ZK120 i zapis czterościeżkowy

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Post autor: Alek »

Chyba jednak nie. Radzę zaopatrzyć się w ZK140.
_idu

Post autor: _idu »

Da sie zastosować głowice od ZK140 w ZK 120.
Inne charakterystuki korekcyjne tylko raczej wynikały z innej szerokości śladu i prawdopodobnie innych pojemności i indukcyjności rozproszenia ....
I zapewne coś na kształ preemfazyi deemfazy oabvy nieco osłabić większe szumy na sopranach. Nie są to róznice unimożliwiające prosta zamianę. Konstrukcja mechaniczna magnetofonu też to umożliwia!!!!!

Mocowanie mechaniczne głowicy. Powiem tak że mocowanie tych głowic w ZK12x i ZK14x - lampowych u tych z literka T na końcu prawdopodobnie też (na pewno z początkowego okresu produkcji) - jest identyczne !!! jak w magnetofonach serii ZK240 - M220x i M240x.... Ba nawet rolka dociskowa do osi przesuwu była i identyczna. Zreszta konstruyjując ZK240 wykorzystano wiele z tego co przejęto z licencji Grundiga.

Głowica była ustawiana w trzech osiach swobody. Warto zapamiętać bo to spora zaleta.

Inny wygląd osłony głowicy niech nei zmyli. Głowice mechanicznie pasują.
Czyli głowica stero od Damy Pik pasuje mechanicznie do ZK140!!!! (ale ju z nie pasuje ze względu na prametry elektryczne :( )
Tak naprawdę to nie ma czegoś takiego jak głowica stereo czterościeżkowa (owszem montowano dodatkowy ekran pomiedzy uzwojeniami - ale tez w głowicach do czterościeżkowców monofornicznych). Jedynie istniała głowica stereo dla zapisu dwuścieżkowego (ZK220, ZK226, M2204S, M2205S - dla kin, większa dynamika zapisu niż czterościeżkowców!!!).
Był też głowice quadro czterościeżkowe (M2406Q).
Wszytkie identyczne pod względem mechanicznym!!!!

Później uproszczpno machanizm i mocowanie głowicy na pewno w modelach ZK127, ZK147, ZK146 i M1417. (Może też i w późniejszych ZK120T i ZK140T). Tam zastosowano cieńszą rolkę gumową i prostszą obudowę głowicy z regulacja tylko w dwóch osiach swobody. Genrelnei meniej elemntów i punktów regulacyjnych. Miało to pewne wady i kiedyś zamieniłem sporą część mechanizmu magnetofonu M1417S bebechami z ZK140. Efekt końcowy, lepsze prowadzenie taśmy przy głowicy i lepsza jakość dzwięku!!!!.
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Roberto »

Moja ZK-140 od wczoraj leży na stole ze zdemontowaną górną pokrywą i z rozsypanym przełącznikiem ścieżek. Zastanawaim się czy nie dałoby się go zastąpić na razie podwójnym isostatem lub trzypozycyjnym przełącznikiem obrotowym. Jak wogóle jest zrealizowane przełączanie ścieżek w ZK-140? Moim zdaniem przy włączonym przycisku 1-3 do wzmacniacza odczytu podłączona jest sekcja głowicy ścieżki 1-3, przy włączonym 2-4 sekcja 2-4, a przy D obie sekcje połączone są szeregowo.
Pozdrawiam, Roberto
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Wielkie dzięki Studi, przywróciłeś mi nadzieję :) .
Czy w takim razie miałby ktoś głowicę (albo dwie) od ZK140?
Mogę ewentualnie wymienić się za np. części do wzmacniacza Ampli 75.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Ja jeszcze raz z prośbą o wytłumaczenie działania przełącznika ścieżek. Mam do dyspozycji podwójny isostat - swa niezależne wyłączniki i kilka obrotowych - trzypozycyjnych. Może coś udało by się podpasować na zamianę oryginalnego przełącznika?
Pozdrawiam, Roberto
_idu

Hmmm, wystarczy obejrzeć schemat. Przełącznik był chyba identyczny w wersji lampowej i tranzystorowej.
Spróbuję zeskanować schemat ZK140 czy ZK145 i zamieścić.
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Schemat mam - ściągnięty z elektrody. Niestety na jego podstawie nie kumam jak co jest.
Pozdrawiam, Roberto
_idu

A co tu kumać
Bierzesz schemat i rysujesz połączenia dla poszczególnych pozycji przełącznika. Ot tyle. Troche cierpliwości.
Alek

Po co tak się męczyć :?: W załączniku chyba to, o co prosicie.

Powtarzam jednak jeszcze raz: szkoda przerabiać ZK120 na ZK140. Lepiej się z kimś zamienić. Gdyby nie było tak daleko do Ciebie, Adamie to bym się zamienił :roll:.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Alek pisze:Po co tak się męczyć :?: W załączniku chyba to, o co prosicie.
Dokładnie to jeśli chodzi o wymianę uszkodzonego przełącznika ścieżek. Chyba lepiej się tego rozrysować nie da. :D
Pozdrawiam, Roberto
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Alek pisze: Powtarzam jednak jeszcze raz: szkoda przerabiać ZK120 na ZK140. Lepiej się z kimś zamienić. Gdyby nie było tak daleko do Ciebie, Adamie to bym się zamienił :roll:.
Taka myśl chodziła mi po głowie...
Co do przerabiania - nigdy nie miałem na myśli montowania przełącznika ścieżek jak w ZK140, więc w sumie zetka 120 dalej by pozostała zetką 120.
Ostatnio zmieniony sob, 22 stycznia 2005, 19:24 przez adam.o, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Adam
Alek

Nie rozumiem :?
VIK
3 posty
3 posty

Post autor: VIK »

A z innej beczki-mam ZK140T, odtwarza mi tylko ścieżki na wciśniętym guziku 1-2, jak wciskam 3-4 to lekko buczy, choć NA PENWO są nagrane jakieś kawałki na tych ścieżkach, czy to wina głowicy?? Nie miałby ktoś z Was?

Ewentualnie wymienię się magnetem ZK120 lampowym sprawnym, za ZK140T z działającymi wszystkimi ścieżkami.
Alek

Wina głowicy jest wątpliwa, zaś prawie pewna jest wina przełącznika ścieżek. Jedna z sekcji nie ma styku, należałoby odszukać i poprawić.
VIK
3 posty
3 posty

Post autor: VIK »

Jednak była to ..... głowica :D Wlutowana nówka sztuka od: darek16 -dziękuję za pomoc!!