Philips 836A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Philips 836A

Post autor: Marconi »

Witam! Dostałem Philipsa 836A w niezłym stanie, raczej kompletny z małymi wyjątkami, co widać na fotkach. Model jest dość ładnie zachowany i ciekawy: delikatna wskazówka skali stoi w miejscu a obraca się tarcza. Jedynym mankamentem jest brak jednego kapturka przy lampie. Jest on nietypowy, takiego jak dotąd nie miałem w rękach. :oops: W odbiorniku jedna lampa jest nietypowa, angielska. Znawców tematu proszę o bliższe informacje na jej temat. Chyba jest na swoim miejscu?
Prośba do Triodowiczów oraz Gości odwiedzających forum o pomoc w uzupełnieniu brakującego elementu, zwłaszcza do Pana Tomka, który pewnie takowy trzyma w specjalnej szufladzie, bądź pod sterą oczekujących Philipsów. :wink:

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Re: Philips 836A

Post autor: arwiecz »

Witam
Lampa VMS4B jest wstawiona w miejscu E455 . VMS4B jest tak samo jak E455 lampą regulacyjną i chociaż ma troszkę inne parametry ( większy prąd anody i mniejsze UG2max) myślę że spokojnie może tam pracować . Jeśli chodzi o kapturek to może być kłopot w zdobyciu .
Jeśli się nie mylę to ten twój był na eBayu , w opisie aukcji pisało ze radio funkcjonuje , czy już je uruchamiałeś? Musisz też jeszcze zmienić gałki bo chyba są nieoryginalne i warto wstawić znaczek firmowy - takie były na allegro.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Dzięki! Radia jeszcze nie uruchamiałem, bo najpierw muszę je odkurzyć, zabezpieczyć mechanizmy ruchome, podokręcać gałki, bo jedna jest luźna. Widziałem innego Philipsa i rzeczywiście miał inne gałki, pomyślałem, że takie też mogli stosować. Nie wiem jakiej średnicy był znaczek firmowy, bo frez ma 16mm, znaczek pewnie był mniejszy. Jeśli ktoś ma możliwości pomiaru to proszę o podanie "fi".
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Marconi pisze:Jedynym mankamentem jest brak jednego kapturka przy lampie. Jest on nietypowy, takiego jak dotąd nie miałem w rękach. :oops:
Kapturek jest typowy, tyle, że dla starszych philipsów (sprzed 1934 r.) Może być pewien problem z jego zdobyciem. Gałki są nieoryginalne. Logo było takie jak w np. w 638A, 522A itp.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Witam! Z gałkami też pewnie może być problem. W załącznikach dwa Philipsy z różnymi gałkami. Czy te są oryginalne? A może ktoś ma taki komplet na zbyciu, pewnie Pan Tomasz mógłby coś wygrzebać. :wink: Mam model 638A, więc sobie obejrzę to logo.
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

Gałki przy drugim Philipsie na 99% nie są oryginalne. W załączeniu zdjęcie z identycznymi bądź bardzo podobnymi gałkami, które znajdują się przy moim radiu. Jest to wyrób francuski Scientific Radio.
Paweł
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

pawfil pisze:Gałki przy drugim Philipsie na 99% nie są oryginalne. W załączeniu zdjęcie z identycznymi bądź bardzo podobnymi gałkami, które znajdują się przy moim radiu. Jest to wyrób francuski Scientific Radio.
Wydaje mi się na odwrót, te z drugigo bardziej przypominają gałki w Twoim: te pierwsze mają zupełnie inną formę. Swoją drogą masz śliczne radio, czy sam je odnawiałeś, bo wygląda jakby przed chwilą opuściło fabrykę.

Pozdrawiam
OTLamp

Oryginalne gałki ma ten pierwszy Philipsa (górne zdjęcie). Są to typowe gałki Philipsa z lat 1934/35, takie jak boczne w 638A (środkowa w 638A jest mniejsza).
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Swoją drogą masz śliczne radio, czy sam je odnawiałeś, bo wygląda jakby przed chwilą opuściło fabrykę.
Dziękuję. W tym radyjku poprawiłem tylko politurę, bo była troszkę sfatygowana.
Paweł
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

OTLamp, dzięki za sprostowanie. A może masz takie w swoich zbiorach? Jeśli nie, to skazany jestem pokręcać nieoryginalnymi. Pewnie nie będzie łatwo je znaleźć.
OTLamp

Tych gałek mi ciągle brakuje. Dodatkowo Philips stosował je pod kolor ramek. Radia z brązowymi ramkami skali miały brązowe gałki, a z czarnymi - czarne.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

pawfil pisze:Dziękuję. W tym radyjku poprawiłem tylko politurę, bo była troszkę sfatygowana.
Czy ramka przy skali (metal?) też była odnawiana? Jestem pod wrażeniem. :P Naprawdę śliczny egzemplarz :wink:
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

OTLamp pisze:Tych gałek mi ciągle brakuje. Dodatkowo Philips stosował je pod kolor ramek. Radia z brązowymi ramkami skali miały brązowe gałki, a z czarnymi - czarne.
Czasami można coś znaleźć na Ebayu, ale zazwyczaj występują parami. Jest coś na dzień dzisiejszy, ale z późniejszych modeli. Dotąd nie zwracałem uwagi na kolor, dzięki za oświecenie. Philips zwracał uwagę nawet na takie szczegóły.
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Czy ramka przy skali (metal?) też była odnawiana?
Niestety niepotrzebnie ją zbyt mocno poczyściłem. Oryginalnie była cieniowana i prawdę mówiąc wyglądała jak brudna, ale widocznie taki miał być zamysł producenta :D
Paweł
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Marconi pisze:Witam! Z gałkami też pewnie może być problem. W załącznikach dwa Philipsy z różnymi gałkami. Czy te są oryginalne? A może ktoś ma taki komplet na zbyciu, pewnie Pan Tomasz mógłby coś wygrzebać. :wink: Mam model 638A, więc sobie obejrzę to logo.

Niestety nic nie wygrzebię, bo też mi brakuje. Podobnie jak trochę gał do Elektritów, Telefunkenów, Koron, Kosmosów i Capello.