T6Z
IKA 42Z i 44Z, RadioUnion 63LUX, Triokong Columbus937, Tekafon model nieznany, Kenotron, Natawis, RD3, Natawis model nieznany, trochę innych drobiazgów i ruinek.

Do tego magnetowidy: Sony VO1810, Sanyo VTC7100, ZRK MTV10, Philips N1700, Ampex VPR-6 wraz z korektorem Zeus.

Fotek nie będzie, bo radia na razie nie sa sensownie eksponowane (skąd wy tyle miejsca na to bierzecie?)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

No dobra, wklejam się. I tak nie ma całości.
Załączniki
1.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Pochwalę się teraz moją kolekcją odbiorników radiowych (niestety, tylko półprzewodnikowych).

1 Unitra Eltra Ania R613 -przestrojona, nie działa AM
2 Unitra Rzeszów Dana -nie działa
3 Unitra Diora Ewa 2b -nie działa FM
4 Unitra Diora Adam DMT 401 -przestrojony, brak anteny ferrytowej
5 Unitra Diora Dominik DMP 203 -100% sprawny
6 Unitra Diora Śnieżnik R502 -100% sprawny
7 Unitra Diora Taraban DMP 502 -100% sprawny
8 Unitra Diora Taraban DMP 602 -100% sprawny
9 Unitra Diora Amator 2b stereo -przestrojony
10 Unitra Diora Safari 5 -przerobiony na programator i przestrojony przez poprzedniego właściciela
11 Unitra Diora Wiraż- nie działa
11 Selena CCCP -100% sprawna

Obrazek
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Część mojej kolekcji można zobaczyć w tym wątku:
viewtopic.php?f=12&t=7888&hilit=pokoik
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
mcbryx
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Post autor: mcbryx »

arwiecz pisze: Uwzględnić trzeba warunki mieszkaniowe ( ja mieszkam w domu jednorodzinnym ale i tak już robi się ciasno ) oraz ukierunkowanie kolekcji na np. odbiorniki jednej z firm , z jakiegoś okresu lub przekrój z różnych lat i od różnych producentów. Jedno jest pewne, wszystkiego co ciekawe i piękne i tak nie można mieć.
Wychodząc na przeciw rozterkom kolegi kolekcjonera przesyłam zdjęcie znajomego, który w sposób pomysłowy wykorzystał powierzchnię ścian prezentując swoje radia lekko , pod kątem ( wtedy można nieco ścieśnić radia) :D
Inną sprawą jest to że kolekcja co by nie mówić tematycznych odbiorników nieco przekraczała wartością willę w której była tak prezentowana.
Dla przykładu podaję moje - krajowe rozwiązanie problemu w załączeniu poniżej w zdjęciu, czyli nostalgiczna wersja plażowa......
Załączniki
Atwater Kent - kolekcja
Atwater Kent - kolekcja
Eltry i Kolibry
Eltry i Kolibry
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

Imponująca kolekcja! A co to za radio na fotografii poniżej? Do czego służy panel z dwiema gałkami na środku?
A polskie hi-fi też zbierasz? Na pierwszym planie srebrzy się dumnie magnetofon "Finezja".
Jak słusznie zauważył kolega k24, to Consul z zegarem. Radio jest sprawne (łącznie z zegarem), ale niestety do tej pory nie mogę rozgryźć w jaki sposób można zaprogramować to radio, żeby o danej godzinie się włączyło. Nie zbieram hi-fi, a "prężąca" się Finezja, to można powiedzieć pamiątka rodzinna :D
(skąd wy tyle miejsca na to bierzecie?)
No niestety z każdym dniem miejsca ubywa. Ja część kolekcji mam w specjalnym pomieszczeniu u rodziców. Natomiast w domu dzięki wyrozumiałości małżonki (stwierdziła, że i tak nie wygra z moją pasją :D ) mam specjalnie zaaranżowane regaliki (zdjęcie). Szafka w przedpokoju powstała podczas remontu mieszkania i z założenia miały na niej stać radyjka jak najmniejsze.
W załączeniu spis radioodbiorników, ale już trochę nieaktualny.
Załączniki
przedpokój.jpg
pokój.jpg
Radia.xls
(28 KiB) Pobrany 164 razy
Paweł
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Co to są za radyjka obok Zwiezdy i to niżej? To zabawki czy prawdziwne okazy?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

