Twoja kolekcja odbiorników
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Twoja kolekcja odbiorników
Uruchomionych jest 11 sztuk odbiorników + telewizor Wisła. Ze względu na brak miejsca, wystawionych jest tylko kilka, przy czym część znajduje się w moim rodzinnym domu we Włocławku, a część w Łodzi. Reszta czeka na uruchomienie, odrestaurowanie i ekspozycję. W tym względzie akurat mi się nie spieszy.
Imponująca kolekcja! A co to za radio na fotografii poniżej? Do czego służy panel z dwiema gałkami na środku?pawfil pisze:Dołączając się do wątku, przez około 8 lat udało mi się uzbierać troszkę radioodbiorników.
A polskie hi-fi też zbierasz? Na pierwszym planie srebrzy się dumnie magnetofon "Finezja".

_
Radio CONSUL produkowane w NRD. A panel to zegar.
Początkowo zbierałem każde radio lampowe, ktore wpadło w moje łapy. Z czasem pozbyłem się wolnego miejsca i musiałem ograniczyć zakres zainteresowań do przedwojennych odbiorników trzech polskich firm: Philips, Telefunken i Elektrit. Resztę eksponatów stanowią radia przedwojenne z zagranicy oraz radia powojenne o ciekawym wyglądzie/ konstrukcji. Aktualnie kolekcja liczy 70 egzemplarzy (było 96) i kończy się faza wyzbywania odbiorników niepotrzebnych na rzecz miejsca dla przybywających eksponatów.
Ostatnio zmieniony pt, 12 listopada 2010, 16:07 przez komar, łącznie zmieniany 1 raz.
Komar
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
To może i ja się pochwalę?
Elektrity: Superior S, Superior 36Z, Maestro Z, Opera Z, Kordial Z, Allegro Z, Fidelio Z, Fidelio U, Eroica Z
PZT: 124Z, 126Z, 127Z, 129Z, 133B, 1211Z, Bi-Amplifon
Philips: 522A, 525U, 102A, 109A, 659A, 4-39A, 4-38U, 7-38A, 4-39B, 6-39A, 7-39A, 5-40B, 5-40A, 6-40A, 990X
Kosmos: K81A, K83A, K85A, K86A, K87A, K90A, K91B, K95A, K98A, K99U
Korona: 49A, 59U, 69B, 50A, 80A,
Telefunken: 127Z, 127S, Ambasador Z, Premier Dz, Premier Du, Arystokrata Bu, Magnat Cz,, Fenomen Mz, Symphonic Sz, Symhonic Sb, Stradivari Wu, T4Z, T4B, T5Z, T6Z
IKA 42Z i 44Z, RadioUnion 63LUX, Triokong Columbus937, Tekafon model nieznany, Kenotron, Natawis, RD3, Natawis model nieznany, trochę innych drobiazgów i ruinek.
Do tego magnetowidy: Sony VO1810, Sanyo VTC7100, ZRK MTV10, Philips N1700, Ampex VPR-6 wraz z korektorem Zeus.
Fotek nie będzie, bo radia na razie nie sa sensownie eksponowane (skąd wy tyle miejsca na to bierzecie?)
Elektrity: Superior S, Superior 36Z, Maestro Z, Opera Z, Kordial Z, Allegro Z, Fidelio Z, Fidelio U, Eroica Z
PZT: 124Z, 126Z, 127Z, 129Z, 133B, 1211Z, Bi-Amplifon
Philips: 522A, 525U, 102A, 109A, 659A, 4-39A, 4-38U, 7-38A, 4-39B, 6-39A, 7-39A, 5-40B, 5-40A, 6-40A, 990X
Kosmos: K81A, K83A, K85A, K86A, K87A, K90A, K91B, K95A, K98A, K99U
Korona: 49A, 59U, 69B, 50A, 80A,
Telefunken: 127Z, 127S, Ambasador Z, Premier Dz, Premier Du, Arystokrata Bu, Magnat Cz,, Fenomen Mz, Symphonic Sz, Symhonic Sb, Stradivari Wu, T4Z, T4B, T5Z, T6Z
IKA 42Z i 44Z, RadioUnion 63LUX, Triokong Columbus937, Tekafon model nieznany, Kenotron, Natawis, RD3, Natawis model nieznany, trochę innych drobiazgów i ruinek.
Do tego magnetowidy: Sony VO1810, Sanyo VTC7100, ZRK MTV10, Philips N1700, Ampex VPR-6 wraz z korektorem Zeus.
Fotek nie będzie, bo radia na razie nie sa sensownie eksponowane (skąd wy tyle miejsca na to bierzecie?)
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
- AZ12
- 3125...6249 postów
Pochwalę się teraz moją kolekcją odbiorników radiowych (niestety, tylko półprzewodnikowych).
1 Unitra Eltra Ania R613 -przestrojona, nie działa AM
2 Unitra Rzeszów Dana -nie działa
3 Unitra Diora Ewa 2b -nie działa FM
4 Unitra Diora Adam DMT 401 -przestrojony, brak anteny ferrytowej
5 Unitra Diora Dominik DMP 203 -100% sprawny
6 Unitra Diora Śnieżnik R502 -100% sprawny
7 Unitra Diora Taraban DMP 502 -100% sprawny
8 Unitra Diora Taraban DMP 602 -100% sprawny
9 Unitra Diora Amator 2b stereo -przestrojony
10 Unitra Diora Safari 5 -przerobiony na programator i przestrojony przez poprzedniego właściciela
11 Unitra Diora Wiraż- nie działa
11 Selena CCCP -100% sprawna

