Rema Gavotte

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Rema Gavotte

Post autor: Marcin K. »

Poszukuję schematu do w/w odbiornika.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony wt, 13 stycznia 2009, 10:24 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Rema Symphonie

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:Poszukuję schematu do w/w odbiornika.
Ale co to jest? Firma? Model? Jakieś bliższe dane?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

marcin_oizo pisze:Poszukuję schematu do w/w odbiornika.
Pozdrawiam!

Ech.... powinno być:
marcin_oizo pisze:Nie chce mi się szukać schematu do w/w odbiornika.
Pozdrawiam!
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 3_07_1.htm
Ostatnio zmieniony wt, 23 grudnia 2008, 14:17 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

firma Rema typ Symphonie :wink:
byly 2 modele z rozna obsada lamp - do jednego schemat znajduje sie na fonarze 8)
Symphonie 811GW - ECH11, EBF11, EF11, EL12, EM11, AZ12
Symphonie ? - 6AC7, ECH81, 6H6, 6SQ7, EL12, EM11, AZ12
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dziękuję za pomoc!
Napisałem w temacie o jaki odbiornik chodzi, przeczytaj Tomaszu.
Szukałem przez kolegę Goolge ale znalazłem jeno niedziałającą stronę.
OTLamp dziękuję i nie jest aż takim leniem :P Poprostu zapomniałem że Fonar istnieje :roll:
Zdjęcie przedstawia odbiornik.
Wesołych Świąt.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:Dziękuję za pomoc!
Napisałem w temacie o jaki odbiornik chodzi, przeczytaj Tomaszu.
Teraz widzę, wczoraj nie widziałem. Ale fajnie, że schemat się znalazł.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Rema Gavotte

Okazuje się że to nie Symfonia a Gavotte :)
Radio dzisiaj do mnie przyszło w całości, ładne jest i z 1951 roku. Posiada lampy UY11 (wsadzona UY82), UBF11, UCH11, UCL11 i UM11 :wink: Świecić świeci ale nie wydaje żadnych dźwięków, podejrzewam zwarte kondensatory bo napięcie na katodzie UY wynosi 0V. Wsadzając zwykłą diodę wywaliłem korki w chałupie. Poza tym ktoś podłączył kable do głośnika żeby se radio grało ze źródła zewnętrznego i spalił ten głośnik :roll: Szkoda jak cholera bo głośnik jest bardzo duży i zdobycie takiego będzie graniczyło z cudem podejrzewam.
Schemat znajduje się na spodniej klapie więc szukać nie muszę. Ale jednak internet milczy co do tego radia, nawet żadnych zdjęć.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

marcin_oizo pisze:Schemat znajduje się na spodniej klapie więc szukać nie muszę. Ale jednak internet milczy co do tego radia, nawet żadnych zdjęć.
cyknij fotke radyjka i schematu dla potomnych :wink:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć! Z powodu nieznalezienia na polskojęzycznych stronach żadnych danych na temat radioodbiornika Rema Gavotte pozwolę sobie na wklejenie tutaj zdjęć (nawet na radiomuseum.org nie ma).
Więc jest to uniwersalna superheterodyna, 4-ro lampowa: UBF11, UCH11, UCL11, UM11 i UY11 jako prostownik jednopołówkowy. Duży głośnik (bardzo duży), regulacja barwa dźwięku, wejście gramofonowe, wyjście na dodatkowy głośnik, zakresy falowe:
długie: 150kHz-400kHz
średnie: 500kHz-1600kHz
krótkie: 13m-50m.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pt, 16 stycznia 2009, 15:38 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Schemat
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Czołem!
Powróciłem do radyjka. Po wymianie elektrolitów, które miały zwarcie do masy radio zagrało. Okazało się ponadto, że UY11 (a raczej UY82 w przejściówce) jest kompletnie zajechana... Wstawiłem diodę 1N4007.
Głośnik również jest spalony a dostanie takiego graniczy z cudem, jego średnica wynosi 25cm. Zabrałem się więc za rozbieranie tego głośnika, oddzieliłem membranę od kosza, wyciągnąłem i zobaczyłem że cewka nie do uratowania. Będę próbował przezwajać ale co z tego wyjdzie to nie wiem bo papierowy karkas też wspaniały nie jest.
Czy przewijaliście kiedyś głośniki? Jakieś pomocne rady bo nie wiem od czego zacząć :roll:
Na zastępczym głośniki radio zagrało bardzo ładnie na wszystkich zakresach, oczko już słabe ale UM11 też raczej się nie kupi.
Pozdrowienia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