To radyjko obok Zwiezdy to amerykański produkt - Arvin 442 z 1947 roku. Rzeczywiście wygląda jak zabawka i jest miniaturowych rozmiarów. Co do tego drugiego radyjka, to replika radia Crosley 56TD "Duette". Jest to produkt współczesny (z 1995 roku) firmy Micron Technology model Altona 980-300.
Załączniki
arvin przód.jpg
arvin środek.jpg
altona.jpg
Paweł
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Zauważyłem, że wątek nieco zamarł. No to ja trochę opowiem o moim zbiorku. Zaczęło się gdzieś koło 2000 roku. Wcześniej w ogóle nie zważałem na takie rupiecie jak stare radia. Oczywiście teraz bardzo tego żałuję, gdyż w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych wylatywały w Krakowie na śmieci prawdziwe skarby. No, ale stało się. Kiedy już złapalem bakcyla w krótkim czasie zagracilem sobie calkiem spory dom prawie tysiącem odbiorników. Może nawet było ich więcej. No i wtedy przyszła refleksja, że nie jestem w stanie tego ogarnąć, odkurzyć sfotografować, nie mówiąc już o jakichkolwiek zabiegach konserwatorskich. Tak dojrzałem do decyzji o redukcji i budowie czegoś, co choćby trochę mogło być kolekcją.
Aktualnie zbiór liczy mniej więcej setkę odbiorników. Tylko polskie, w 90% przedwojenne. Ciekawie przedstawia się jego skład pod względem ilości egzemplarzy poszczegolnych marek. Przoduje Philips - 24 modele, potem Elektrit - 20 modeli, Telefunken - 16 egzemplarzy, Kosmos - 11 okazów, ledwie 4 sztuki PZT. Reszta zaś występuje pojedyńczo lub w dwóch, najwyżej trzech przykładach . Marki to : Capello,IKA, Kenotron,Korona,Natawis, Triokong, Tekafon, Union. Jest też 7 sztuk produkowanych do 1948 roku, w tym absolutnie unikalny Srebrny Ton. No a z zagranicznych zostały jedynie bardzo stara Nora z tubowym głośnikiem i sowiecki Pionier na częścach Elektrita. Oczywiście gromadzę też zabytkowe części radiowe i różnorakie mierniki.
Zbiorek staram się konserwować. Jednak jakiekolwiek metodyczne opracaowanie tego co zgromadziłem idzie mi jak po grudzie i dla tego nie odważę się nazwać całości kolekcją. Podobnie ekspozycja kuleje. Łatwo dostępne i wyeksponowane jest ledwie 10 odbiorników. Reszta skoszarowana na regałach oczekuje lepszego losu.
Wniosek: Ja wyciągam taki, że należy mierzyć siły na zamiary i na pewno nie rzucać się na wszystko co w ręce wpadnie, bo cierpi na tym wartościowsza część każdej kolekcji. Znam też z autopsji przykłady, kiedy na skutek niebywałego nagromadzenia tysięcy okazów masa pięknych radioodbiorników uległa zniszczeniu. Sumując małe też może być piękne . Wtedy na pewno można zająć swoim zbiorem z całą pieczołowitością jaka mu się należy
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: CZEKNAR »

Czujnik pisze:Wniosek: Ja wyciągam taki, że należy mierzyć siły na zamiary i na pewno nie rzucać się na wszystko co w ręce wpadnie, bo cierpi na tym wartościowsza część każdej kolekcji. Znam też z autopsji przykłady, kiedy na skutek niebywałego nagromadzenia tysięcy okazów masa pięknych radioodbiorników uległa zniszczeniu.
Właśnie to miałem na myśli, zapewne znamy te same przykłady z naszego miasta.
U mnie było podobnie, przez ostatnie półtora roku doprowadziłem do stanu prawie idealnego pod względem technicznym,
około 40 odbiorników powojennych, stosowałem metodę oryginalności składając jeden z kilku egzemplarzy, ideał pozostawiam sobie reszty się pozbywam, oczywiście można tak zrobić z odbiornikami powojennymi. Posiadam około 100 odbiorników przedwojennych w tym kilkanaście Elektritów, kilkanaście dość pokaźnych ciekawych radioli. Na chwilę obecną zredukowałem swoje radyjka do ilości 330szt, w przyszłym roku zamierzam zejść poniżej 200szt.
Obecnie odnawiam skrzynkę Echa 131z.
Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Post autor: s-waldek »

Witam triodowiczów.
To dla odświeżenia tematu.
Wreszcie w lecie zrobiłem sobie regalik (z profili blaszanych do gipskartonu) i przeforsowałem z domownikami ustawienie go w pokoju :P . 90 procent widocznych radyjek jest sprawnych, po renowacji. Pozostałe w piwnicy :cry: (na szczęście suchej). Także w większości na chodzie :
Serenada, Koncert, Preludium, Menuet, Arkona i Sarabanda.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w łowach i renowacji radyjek.

P.S.
Regał nie jest krzywy jak na zał. fotce. To optyka aparatu.
Załączniki
mój regał
mój regał
Powiadają, że na wszelkie trudności znajdzie się sposób. Podobno chłop wyp..... jeża przez lejek.
ODPOWIEDZ