1 Unitra Eltra Ania R613 -przestrojona, nie działa AM
2 Unitra Rzeszów Dana -nie działa
3 Unitra Diora Ewa 2b -nie działa FM
4 Unitra Diora Adam DMT 401 -przestrojony, brak anteny ferrytowej
5 Unitra Diora Dominik DMP 203 -100% sprawny
6 Unitra Diora Śnieżnik R502 -100% sprawny
7 Unitra Diora Taraban DMP 502 -100% sprawny
8 Unitra Diora Taraban DMP 602 -100% sprawny
9 Unitra Diora Amator 2b stereo -przestrojony
10 Unitra Diora Safari 5 -przerobiony na programator i przestrojony przez poprzedniego właściciela
11 Unitra Diora Wiraż- nie działa
11 Selena CCCP -100% sprawna

Ratujmy stare tranzystory!
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Część mojej kolekcji można zobaczyć w tym wątku:
viewtopic.php?f=12&t=7888&hilit=pokoik
viewtopic.php?f=12&t=7888&hilit=pokoik
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Wychodząc na przeciw rozterkom kolegi kolekcjonera przesyłam zdjęcie znajomego, który w sposób pomysłowy wykorzystał powierzchnię ścian prezentując swoje radia lekko , pod kątem ( wtedy można nieco ścieśnić radia)arwiecz pisze: Uwzględnić trzeba warunki mieszkaniowe ( ja mieszkam w domu jednorodzinnym ale i tak już robi się ciasno ) oraz ukierunkowanie kolekcji na np. odbiorniki jednej z firm , z jakiegoś okresu lub przekrój z różnych lat i od różnych producentów. Jedno jest pewne, wszystkiego co ciekawe i piękne i tak nie można mieć.

Inną sprawą jest to że kolekcja co by nie mówić tematycznych odbiorników nieco przekraczała wartością willę w której była tak prezentowana.
Dla przykładu podaję moje - krajowe rozwiązanie problemu w załączeniu poniżej w zdjęciu, czyli nostalgiczna wersja plażowa......
Jak słusznie zauważył kolega k24, to Consul z zegarem. Radio jest sprawne (łącznie z zegarem), ale niestety do tej pory nie mogę rozgryźć w jaki sposób można zaprogramować to radio, żeby o danej godzinie się włączyło. Nie zbieram hi-fi, a "prężąca" się Finezja, to można powiedzieć pamiątka rodzinnaImponująca kolekcja! A co to za radio na fotografii poniżej? Do czego służy panel z dwiema gałkami na środku?
A polskie hi-fi też zbierasz? Na pierwszym planie srebrzy się dumnie magnetofon "Finezja".

