Godzinę temu ją przywiozłem. To prezent od bardzo miłych ludzi, którzy mieli ją od dawna. Wielka radość dla mnie, bo to najcenniejsze radio jakie mam w tej chwili. Jest kompletne: skala bez ubytków, plecki, sprawna mechanika, gałki i znaczek w stanie idealnym, nie wiem, czy wtyczka jest oryginalna, fornir w stanie całkiem dobrym, w środku dołożony kondensator (mam nadzieję, że nic więcej nie modyfikowano). Co o niej sądzicie? To popularne radio?
Pozdrawiam!
Maciek.
Korona 79A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Korona 79A
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Re: Korona 79A
Jest to średnio popularny model. Wtyczka i kabel są nieoryginalne. Kabel jest podłączony do gniazda zasilania, tymczasem oryginalnie była tam specjalna wielostykowa wtyczka mocowana do tylnej ścianki. Podobną wtyczkę miała wibratorowa przetwornica, umożliwiająca zasilanie tego odbiornika z sieci prądu stałego.
No i gdybyś chciał się go pozbyć, to już wiesz do kogo w pierwszej kolejności napisać
No i gdybyś chciał się go pozbyć, to już wiesz do kogo w pierwszej kolejności napisać

-
- 625...1249 postów
Ciężko znaleźć rzetelne info o tym modelu więc dziękuję za tą informację. Nie zamierzam się go pozbywać. Z radii przedwojennych do tej pory miałem od kolegi z forum tylko VE301, a teraz mam rodzimą produkcję. Nie wiem jak bardzo jest rozgrzebane w środku, ale zamierzam je przywrócić do oryginału najlepiej jak będę potrafił. już poszukuję oryginalny kabel od tego modelu. Czy ktoś ma takowy?
A na co powiniennem zwrócić uwagę gdy będę wyjmował chasis? Są jakieś niebezpieczne momenty podczas takiej operacji?
Pozdrawiam!
Maciek.
A na co powiniennem zwrócić uwagę gdy będę wyjmował chasis? Są jakieś niebezpieczne momenty podczas takiej operacji?
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
-
- moderator
Jest to takie samo chassis jak Philips 470A lub 471A. Szkoda, że nie chcesz się jej pozbyć, to jedna z dwóch Koron jakich mi brakuje.Maciej Szczodrowski pisze:Ciężko znaleźć rzetelne info o tym modelu więc dziękuję za tą informację. Nie zamierzam się go pozbywać. Z radii przedwojennych do tej pory miałem od kolegi z forum tylko VE301, a teraz mam rodzimą produkcję. Nie wiem jak bardzo jest rozgrzebane w środku, ale zamierzam je przywrócić do oryginału najlepiej jak będę potrafił. już poszukuję oryginalny kabel od tego modelu. Czy ktoś ma takowy?
-
- 250...374 postów
I juz się sępy zlecieli

-
- 375...499 postów
Posiadam odbiornik Philips Aachen super D-60 który z wyjatkiem skali wygląda dokladnie tak samo jak ten odbiornik - galki, obudowa, wnetrze, wszystko dokladnie takie samo. Czy ta Korona byla robiona jakos na licencji?
Nie, ona była produkowana w zakładach Philipsa przy ul Karolkowej w Warszawie. Korona to papierowa firma Philipsa w Polsce.g.marciniak pisze:Czy ta Korona byla robiona jakos na licencji?
-
- 3125...6249 postów
Philips D-60 Aachen był na lampach "A",a tu są lampy "E".
No i chyba nie ma tu stopnia wzmocnienia m.cz.na EF(M)11,
jak jest we wspomnianym Philipsie.
Generalnie chassis są chyba co najmniej bardzo zbliżone
do siebie.
No i chyba nie ma tu stopnia wzmocnienia m.cz.na EF(M)11,
jak jest we wspomnianym Philipsie.
Generalnie chassis są chyba co najmniej bardzo zbliżone
do siebie.