Antena w Pionierze

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

aronus
10...14 postów
10...14 postów

Antena w Pionierze

Post autor: aronus »

Panowie mam taki pomysł na zrobienie anteny do radia Pionier (takiego bakalitowego). Radio będzie stało w segmencie. Do radia banankiem podłączę 10m przewodu o grubości 2,5mm i wyciągnę na górę segmentu gdzie rozłożę go w dużej pętli. Możę tak być, czy sa jakieś przeciwwskazania do takiego rozwiązania :?:
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Antena w Pionierze

Post autor: Lech S. »

Zależy gdzie mieszkasz.Jak na pustkowiu , to owszem .Ale w blokowisku będziesz odbierał wszelkie zakłócenia z sieci energetycznej i z eteru pochodzące z urządzeń energetycznych, elektrycznych i elektronicznych.Tych ostatnich w każdym domu jest przynajmniej kilka. Ale próbuj i daj znać o wynikach.
Lech S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

aronus pisze:Panowie mam taki pomysł na zrobienie anteny do radia Pionier (takiego bakalitowego). Radio będzie stało w segmencie. Do radia banankiem podłączę 10m przewodu o grubości 2,5mm i wyciągnę na górę segmentu gdzie rozłożę go w dużej pętli. Możę tak być, czy sa jakieś przeciwwskazania do takiego rozwiązania :?:
Powinno tak działać, sam tak robię, ale zamiast pętli rozłóż go na jak największej długości - np. pod sufitem. Odbiór znakomicie utrudni lub uniemożliwi pracujący obok telewizor czy komputer (komputery to świetne źródło zakłóceń).
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Tomasz.Gratulacje.Właśnie napisałeś sześciotysięczny post.
Lech S.
aronus
10...14 postów
10...14 postów

Właśnie zamierzam rozłożyć przewód na całej długości segmentu. A uziemienie chcę dać do kaloryfera. Tylko, czy miejsce styku przewodu z kaloryferem musi być zdarte z farby, a przewód z izolacji :?:
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Uziemienie do kaloryfera ? To bardzo złe rozwiązanie.Instalacja wodociągowa owszem, chyba że jest z tworzyw sztucznych .
Lech S.
aronus
10...14 postów
10...14 postów

Lech Sołtysik pisze:Uziemienie do kaloryfera ? To bardzo złe rozwiązanie.Instalacja wodociągowa owszem, chyba że jest z tworzyw sztucznych .
No to z tego wynika, że dobrze, że się pytam :shock: :D Czyli gdzie dać uziemienie z Pioniera :?:
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Adam Myslinski »

Cóż, pisząc trochę złośliwie - najlepiej do ziemi. Czyli wbic w grunt pod oknem 2 m rurę ocynkowaną, zaopatrzyc w obejmę ze śrubą i nakrętką itd.
Kiedyś próbowałem wykorzystać stalowe zbrojenie budynku, tzn. konkretnie stalową balustradę balkonu, która bywała przyspawana do konstrukcji wielkiej płyty (jeśli to blok z wielkiej płyty). Za poprawne działanie nie dałbym sobie jednak głowy uciąć.
Pozdrawiam

Adam
aronus
10...14 postów
10...14 postów

Adam Myslinski pisze:Cóż, pisząc trochę złośliwie - najlepiej do ziemi. Czyli wbic w grunt pod oknem 2 m rurę ocynkowaną, zaopatrzyc w obejmę ze śrubą i nakrętką itd.
Kiedyś próbowałem wykorzystać stalowe zbrojenie budynku, tzn. konkretnie stalową balustradę balkonu, która bywała przyspawana do konstrukcji wielkiej płyty (jeśli to blok z wielkiej płyty). Za poprawne działanie nie dałbym sobie jednak głowy uciąć.
Nie da rady mieszkam na 6 piętrze :D
geguś

Post autor: geguś »

Podejżewam, że zdajesz sobie sprawę z faktu nieposiadania przez pionera transformatora sieciowego, co skutkuje możliwością pojawienia się fazy na metalowej konstrukcji. To po pierwsze i najważniejsze. Po drugie, wykorzystywanie instalacji c.o. lub wodnej w roli uziemienia w urządzeniach bez separacji galwanicznej może doprowadzić do pożaru urządzenia, instalacji a nawet mieszkania.
aronus
10...14 postów
10...14 postów

geguś pisze:Podejżewam, że zdajesz sobie sprawę z faktu nieposiadania przez pionera transformatora sieciowego, co skutkuje możliwością pojawienia się fazy na metalowej konstrukcji. To po pierwsze i najważniejsze. Po drugie, wykorzystywanie instalacji c.o. lub wodnej w roli uziemienia w urządzeniach bez separacji galwanicznej może doprowadzić do pożaru urządzenia, instalacji a nawet mieszkania.
No to żeś mnie teraz nastraszył :shock: Panowie poradźcie mieszkam w wieżowcu na 6 piętrze gdzie to uziemienie dać co by bezpieczenie raz na ruski rok tego pionierka sobie włączyć :| A może tak do tego bolca w kontakcie dać :?:
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

W prawie każdym mieszkaniu jest zero ochronne. Nie lepiej podpiąć się wprost do bolca w gniazdku?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
aronus
10...14 postów
10...14 postów

Bobekmaster pisze:W prawie każdym mieszkaniu jest zero ochronne. Nie lepiej podpiąć się wprost do bolca w gniazdku?
Można tak czy nie? Jak tak, to można by było dać przwód trzyżyłowy. Dwa przewody na zasilanie a trzeci z jednej strony "jackiem" podłączyć pod uziemienie pioniera, a z drugiej do do wtyczki tam gdzie jest ten bolec?
geguś

Post autor: geguś »

Bobekmaster pisze:W prawie każdym mieszkaniu jest zero ochronne. Nie lepiej podpiąć się wprost do bolca w gniazdku?
W przypadku instalacji starej dwuprzewodowej niewiele to da. W trójprzewodowej też żadna rewelacja. Odpowiednia impedancja takiego obwodu dla zakresu radiowego to fikcja. Jest sposób ( nie testowałem), w którym jako uziomienie wykorzystano instalację c.o. łącząc za radiem za pomocą filtra Pi (lub podobnym. Wstrajając się w odbieraną stację możemy pozbyć się reszty śmiecia. Dla "jakiegoś" bezpieczeństwa zapewne w takim filtrze potrzebny będzie kondensator szeregowy, i najlepiej zmienny. Czy to rozwiązanie proste, lub dające dobre rezultaty? Nie wiem.
aronus
10...14 postów
10...14 postów

To dla mnie za trudne :( Czyli na chwilę obecną nic nie będę podłączał do uziemienia. Radio jest bakielitowe, czyli nic nie powinno mnie pokopać jeżeli się nie dotknę do jakiś jego metalowych części, które są w środu, albo do wejścia uziemienia?
ODPOWIEDZ