Czyszczenie tkaniny w Pionierze

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

aronus
10...14 postów
10...14 postów

Czyszczenie tkaniny w Pionierze

Post autor: aronus »

Panowie znowu mam zagwostę z moim ebonitowym Pionierem, a mianowicie chciałbym wyprać tkanię głośnikową, czy moglibiście mnie trochę pokierować jak się do niej dostać. Wolę poprosić o radę niż coś zepsuć a potem pytać jak naprawić.
Z góry dziekuję za rady
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Czyszczenie tkaniny w Pionierze

Post autor: Marcin K. »

Aby się do niej dostać to najpierw musisz odkręcić z przodu gałki, odkręcić tylną ściankę (jeśli istnieje), odkręcić chassis które jest przymocowane za pomocą dwóch śrubek po bokach z tyłu i wyciągnąć chassis. Po tym zabiegu masz już jak na dłoni cały głośnik z deską. Odlutowywujesz kabelki od głośnika (od trafa) lub jak są dość długie to tylko odkręcasz głośnik lub już całą dechę i wyciągasz. Cała filozofia.
Co do czyszczenia samej tkaniny to dopinam się do tematu bo moja też świeżością nie grzeszy :wink:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
aronus
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: aronus »

A chasis to ta cała podstawka?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jawohl, to jest ta cała metalowa podstawa z lampami i innymi częściami (czyli poprostu chassis)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
sp7sqp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: sp7sqp »

Co do czyszczenia samej tkaniny to dopinam się do tematu bo moja też świeżością nie grzeszy :wink:[/quote]

Witam. Ostatnio renimowałem tkaninę w dwóch Pionierach. Po zdemontowaniu drewnianego panela z głośnikiem trzeba tkaninę oderwać od drewna. Przyklejona jest jakimś klejem...chyba na bazie mąki. Po oderwaniu brzegi należy obszyć na maszynie a najlepie na overlocku. Bez takiego zabezpieczenia tkanina podczas prania bardzo się strzępi i może z niej mało co zostać...niestety za pierwszym razem tak miałem. Wyprać można w jakimś dobrym proszku przez namoczenie a póżniej delikatne ugniatanie itp. Suszenie należy przeprowadzić w temperaturze pokojowej...bo może się skulić. Efekt końcowy jest bardzo dobry. POWODZENIA.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

Witam !
Odradzabym odklejanie tkaniny od deski, potem jest trudno ja przykleic i naciągnąc tak jak w oryginale.
Najlepiej myc ja razem z deska delikatnie szczoteczka i mydłem .Mozna powtarzac mycie jak za pierwszym razem do konca sie nie wypierze. Tylko delikatnie !!!
pozdr
KS....