Na ekranie nie ma nic, ale to dlatego ze nie chodzi generator WN. Nawet kentotron się nie żarzy.
Jeszcze wieczorkiem się do niego przysiądę i posprawdzam dalej
P.S. M.cz działa.
Muszę oscylem sprawdzić pracę generatora odchylania.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ten generator nie ma "głównego" (tj decydującego o częstotliwości pracy) obwodu rezonansowego, jest to bowiem generator samodławny, o częstotliwości którego decydują wszystkie elementy RLC i sama lampa. Dostrajanie odbywa się potencjometrem 100kohm w siatce prawej triody. Obwód rezonansowy (z kondensatorem 10nF) wlączony szeregowo z jednym z uzwojeń transformatora - to tzw koło zamachowe. Pełni on rolę stabilizujące częstotliwośc generatora w pobliżu 15625Hz poprzez zwiększenie stromości zmian napięcia na siatce lampy w pobliżu punktu przerzutu.Bobekmaster pisze:Patrzyłem oscyloskopem, i na żadnym punkcie z czerwonej ramki (generator) nie ma przebiegów. Tylko minimalny przydźwięk 50HZ.
Jakie elementy sprawdzić w pierwszej kolejności? Gdzie się znajduje główny obwód rezonansowy tego generatora?
A iskry na kapach lamp PY81 (83,88), PL81 i DY80 sprawdzałeś? Powinny one być coraz dłuższe - w powyższej kolejności.trafo piszczy troszeczkeNa ekranie nie ma obrazu, ale pewnie wystarczy odwrócić cewkę WN.
No to gratuluję - masz się teraz nad czym pastwićBobekmaster pisze:Odwróciłem cewkę, i naprawiłem usterkę w siatce kinola, i działaJest pozioma linia baaardzo jasna i wyraźna.
A mierzyłeś napięcie na katodzie lampy PL81? Nie odbiega zanadto od nominalnego (6,2V), zobacz schematCieszy mnie to bardzo, bo kineskop działa, ma super emisję, i udało mi się nawinąć cewkę WN za pierwszym razem
Chyba chciałeś powedzieć "w pionie". Odchylanie poziome działa, co i widać na załączonym obrazku. Na regulację liniowości przyjdzie pora gdy uzyskasz już obraz, najlepiej kontrolny.Teraz trza się wziąć za odchylanie w poziomie.
Tak, lampy L16 na schemacie powyżej. Ten układ także zawiera generator samodławny na części triodowej z transformatorkiem impulsowym, oraz wzmacniacz mocy na części pentodowej (z transformatorem wyjściowym przypominającym zwykły transformator głośnikowy). Jeśli ECL80 okaże się wadliwa - pozyskaj identyczną lampę z układu selektora (L13) zamieniając je miejscami. Najbardziej odpowiednią lampą zastępczą do pracy w układzie odchylania pionowego jest PCL82, w układzie selektora - PCF82. Oczywiście, końcówki trzeba będzie zmienić.P.S. Cewki odchylania poziomego są sterowane z trafa WN, a cewki odchylania w pionie są sterowane z ECL80, tak? Czyli brak odchylania w pionie to usterka w okolicy lampy ECL80?