marcin_oizo pisze:Czołem!
Okazało się ponadto, że UY11 (a raczej UY82 w przejściówce) jest kompletnie zajechana... Wstawiłem diodę 1N4007.
Zanim uda Ci się zdobyć na miejsce UY11 choćby UY1N, możesz prowizorycznie wstawić PY81 lub w ostateczności PY88 wraz z transformatorkiem o przekładni 3:1, włączonym w obwód żarzenia szeregowo na miejsce grzejnika UY11. Taki transformatorek będzie miał mniej zwojów niż normalny transformator sieciowy. Oczywiście tak naprawiony odbiornik straci cechę "uniwesalności" tj możliwość zasilania z sieci prądu stalego.
Niestety w przypadku użycia łatwiej dostępnej lampy PY88 będziesz musiał wygospodarować aż 40V dodatkowego napięcia żarzenia. (w przypadku użycia PY81 napiecie żarzenia po przetransformowaniu wyniesie tylko 17*3=51V, niemal dokładnie tyle co 50V oryginalnej lampy). Baretera (czy termistora?) 20V 0,1A w obwodzie żarzenia nie ruszałbym w obawie o pozostałe lampy. W zamian za to zastąpiłbym żaróweczki 18V 0,1A jakimiś na niższe napięcie, np. rowerowymi 6V 0,1A, nie jestem jednak pewien czy wytrzymają one udar prądowy przy załączaniu napięcia.
oczko już słabe ale UM11 też raczej się nie kupi.
Chyba z rok temu natrafiłem na Wolumenie na 2szt. UM4, które różni się przede wszystkim podstawką, a takze tym że świecący "motylek" ma tylko dwa a nie cztery skrzydełka. Zapłaciłem aż 20zł za 1szt (drugiej nie zdecydowałem się kupować nie znając w ogóle stanu tej pierwszej). Zamierzam wbudować je do swojego "Pioniera" ktory w wyniku opisywanej wymiany podstawek lampowych "ubocznie" odzyskal głos (i to jaki czysty!) również i na falach krótkich ("szeroki" zakres 49-16m! :) ), ale póki co nawet nie zdążyłem sprawdzić czy świeci. Wiadomo tylko że grzejnik jest cały, i jakaś emisja występuje. Skrzynka jest tak zniszczona (radio "sezonowało" się w lesie gdzie zostało znalezione) że dużej szkody z nowe dziury nie będzie, o ile zrobi się ją z głową. Gorzej jak oczko padnie, a nastepnego już nie kupię...

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
OTLamp

Tomek Janiszewski pisze:Gorzej jak oczko padnie, a nastepnego już nie kupię...
Żaden problem, wtedy możesz sobie wydłubać swoje własne i wsadzić na miejsce UM4, a przez oczodół na pewno ci rozum nie uleci...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

OTLamp pisze:
Tomek Janiszewski pisze:Gorzej jak oczko padnie, a nastepnego już nie kupię...
Żaden problem, wtedy możesz sobie wydłubać swoje własne i wsadzić na miejsce UM4, a przez oczodół na pewno ci rozum nie uleci...
Pytałem o głośnik... Panowie! TJ i OTLamp obaj macie coś z głową! Panowie spokojnie, czy zawsze musicie sobie dogadywać i pokazywać który mądrzejszy? Zastanówcie się. Jeden coś napisze, zaraz drugi go atakuje, paranoja.

Wracając do tematu. Zauważyłem że oczko jak się rozgrzewa świeci dość wystarczająco ale jak radio już zacznie grać to słabnie. Podżarzać nie ma jak a i szkoda jej spalić.
A co do lampy prostowniczej to zauważyłem, że doprowadzenie katody jest spalone, poprostu nie ma go :roll: Wsadzenie UY1N to genialny pomysł, gdzieś jeszcze jedna leży :)

Pozdrowienia dla wszystkich!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
OTLamp

marcin_oizo pisze: Panowie! TJ i OTLamp obaj macie coś z głową! Panowie spokojnie, czy zawsze musicie sobie dogadywać i pokazywać który mądrzejszy? Zastanówcie się.
Może najpierw sam sobie odpowiedz na pytanie, co mają wspólnego z założonym przez Ciebie tematem wynurzenia na temat zakładania UM4 do Pioniera, połączone z homeryckimi opisami wyglądu tego radia? Jak już sobie odpowiesz, wtedy dopiero się zastanów, kto tu ma coś z głową.