Pytanie o jakość traf 4pietro4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4
Odpaliłem trafo do diabła - jednak nie wyszło ono tak jak zamierzałem - zamiast 11 sekcji zrobiłem tylko 5 - 2x100 DNE 0,8mm równolegle, 300+400+654 DNE 0,4mm szeregowo. Nie posiadam generatora mocy więc podpiąłem pod 6C33C-B i przy podawanym sygnale bezpośrednio z generatora (niestety tylko 5Vp-p). Pasmo na oko 5Hz-40kHz. Rdzeń to 109 blach EI96 0,5mm z dawców niewiadomego pochodzenia z Allegro. Przy 20kHz prostokąt jest zniekształcony jak na tym zdjęciu: http://www.audioton.republika.pl/diy/sopr-mn2.JPG natomiast przy 5Hz podobnie do tego zdjęcia http://www.sacthailand.com/Pic/Transfor ... 0-40Hz.jpg - niestety cyfrówki brak więc własne foty zamieszczę w późniejszym terminie. Jeżeli Trax jesteś chętny to mogę je podesłać do testów. Muszę je jednak wpierw czymś zalać bo samo wydaje dźwięki o podanej na nie częstotliwości - pewnie stare świeczki pójdą w ruch 

Jeżeli będę mierzył to trafa fabryczne i powtarzalne, inaczej nie ma sensu.
-
- 25...49 postów
>pasio
4Pietro4: gdzie można kupić (cały świat) takowe hiendowe blechy 0,27 wyżarzane ???
Nie tak dawno cięli je i wyżarzali u mnie tuż za płotem ( w przenośni i dosłownie )
Teraz to chyba rzeczywiście tylko w Niemczech. Mam jeszcze parę kilo , ale już nie na sprzedaż.
Pozdrawiam
4Pietro4: gdzie można kupić (cały świat) takowe hiendowe blechy 0,27 wyżarzane ???
Nie tak dawno cięli je i wyżarzali u mnie tuż za płotem ( w przenośni i dosłownie )
Teraz to chyba rzeczywiście tylko w Niemczech. Mam jeszcze parę kilo , ale już nie na sprzedaż.
Pozdrawiam
Jakie to modele? Myślę, że pod koniec stycznia mógłbym się tym zająć.Piotr pisze:Z przyjemnością zarzucę trzy modele do testu
Wrzuć też schemat wzmacniacza testowego, bo muszę go prędzej poskładać.
Tu jest moja propozycja, mam do niej zrobioną płytkę, ale nie zdążyłem jeszcze dobrać elementów , więc można zgłaszać uwagi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Mam TG do EL84 (8k-8R, 3 sekcje), EL34 lub 6L6 w układzie UL (5k-8R, 7 sekcji) oraz do EL34 w układzie triody (5k-8R, 3 sekcje).
Dwa ostatnie sugeruję nabywcom używać w takim układzie:
download/file.php?id=8631
Rozumiem, że chcesz testować transformatory w układach bez sprzężenia zwrotnego, więc schemat, który zaproponowałeś będzie jak najbardziej w porządku, z tym że trzeba będzie odpowiednio dopasować Ua do lamp mocy. Proponuję 300V dla EL84 i 420V dla EL34. Stosując 6V6 zamiast EL84 możesz nawet wszystko opędzić jedną płytką zmieniając jedynie zasilacz i Rk lamp mocy
Dwa ostatnie sugeruję nabywcom używać w takim układzie:
download/file.php?id=8631
Rozumiem, że chcesz testować transformatory w układach bez sprzężenia zwrotnego, więc schemat, który zaproponowałeś będzie jak najbardziej w porządku, z tym że trzeba będzie odpowiednio dopasować Ua do lamp mocy. Proponuję 300V dla EL84 i 420V dla EL34. Stosując 6V6 zamiast EL84 możesz nawet wszystko opędzić jedną płytką zmieniając jedynie zasilacz i Rk lamp mocy

Wolę 6V6 ->
Ale jak są inne propozycje to dam radę poskładać wszystko z moich klocków lampowych pcb chociaż ten jest działający, więc do pomiarów można przystąpić bez zwłoki. Wolę też 6V6 bo mam trafa już od 4piętro4.
Sprzężenie zwrotne jest, złącze J2+R4L+C1L dobierane dla uzyskania mocy znamionowej dla transformatora i czułości 1,55V, kondensator na minimum oscylacji prostokąta 1kHz.Ale jak są inne propozycje to dam radę poskładać wszystko z moich klocków lampowych pcb chociaż ten jest działający, więc do pomiarów można przystąpić bez zwłoki. Wolę też 6V6 bo mam trafa już od 4piętro4.
-
- moderator
Ok, w takim razie te dla EL34 możesz zbadać wymieniając w płytce Rk i podając wyższe Ua.
Chyba że chcesz tylko model do EL84/6V6. Gdzie i kiedy wysłać?
ps. Nie kłam, bo to nie 6V6
Chyba że chcesz tylko model do EL84/6V6. Gdzie i kiedy wysłać?
ps. Nie kłam, bo to nie 6V6

