Korona 79A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Korona 79A

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Godzinę temu ją przywiozłem. To prezent od bardzo miłych ludzi, którzy mieli ją od dawna. Wielka radość dla mnie, bo to najcenniejsze radio jakie mam w tej chwili. Jest kompletne: skala bez ubytków, plecki, sprawna mechanika, gałki i znaczek w stanie idealnym, nie wiem, czy wtyczka jest oryginalna, fornir w stanie całkiem dobrym, w środku dołożony kondensator (mam nadzieję, że nic więcej nie modyfikowano). Co o niej sądzicie? To popularne radio?

Pozdrawiam!
Maciek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
OTLamp

Re: Korona 79A

Post autor: OTLamp »

Jest to średnio popularny model. Wtyczka i kabel są nieoryginalne. Kabel jest podłączony do gniazda zasilania, tymczasem oryginalnie była tam specjalna wielostykowa wtyczka mocowana do tylnej ścianki. Podobną wtyczkę miała wibratorowa przetwornica, umożliwiająca zasilanie tego odbiornika z sieci prądu stałego.
No i gdybyś chciał się go pozbyć, to już wiesz do kogo w pierwszej kolejności napisać :wink:
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Ciężko znaleźć rzetelne info o tym modelu więc dziękuję za tą informację. Nie zamierzam się go pozbywać. Z radii przedwojennych do tej pory miałem od kolegi z forum tylko VE301, a teraz mam rodzimą produkcję. Nie wiem jak bardzo jest rozgrzebane w środku, ale zamierzam je przywrócić do oryginału najlepiej jak będę potrafił. już poszukuję oryginalny kabel od tego modelu. Czy ktoś ma takowy?
A na co powiniennem zwrócić uwagę gdy będę wyjmował chasis? Są jakieś niebezpieczne momenty podczas takiej operacji?

Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Maciej Szczodrowski pisze:Ciężko znaleźć rzetelne info o tym modelu więc dziękuję za tą informację. Nie zamierzam się go pozbywać. Z radii przedwojennych do tej pory miałem od kolegi z forum tylko VE301, a teraz mam rodzimą produkcję. Nie wiem jak bardzo jest rozgrzebane w środku, ale zamierzam je przywrócić do oryginału najlepiej jak będę potrafił. już poszukuję oryginalny kabel od tego modelu. Czy ktoś ma takowy?
A na co powiniennem zwrócić uwagę gdy będę wyjmował chasis? Są jakieś niebezpieczne momenty podczas takiej operacji?
Jest to takie samo chassis jak Philips 470A lub 471A. Szkoda, że nie chcesz się jej pozbyć, to jedna z dwóch Koron jakich mi brakuje.
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

I juz się sępy zlecieli :lol: :twisted:
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Posiadam odbiornik Philips Aachen super D-60 który z wyjatkiem skali wygląda dokladnie tak samo jak ten odbiornik - galki, obudowa, wnetrze, wszystko dokladnie takie samo. Czy ta Korona byla robiona jakos na licencji?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

g.marciniak pisze:Czy ta Korona byla robiona jakos na licencji?
Nie, ona była produkowana w zakładach Philipsa przy ul Karolkowej w Warszawie. Korona to papierowa firma Philipsa w Polsce.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Philips D-60 Aachen był na lampach "A",a tu są lampy "E".
No i chyba nie ma tu stopnia wzmocnienia m.cz.na EF(M)11,
jak jest we wspomnianym Philipsie.
Generalnie chassis są chyba co najmniej bardzo zbliżone
do siebie.