No niestety z każdym dniem miejsca ubywa. Ja część kolekcji mam w specjalnym pomieszczeniu u rodziców. Natomiast w domu dzięki wyrozumiałości małżonki (stwierdziła, że i tak nie wygra z moją pasją(skąd wy tyle miejsca na to bierzecie?)

W załączeniu spis radioodbiorników, ale już trochę nieaktualny.
- Załączniki
-
- Radia.xls
- (28 KiB) Pobrany 164 razy
Paweł
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Co to są za radyjka obok Zwiezdy i to niżej? To zabawki czy prawdziwne okazy?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
To radyjko obok Zwiezdy to amerykański produkt - Arvin 442 z 1947 roku. Rzeczywiście wygląda jak zabawka i jest miniaturowych rozmiarów. Co do tego drugiego radyjka, to replika radia Crosley 56TD "Duette". Jest to produkt współczesny (z 1995 roku) firmy Micron Technology model Altona 980-300.
Paweł
Zauważyłem, że wątek nieco zamarł. No to ja trochę opowiem o moim zbiorku. Zaczęło się gdzieś koło 2000 roku. Wcześniej w ogóle nie zważałem na takie rupiecie jak stare radia. Oczywiście teraz bardzo tego żałuję, gdyż w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych wylatywały w Krakowie na śmieci prawdziwe skarby. No, ale stało się. Kiedy już złapalem bakcyla w krótkim czasie zagracilem sobie calkiem spory dom prawie tysiącem odbiorników. Może nawet było ich więcej. No i wtedy przyszła refleksja, że nie jestem w stanie tego ogarnąć, odkurzyć sfotografować, nie mówiąc już o jakichkolwiek zabiegach konserwatorskich. Tak dojrzałem do decyzji o redukcji i budowie czegoś, co choćby trochę mogło być kolekcją.
Aktualnie zbiór liczy mniej więcej setkę odbiorników. Tylko polskie, w 90% przedwojenne. Ciekawie przedstawia się jego skład pod względem ilości egzemplarzy poszczegolnych marek. Przoduje Philips - 24 modele, potem Elektrit - 20 modeli, Telefunken - 16 egzemplarzy, Kosmos - 11 okazów, ledwie 4 sztuki PZT. Reszta zaś występuje pojedyńczo lub w dwóch, najwyżej trzech przykładach . Marki to : Capello,IKA, Kenotron,Korona,Natawis, Triokong, Tekafon, Union. Jest też 7 sztuk produkowanych do 1948 roku, w tym absolutnie unikalny Srebrny Ton. No a z zagranicznych zostały jedynie bardzo stara Nora z tubowym głośnikiem i sowiecki Pionier na częścach Elektrita. Oczywiście gromadzę też zabytkowe części radiowe i różnorakie mierniki.
Zbiorek staram się konserwować. Jednak jakiekolwiek metodyczne opracaowanie tego co zgromadziłem idzie mi jak po grudzie i dla tego nie odważę się nazwać całości kolekcją. Podobnie ekspozycja kuleje. Łatwo dostępne i wyeksponowane jest ledwie 10 odbiorników. Reszta skoszarowana na regałach oczekuje lepszego losu.
Wniosek: Ja wyciągam taki, że należy mierzyć siły na zamiary i na pewno nie rzucać się na wszystko co w ręce wpadnie, bo cierpi na tym wartościowsza część każdej kolekcji. Znam też z autopsji przykłady, kiedy na skutek niebywałego nagromadzenia tysięcy okazów masa pięknych radioodbiorników uległa zniszczeniu. Sumując małe też może być piękne . Wtedy na pewno można zająć swoim zbiorem z całą pieczołowitością jaka mu się należy