Jak nie potrzebuję to nie kłamie
Jeżeli masz drogę do Chorzowa, to możesz wpaść. Jeżeli nie to namiary poszły na PW
Trafo możesz podesłać, ale moje EL34 są już w agonii, co więcej rezygnuję z tych lamp, mam pary KT88(6550) lub 6p3se.Jeżeli masz drogę do Chorzowa, to możesz wpaść. Jeżeli nie to namiary poszły na PW
-
- moderator
Nie za duże masz Rk w tym układzie? Jaki zakładasz prąd spoczynkowy?
Druga sprawa to kondensatory sprzęgające. Też nie lubię jak są za duże, ale w tym układzie chodzi między innymi o pomiar pasma transformatora. Szkoda, żeby wynik był zafałszowany.
Wartości elementów w pierwszym stopniu to już kwestia gustu. Dla mnie prawie o rząd wielkości za duże. Tu z kolei obawiam się o górę pasma.
A propos. Zerknąłem sobie dziś na pasmo gotowego wzmacniacza na EL84. Na transformatorach do niego przyklejam fg=56kHz. Bez problemu śmignął do 150kHz
Obawiam się, że przy takich częstotliwościach 6SN7 z rezystorem 200k w anodzie nie jest najlepszym pomysłem. Ja czasem stosuję mniejsze wartości jako upływowe w siatkach
Druga sprawa to kondensatory sprzęgające. Też nie lubię jak są za duże, ale w tym układzie chodzi między innymi o pomiar pasma transformatora. Szkoda, żeby wynik był zafałszowany.
Wartości elementów w pierwszym stopniu to już kwestia gustu. Dla mnie prawie o rząd wielkości za duże. Tu z kolei obawiam się o górę pasma.
A propos. Zerknąłem sobie dziś na pasmo gotowego wzmacniacza na EL84. Na transformatorach do niego przyklejam fg=56kHz. Bez problemu śmignął do 150kHz

Obawiam się, że przy takich częstotliwościach 6SN7 z rezystorem 200k w anodzie nie jest najlepszym pomysłem. Ja czasem stosuję mniejsze wartości jako upływowe w siatkach

Pozmieniaj wartości, tak jak Ci pasuje, wymienię.
Rk wymienię 560R na 510R co da 250R do 280R, prąd końcówki jak w aplikacji 2x35mA (Ug1=-19V) zasilanie 285V.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wymienić 6SN7 na 6SL7. Chociaż pomysł pomiaru bez sprzężenia zwrotnego jest też interesujący - pozwoli chyba lepiej ocenić jakość transformatora.
Rk wymienię 560R na 510R co da 250R do 280R, prąd końcówki jak w aplikacji 2x35mA (Ug1=-19V) zasilanie 285V.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wymienić 6SN7 na 6SL7. Chociaż pomysł pomiaru bez sprzężenia zwrotnego jest też interesujący - pozwoli chyba lepiej ocenić jakość transformatora.
-
- 3125...6249 postów
Nowy (przynajmniej dla mnie) wytwórca transformatorów, niejaki iharp:
http://allegro.pl/item551112782_transfo ... _el34.html
Kopiuję opis, bo aukcje się przeterminowują:

http://allegro.pl/item551112782_transfo ... _el34.html
Kopiuję opis, bo aukcje się przeterminowują:
Kupował ktoś z was, grał?Do sprzedania 5 sekcyjny transformator głośnikowy o następujący parametrach
impedancja uzwojenia anodowego 2500 Ohm
impedancja uzwojenia obciążenia 8 Ohm (możliwość 4, 6 i inne Ohm na życzenie klienta)
indukcyjność strony pierwotnej 14H
prąd strony pierwotnej 140mA
odczep dla konstrukcji ultralinear 43%
przekrój rdzenia 11,8 cm^2
Transformator nadaje się do konstrukcji z lampami EL34, 6L6, KT88, 6P3S, 6P3-SE, 5881 itp.
Odpowiednie podzielenie uzwojenia na sekcje zapewnia małą indukcje rozproszenia w której wyniku otrzymujemy szerokie pasmo przenoszenia transformatora, zapewniam że 5 sekcji wystarczy.
Pasmo przenoszenia od 20 Hz do 35 000 Hz mierzone w układzie z EL34 przy 1W ze spadkiem 3dB.
Transformatory wykonane z kształtek transformatorowych typu EP 0,50 mm, z blach magnetycznych zimnowalcowanych, Całość impregnowana jest lakierem izolacyjnym co zapewnia cicha i bezpieczną pracę.
Identyczne transformatory stosuje w swoich konstrukcjach, są wykonane z dokładnością do 1 zwoju.
Na życzenie nawinę dowolny dławik, transformator (posiadam również w swojej ofercie transformatory z rdzeniem amorficznym ) i wystawie go dla Ciebie na allegro.

_
-
- moderator
Nie to żebym kręcił nosem, ale...fugasi pisze:Kopiuję opis, bo aukcje się przeterminowują:
Pasmo przenoszenia od 20 Hz do 35 000 Hz mierzone w układzie z EL34 przy 1W ze spadkiem 3dB.

ps. Parka do pomiarów właśnie poszła do Traxmana

Czekam z niecierpliwością, ale dobrze się składa, bo na dniach kończę sztuczne obciążenie więc będzie je czym wygrzać.
Transformator toroidalny EL84PP od Piotra
Pomiary wykonane:
Hameg8018/8012
U - + zasilania
A1/A2 - odczep anody lamp
W - uzwojenie wtórne.
Przy pojemnościach podana największa zmierzona.
PPEL84
Pomiary dla
100Hz
Indukcyjność wtórnego: 121mH
Indukcyjność pierwotnego U-A1/U-A2: 4.96H /4.93H
Indukcyjność rozproszenia U-A1/U-A2 przy zwartym W1/W2: 7.93mH/3.6mH
1kHz
Indukcyjność wtórnego: 28mH
Indukcyjność pierwotnego U-A1/U-A2: 4.12H /3.91H
Indukcyjność rozproszenia U-A1/U-A2 przy zwartym W1/W2: 7.36mH/3.1mH
10kHz
Indukcyjność wtórnego: 1.3mH
Indukcyjność pierwotnego U-A1/U-A2: 339mH /327mH
Indukcyjność rozproszenia U-A1/U-A2 przy zwartym W1/W2: 7.16mH/2.98mH
Pojemność (10kHz)
A1/A2->W 640pF/480pF
do rdzenia nie ma dostępu
Rezystancje uzwojeń dla DC:
W1/2 0.14Oma
U->A1/A2: 41.4/35.0 Oma
Pomiary wykonane:
Hameg8018/8012
U - + zasilania
A1/A2 - odczep anody lamp
W - uzwojenie wtórne.
Przy pojemnościach podana największa zmierzona.
PPEL84
Pomiary dla
100Hz
Indukcyjność wtórnego: 121mH
Indukcyjność pierwotnego U-A1/U-A2: 4.96H /4.93H
Indukcyjność rozproszenia U-A1/U-A2 przy zwartym W1/W2: 7.93mH/3.6mH
1kHz
Indukcyjność wtórnego: 28mH
Indukcyjność pierwotnego U-A1/U-A2: 4.12H /3.91H
Indukcyjność rozproszenia U-A1/U-A2 przy zwartym W1/W2: 7.36mH/3.1mH
10kHz
Indukcyjność wtórnego: 1.3mH
Indukcyjność pierwotnego U-A1/U-A2: 339mH /327mH
Indukcyjność rozproszenia U-A1/U-A2 przy zwartym W1/W2: 7.16mH/2.98mH
Pojemność (10kHz)
A1/A2->W 640pF/480pF
do rdzenia nie ma dostępu
Rezystancje uzwojeń dla DC:
W1/2 0.14Oma
U->A1/A2: 41.4/35.0 Oma
-
- 625...1249 postów
Tak się składa, że mam od Piotra dedykowane TG pod EL84 PP w jednej ze swoich konstrukcji. I pomyślałem, że skoro Ty masz super sprzęt to może byś pomierzył pasmo jakie te TG przenoszą. To dla mnie bardzo ważne. Wiem, że Twoja aplikacja jest inna niż moja (zapewne lepsza), ale to całkiem dowartościowujące i mobilizujące wiedzieć do czego posiadane TG są zdolne gdy chodzą w porządnej aplikacji.
Pozdrawiam!
Maciek.
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?