Panowie znowu mam zagwostę z moim ebonitowym Pionierem, a mianowicie chciałbym wyprać tkanię głośnikową, czy moglibiście mnie trochę pokierować jak się do niej dostać. Wolę poprosić o radę niż coś zepsuć a potem pytać jak naprawić.
Z góry dziekuję za rady
Czyszczenie tkaniny w Pionierze
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
-
- 6250...9374 posty
Re: Czyszczenie tkaniny w Pionierze
Aby się do niej dostać to najpierw musisz odkręcić z przodu gałki, odkręcić tylną ściankę (jeśli istnieje), odkręcić chassis które jest przymocowane za pomocą dwóch śrubek po bokach z tyłu i wyciągnąć chassis. Po tym zabiegu masz już jak na dłoni cały głośnik z deską. Odlutowywujesz kabelki od głośnika (od trafa) lub jak są dość długie to tylko odkręcasz głośnik lub już całą dechę i wyciągasz. Cała filozofia.
Co do czyszczenia samej tkaniny to dopinam się do tematu bo moja też świeżością nie grzeszy
Co do czyszczenia samej tkaniny to dopinam się do tematu bo moja też świeżością nie grzeszy

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 10...14 postów
A chasis to ta cała podstawka?
-
- 6250...9374 posty
Jawohl, to jest ta cała metalowa podstawa z lampami i innymi częściami (czyli poprostu chassis)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 75...99 postów
[/quote]
Witam. Ostatnio renimowałem tkaninę w dwóch Pionierach. Po zdemontowaniu drewnianego panela z głośnikiem trzeba tkaninę oderwać od drewna. Przyklejona jest jakimś klejem...chyba na bazie mąki. Po oderwaniu brzegi należy obszyć na maszynie a najlepie na overlocku. Bez takiego zabezpieczenia tkanina podczas prania bardzo się strzępi i może z niej mało co zostać...niestety za pierwszym razem tak miałem. Wyprać można w jakimś dobrym proszku przez namoczenie a póżniej delikatne ugniatanie itp. Suszenie należy przeprowadzić w temperaturze pokojowej...bo może się skulić. Efekt końcowy jest bardzo dobry. POWODZENIA.

Witam. Ostatnio renimowałem tkaninę w dwóch Pionierach. Po zdemontowaniu drewnianego panela z głośnikiem trzeba tkaninę oderwać od drewna. Przyklejona jest jakimś klejem...chyba na bazie mąki. Po oderwaniu brzegi należy obszyć na maszynie a najlepie na overlocku. Bez takiego zabezpieczenia tkanina podczas prania bardzo się strzępi i może z niej mało co zostać...niestety za pierwszym razem tak miałem. Wyprać można w jakimś dobrym proszku przez namoczenie a póżniej delikatne ugniatanie itp. Suszenie należy przeprowadzić w temperaturze pokojowej...bo może się skulić. Efekt końcowy jest bardzo dobry. POWODZENIA.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Witam !
Odradzabym odklejanie tkaniny od deski, potem jest trudno ja przykleic i naciągnąc tak jak w oryginale.
Najlepiej myc ja razem z deska delikatnie szczoteczka i mydłem .Mozna powtarzac mycie jak za pierwszym razem do konca sie nie wypierze. Tylko delikatnie !!!
pozdr
Odradzabym odklejanie tkaniny od deski, potem jest trudno ja przykleic i naciągnąc tak jak w oryginale.
Najlepiej myc ja razem z deska delikatnie szczoteczka i mydłem .Mozna powtarzac mycie jak za pierwszym razem do konca sie nie wypierze. Tylko delikatnie !!!
pozdr
KS....