Aktualnie zbiór liczy mniej więcej setkę odbiorników. Tylko polskie, w 90% przedwojenne. Ciekawie przedstawia się jego skład pod względem ilości egzemplarzy poszczegolnych marek. Przoduje Philips - 24 modele, potem Elektrit - 20 modeli, Telefunken - 16 egzemplarzy, Kosmos - 11 okazów, ledwie 4 sztuki PZT. Reszta zaś występuje pojedyńczo lub w dwóch, najwyżej trzech przykładach . Marki to : Capello,IKA, Kenotron,Korona,Natawis, Triokong, Tekafon, Union. Jest też 7 sztuk produkowanych do 1948 roku, w tym absolutnie unikalny Srebrny Ton. No a z zagranicznych zostały jedynie bardzo stara Nora z tubowym głośnikiem i sowiecki Pionier na częścach Elektrita. Oczywiście gromadzę też zabytkowe części radiowe i różnorakie mierniki.
Zbiorek staram się konserwować. Jednak jakiekolwiek metodyczne opracaowanie tego co zgromadziłem idzie mi jak po grudzie i dla tego nie odważę się nazwać całości kolekcją. Podobnie ekspozycja kuleje. Łatwo dostępne i wyeksponowane jest ledwie 10 odbiorników. Reszta skoszarowana na regałach oczekuje lepszego losu.
Wniosek: Ja wyciągam taki, że należy mierzyć siły na zamiary i na pewno nie rzucać się na wszystko co w ręce wpadnie, bo cierpi na tym wartościowsza część każdej kolekcji. Znam też z autopsji przykłady, kiedy na skutek niebywałego nagromadzenia tysięcy okazów masa pięknych radioodbiorników uległa zniszczeniu. Sumując małe też może być piękne . Wtedy na pewno można zająć swoim zbiorem z całą pieczołowitością jaka mu się należy
Właśnie to miałem na myśli, zapewne znamy te same przykłady z naszego miasta.Czujnik pisze:Wniosek: Ja wyciągam taki, że należy mierzyć siły na zamiary i na pewno nie rzucać się na wszystko co w ręce wpadnie, bo cierpi na tym wartościowsza część każdej kolekcji. Znam też z autopsji przykłady, kiedy na skutek niebywałego nagromadzenia tysięcy okazów masa pięknych radioodbiorników uległa zniszczeniu.
U mnie było podobnie, przez ostatnie półtora roku doprowadziłem do stanu prawie idealnego pod względem technicznym,
około 40 odbiorników powojennych, stosowałem metodę oryginalności składając jeden z kilku egzemplarzy, ideał pozostawiam sobie reszty się pozbywam, oczywiście można tak zrobić z odbiornikami powojennymi. Posiadam około 100 odbiorników przedwojennych w tym kilkanaście Elektritów, kilkanaście dość pokaźnych ciekawych radioli. Na chwilę obecną zredukowałem swoje radyjka do ilości 330szt, w przyszłym roku zamierzam zejść poniżej 200szt.
Obecnie odnawiam skrzynkę Echa 131z.
- s-waldek
- 100...124 posty
- Kontakt:
Witam triodowiczów.
To dla odświeżenia tematu.
Wreszcie w lecie zrobiłem sobie regalik (z profili blaszanych do gipskartonu) i przeforsowałem z domownikami ustawienie go w pokoju
. 90 procent widocznych radyjek jest sprawnych, po renowacji. Pozostałe w piwnicy
(na szczęście suchej). Także w większości na chodzie :
Serenada, Koncert, Preludium, Menuet, Arkona i Sarabanda.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w łowach i renowacji radyjek.
P.S.
Regał nie jest krzywy jak na zał. fotce. To optyka aparatu.
To dla odświeżenia tematu.
Wreszcie w lecie zrobiłem sobie regalik (z profili blaszanych do gipskartonu) i przeforsowałem z domownikami ustawienie go w pokoju

Serenada, Koncert, Preludium, Menuet, Arkona i Sarabanda.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w łowach i renowacji radyjek.
P.S.
Regał nie jest krzywy jak na zał. fotce. To optyka aparatu.
Powiadają, że na wszelkie trudności znajdzie się sposób. Podobno chłop wyp..... jeża przez lejek.