Identyfikacja cewki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Identyfikacja cewki
Witam
Znalazłem ciekawe zdjęcie głośnika plazmowego na lampie PL509. Chciałbym takie coś złożyc, tylko zastanawiam się właśnię nad tą cewką która jest na tym załączniku. Może koledzy mi powiecie jak taką cewkę nawinąc
Pozdrawiam
Znalazłem ciekawe zdjęcie głośnika plazmowego na lampie PL509. Chciałbym takie coś złożyc, tylko zastanawiam się właśnię nad tą cewką która jest na tym załączniku. Może koledzy mi powiecie jak taką cewkę nawinąc
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów

-
- 6250...9374 posty
-
- 250...374 postów
Re: Identyfikacja cewki
Schemat to nie problem wyklecic. W necie jest schemat, ale właśnie nie ma opisanych tych cewek

-
- 6250...9374 posty
-
- 250...374 postów
Ok ok jeżeli tak mówisz to podjeżdzam ze schematem
Proszę
Proszę

piotrekweb pisze: W necie jest schemat, ale właśnie nie ma opisanych tych cewek

A to co to jest??
"Előszőr a tápot érdemes megépíteni és ellenőrizni. A tekercsek elkészítése igen egyszerű. Az L3 tekercs a kereskedelemben kapható 100µH-s 1A-es fojtó. Az L1 elkészítése sem bonyolult. Egy 35mm átmérőjű porcelán vagy üveg testre tekerjünk fel 15 menetet (kb. 70mm szélességben), 0,9-es madzagból. Plusz, minusz, 1 menet nem számít. Ha szerencsénk van a tekercstestet rádióamatőr találkozókon beszerezhetjük olcsón. Az L2 egy fél vagy három-negyed fordulat és mint a képeken is látszik az L1 tekercs felső, csúcs felöli kivezetéséhez tegyük, hiszen innen csatol vissza. Én, önhordó kivitelűre készítettem, amint az a képeken jól látszik -remélem. A cső fűtését egy 4n7-s kondenzátor segítségével zárjuk rövidre, nagyfrekvenciás szempontból."

Jest dokladnie opisany.
Zanim przetlumacze, zadam Ci jedno pytanie:
czy jestes swiadom jakie niebezpieczenstwa niesie ze soba uzywanie takiej plazmy?
-
- moderator
Witam.
piotrekweb
Przykro mi to stwierdzić, ale oglądając zamieszczony przez Ciebie schemat odnoszę wrażenie, że układ ten powstał jedynie w teorii. Znalazłem kilka poważnych błędów dzięki którym nie on prawa funkcjonować. Próba jego uruchomienia grozi porażeniem i wybuchem...
Pozdrawiam,
Romek

Przykro mi to stwierdzić, ale oglądając zamieszczony przez Ciebie schemat odnoszę wrażenie, że układ ten powstał jedynie w teorii. Znalazłem kilka poważnych błędów dzięki którym nie on prawa funkcjonować. Próba jego uruchomienia grozi porażeniem i wybuchem...
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 125...249 postów
piotrekweb - poszukaj tutaj, u zrodel. Budowa, zasada dzialania, uruchomiemie i kompletny schemat (z kondensatorem sp.)
http://www.hardcoreaudio.de/plasmatweeter.htm
http://www.hardcoreaudio.de/plasmatweeter.htm
-
- 250...374 postów
Oczywiście że jestem świadomy pracy układu. Wiem, że układ ma dużo błędów, ale postaram się z ich zmianą.
Pozdrawiam
Ps.Jakbyś mógł to poproszę Ciebie o przetłumaczenie
Pozdrawiam
Ps.Jakbyś mógł to poproszę Ciebie o przetłumaczenie

-
- 125...249 postów
Tekst napisany jest w przystepnej formie i sadze, ze translator dostatecznie dobrze sobie z nim poradzi. Gdybys jednak mial problemy, prosze wyslij na PW tych kilka niejasnych zdan, a ja postaram sie wyjasnic ich kontekst w calosci.
-
- 250...374 postów
Ok Tłumacz bardzo ładnie przetłumaczył tekst. Ale teraz pytanie pojawia się skąd wziąsc taki ceramiczny wałek ?

-
- 6250...9374 posty
A nie nadawała by się stara ceramiczna oprawka do żarówki na gwint E27?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Witam
Ciekawe ustrojstwo ten głośnik plazmowy.
Jeden z użytkowników kiedyś wykonał taki głośnik i projekt razem ze schematem i ulepszeniami zamieścił na swojej stronie : http://krzkomar.googlepages.com/plasma_tweeter
Polecam zapoznać się też z tematem na elektrodzie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic136720-0.html
Krzkomar wprowadził pewne ulepszenia podnoszące sprawność tego urządzenia.
Ciekawe ustrojstwo ten głośnik plazmowy.
Jeden z użytkowników kiedyś wykonał taki głośnik i projekt razem ze schematem i ulepszeniami zamieścił na swojej stronie : http://krzkomar.googlepages.com/plasma_tweeter
Polecam zapoznać się też z tematem na elektrodzie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic136720-0.html
Krzkomar wprowadził pewne ulepszenia podnoszące sprawność tego urządzenia.
-
- 250...374 postów
Fajny schemacik, tylko nie wiem czy problem nie będzie z dobraniem rezonansu L1 i C1 ?

Poniewaz po Twoich wypowiedziach coraz bardziej jestem przekonany o tym, ze niewiele zrozumiales ani z opisu ani z zasady dzialania, pozwole sobie na krotki wykladpiotrekweb pisze:Ok Tłumacz bardzo ładnie przetłumaczył tekst. Ale teraz pytanie pojawia się skąd wziąsc taki ceramiczny wałek ?

Uklad goly i wesoly, bez separacji od sieci, na dodatek i wejscie audio tez nie jest odseparowany.
Hula wszedzie 300-600V, plazma tez nie jest ekranowany.
Produkuje duzo ozonu.
Oscylator pracuje na czestotliwosci 27MHz, siejac moca ok 10W w eter zaklocenia.
Cewka (grot) nie jest dopasowany akustycznie, plazma szumi, o czym pisza we wszystkich artykulach.
Nie musi byc walek ceramiczny, moze byc teflonowy, lub szklany (translator pewnie tego zdania przeoczyl

Dokopalem sie do opisu eksperymentalnego glosnika plazmowego dr doc Györök György z Politechniki z Székesfehérvár.
Ponizej schemat ukladu Cewke nawinal na swietlowce

lub jak inzynierowie z Telefunkena uzywac kawalek kanthala (drut oporowy).
Ponizej przyklad jak mozna akustycznie dopasowac plazme i jednoczesnie czym zastapic walek ceramiczny

Jezeli komus sie wydaje, ze to jest flaszka obcieta po winie, to dobrze mu sie wydaje

Bez dopasowania akustycznego poziom szumu jest bardzo wysoki.
Artykul w oryginale: http://www.szgti.bmf.hu/~gyorok/GyGy_pu ... DF/F_2.pdf