Line array na 10cm Teslach

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Line array na 10cm Teslach

Post autor: nuncjusz1 »

Irek pisze:a próbował ktoś takiego rozwiązania w ułożeniu głośników:
http://jerry-nita.com/linearray.html
http://home.earthlink.net/~jmiyake/
Nie próbowałem ale słyszałem taką konstrukcję na małych Fostexach F103.Brzmiało bardzo żywiołowo,"elektrostatycznie",jedynie bas nie wszystkim by wystarczył,niestety nie znam szczegółów konstrukcji,wtedy jeszcze nie interesowałem sie takimi "dziwologami" :mrgreen: choć wydaje mi się ,że była to konstrukcja stratna z tylną ścianką w postaci zwartej gąbki,maty czy coś w tym stylu
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Ja kiedyś robiłem podobny eksperyment i stwierdziłem, że bez wprowadzania odpowiedniego opóźnienia dla poszczególnych głośników nic się z tym zrobić nie da. Dokładnie jak już zauważono powstają dziury w wysokich tonach, barwa staje się zniekształcona. Gdyby tak narysować sobie charakterystykę promieniowania takiego głośnika dla np. 10KHz to włosy staną dęba, filtr grzebieniowy.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Irek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Irek »

Możliwe że jest tak jak mówisz, ale jednak kilka firm ( w tym jedna z moich ulubionych - INFINITY) stosuje takie rozwiazania np:
http://www.infinity-classics.de/infinity/index.htm 8)
Czytając też zagraniczne fora "głośnikowe" można spotkać całkiem przychylne opinie o tego typu konstrukcjach.
sam chciałem kiedyś w ramach eksperymentu zrobic coś podobnego bo miałem dostęp do dość dużej ilości starych (z lat 80-tych) głosników Tonsila.
Taka konstrukcja ma tą zaletę, że zajmuje stosunkowo mało miejsca, ale właśnie najgorsza sprawa to opracowanie pasywnego korektora, no chyba że od razu zainwestujemy w 1/2 lub 1/3 oktawowy korektor :lol:
Irek K.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Wszystko się da zrobić :-) Mnie interesowała by przestrzenna charakterystyka promieniowania (3D) tych infinitek szczególnie na graniach pasm. Nie ma lekko coś za coś. Biorąc pod uwagę tylko jeden typ głośników ich promieniowanie horyzontalnie będzie praktycznie niezmienne ale wertykalnie już mamy sumowanie sygnałów ze źródeł o innej odległości promieniujących to samo.
Przeprowadźmy szacunkowe obliczenia, mówię o 2 wysokotonowych głośnikach.
Zakładamy prędkość dźwięku 330 m/s co daje dla 13 kHz długość fali ok 25 cm.
Z tego co można zobaczyć środki promieniowania głośników wysokotonowych będą oddalone pi razy oko 15 cm
Całkowity zanik sygnału 13 kHz nastąpi (tutaj można sobie policzyć), na oko upraszczając dla większych odległości pewnie koło 60 stopni. Niby prosta trygonometria ;-) W praktyce sprawa będzie skomplikowana bo głośniki nie są źródłami punktowymi. (Tutaj trzeba by porozważać głębiej).
Czy to dużo czy mało? hmm, dla 60 zanika całkiem więc jak się siądzie na kanapie niedaleko przed taką kolumną napewno odczujemy pewne zmiany w balansie tonalnym. Tym dziwniejsze, że zmieniające się z częstotliwością. Dlatego takie wielkie klocki to tylko do ogromnych przestrzani.
Jak wszyscy wiemy kompletnie drugim biegunem konstrukcji są układy reprezentowane przez Axiom Goodmansa czy konstrukcje Klangfilmu ZTCP. Ale one znów mają inne wady ;-)
Matryca głośników w zamyśle ma tworzyć źródło promieniujący falę o czole bardziej płaskim niż pojedynczy głośnik i jeśli są spełnione pewne założenia na odległości pomiędzy głośnikami w stosunku do długości fali to będzie miało zalety. Tylko taką konstrukcję trzeba bardzo dokłądnie przemyśleć. Bo jeśli zrobimy natrycę promieniującą jakiś zakres, a do tego dołożymy jeden gwizdek czy źródło w innym punkcie to na granicy pasm będzie horror. To własnie mi się nie widzi konstrukcji kolegi z forum.

Ja bardzo lubię Infinity ale to takie z właśnie głośnikami wstęgowymi i polipropylenowymi dołami/średnicami.
MAm w domu RSa - wielkie pudło jak RSb tylko 2 drożne (niskotonwiec ma taką samą średnicę ale inną konstrukcję), fantastycznie precyzyjna maszyna i bardzo niski bas. Też wymagają przestrzeni. Mam też Qe - są OK.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Witajcie
Po długiej przerwie pragnę was zainteresować pomiarami w/w konstrukcji,które to udało się zrealizować za pomocą życzliwości kilku moich znajomych,a przede wszystkim kol.Graaf z forum AS oraz projektanta i wykonawcę kolumn hi -endowych Przemka z firmy AVCON.Warto się z nimi zapoznać choćby ze względu na to jak pomyliłem się w ich ocenie "na słuch".Propozycja zwrotnicy jest propozycją cyt. Przemka " próbą ogólnego złapania charakteru układu a dokładniej odcięciem śmieci z końca pasma przenoszenia midbasów oraz dopasowanie do tego gałęzi tweetera".Cóż z mojej strony muszę się przyznać do porażki takiej koncepcji.
W załączeniu seria pomiarów h90/100cm h90/250cm h120/250cm wraz ze szkicem zwrotnicy, z zaznaczeniem,że jest to bardzo wstępnie opracowany filtr.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję osobom ,które przyczyniły się do powstania tej "dokumentacji"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Oraz ciąg dalszy pomiarów samej sekcji niskotonowej naturalnie przy zastosowaniu połączenia j/w oraz zwrotnicy jak i różnej odległości mikrofonu od modułu
graaf
1 post
1 post

Post autor: graaf »

nuncjusz1 pisze:Oraz ciąg dalszy pomiarów samej sekcji niskotonowej naturalnie przy zastosowaniu połączenia j/w oraz zwrotnicy jak i różnej odległości mikrofonu od modułu
te ostatnie pomiary są bez zwrotki, sama matryca na "surowo" bez tweetera
traxman

Post autor: traxman »

Drobna przysługa, możesz usunąć rar'y
Centralnie:
0.png
Ze zwrotnicą:
00.png