Orion AT 501L

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Orion AT 501L

Post autor: Michał_B »

Płytka nie wygląda na zwykły tekstolit. nie wiem dokładnie co to jest, ale nie ma struktury siatkowanej. Gorzej, ze nie mam takich gniazd jak kiedyś robili. Pod pasowałyby standartowe takie jak w radiach.

Teraz myje części i będę się na dniach zabierać za odnowę obudowy
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Bobekmaster pisze:Płytka nie wygląda na zwykły tekstolit...
O tekstolicie Ty pisales, ja Ci proponowalem kawalek materialu, podobnego do tego z czego zrobili plytke :wink:
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

No chyba ze tak :wink:
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zdarłem resztki lakieru z pokrywki od potencjometrów. Co z tym zrobić, żeby nie zniszczyć napisu? Wyszlifować dokoła napisu a potem całość pomalować, czy w ogóle frontu nie szlifować i pomalować tak jak jest?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Nie wiem co bedzie optymalnym rozwiazaniem.
Wiem natomiast, ze to logo Oriona to kalkomania i musi byc lakier zabezpieczajacy, inaczej latwo uszkodzic.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wiem ze to kalkomania. Wyczyściłem wokoło drobnym papierkiem i wygląda nawet dobrze. Lakierować i tak będe. Ze 3-4 warstwy. Musze kupić ze 2 tubki wikolu, bo ten tv przeżył powódź w 97roku... Troche trzeba go posklejać i naprostować. Na szczęście nie trzeba forniru wymieniać.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zamiast PY83 dam PY88. Napięcie żarzenia większe o 10V zniweluje podwyższone napięcie sieci. Poza tym PY88 ma troszke lepsze parametry. Dzisiaj i wczoraj czyściłem i naprawiałem elementy mechaniczne(np klapka) i plastiki.

Jutoo zajme się obudową. Trzeba ją posklejać i naprostować. Co sądzicie o nawilżeniu jej przed prostowaniem? I czy znacie jakieś środki na pleśnie?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mam pytanie co do trafa WN. Czy dałoby się dopasować trafo z innego tv, i czy ktoś z was ma takie stare trafa?

P.S. Załaczam kilka fot. Na jednej widać ciekawe cewki odchylania. I widać też wypaczoną obudowe.. Prawdopodobnie bde ja zwilżał, aż uda sie to naprostować.

Lakier już zdarłem i wyprostowałem tylną ścianke.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Może i by sie dało dopasować jakieś trafo z Szmaragda lub Neptuna ale zdobycie takowego też nie będzie proste.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zastanawiam się nad nawinięciem tego trafa. Mam cały rdzeń, i jedno z uzwojeń. Sprawdze, czy jest to pierwotne, czy wtórne. Miałby ktoś dane nawojowe tego trafa?

Przewinięcie będzie dużo prostsze niż znalezienie oryginalnego.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Przecież łatwo rozpoznać które jest które uzwojenie! Uzwojenie wysokonapięciowe ma duuużo zwojów a uzwojenie anodowe mniej i jest cieńsze...
Danych nawojowych to podejrzewam że nikt nie ma bo nigdy producent nie dawał takich danych. Możesz zaadaptować trafo od Szafira (Alek o tym pisał jak przewinąć). Poszukaj a znajdziesz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

marcin_oizo pisze:Przecież łatwo rozpoznać które jest które uzwojenie! Uzwojenie wysokonapięciowe ma duuużo zwojów a uzwojenie anodowe mniej i jest cieńsze...
Ale w tym wypadku do dyspozycji jest tylko jedno uzwojenie, którego nie ma z czym porównywać.
Zresztą i tak trudno byłoby porównywać oba uzwojenia pod względem grubości drutu: uzwojenie WN jest wszak zalane grubą warstwą nieprzezroczystej żywicy z wypełniaczem. Znając jedynie liczbę zwojów akurat byłoby trudno rozpoznać które jest które: w lampowych TVL liczby zwojów w obydwu uzwojeniach są zbliżone, i to wystarczy aby na anodzie kineskopu uzyskać kilkanaście kV, bowiem do napięcia indukowanego w cewce WN dodaje się impulsowe napięcie na cewce anodowej (w połączeniu autotransformatorowym), plus jeszcze "usprawnione" napięcie stałe rzędu 1,5kV. Również grubość drutu w obydwu cewkach jest zbliżona (jedynie drut części z której zasila się cewki odchylające jest grubszy). Grubość drutu cewki WN podyktowana jest bynajmniej nie prądem który przez nią płynie (dla kilkuset uA wystarczyłby najcieńszy drut) lecz wytrzymałością napięciową izolacji oraz dążeniem do zmniejszania pojemności między warstwami. Im cieńszy jest drut tym wyższe napięcie występuje między sąsiednimi warstwami i tym większa jest pojemność cewki. Najwyraźniejsza róznica między cewkami - poza izolacyjną "oponą" cewki WN - to obecność licznych odczepów lub nawet osobnych uzwojeń na cewce anodowej oraz ich brak na cewce WN (czasem tylko występuje dodatkowe uzwojenie slużące dostrojeniu cewki WN do trzeciej harmonicznej). Jest jeszcze jedno uzwojenie służące do żarzenia lampy prostowniczej WN DY86 lub EY86. Zwykle zawiera ono odpowiednio 1 lub 3 zwoje przewodu WN, identycznego jak ten prowadzący do "przyssawki" na balonie kineskopu. Nie występuje ono w przypadku użycia prostowniczych stosów selenowych lub krzemowych (patrz TVL62)

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
traxman

Post autor: traxman »

marcin_oizo pisze: Danych nawojowych to podejrzewam że nikt nie ma bo nigdy producent nie dawał takich danych.
Do uzwojeń anodowych kilkakrotnie udało mi się spotkać dane, trzeba poszukać po starych serwisówkach lub katalogu producenta. Swojego czasu nawet takie cewki nawijało się w warsztatach, co prawda WN długo nie działało, bo trudno było dobrać wypełniacz, ale był to zapas do zakupu oryginalnej.
Co do trafa to można spróbować założyć na rdzeń cewkę WN z "współczesnego" TV czarno-białego, rdzeń ma chyba ten sam przekrój.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Uzwojenie to jest uzwojeniem anodowym. Brakuje części WN.
Uzwojenie anodowe jest w dobrym stanie.

Czyli samemu robić cewki WN nie ma sensu? Byłby kłopot ze znalezieniem wypełniacza.

Nie można przełożyć cewki od innego TV, bo rdzeń ma przekrój kwadratowy, a poza tym uzwojenie jest nawijane na brzuszku kształtki i nie da się go zdjąć/założyć.
traxman

Post autor: traxman »

A możesz zrobić zdjęcie przekroju tego rdzenia?