naprawa kond. strojeniowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
naprawa kond. strojeniowego
Dzisiaj dostalem radio, i zauważylem ze ma popsuty agregat. Próbowalem prostować blaszki, ale cos mi to nie wychodzi. Macie na to jakieś sposoby? Wymiana raczej nie wchodzi w grę, bo to dośc nietypowy kondensator.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 625...1249 postów
Re: naprawa kond. strojeniowego
W zależności jaki to jest agregat, czy da się rozebrać, czy nie. Wydaje mi się, że masz jednak taki raczej nie do rozbiórki. Trzeba wyprostować to co widać, następnie podłącz omomierz i kręcąc rotorem zobaczysz w którym miejscu robi się zwarcie. Nie zawsze jednak to miejsce da się wypatrzyć do końca, można wtedy podłączyć żarówkę ( najlepiej taką na 24V łącznie z transformatorem bezpieczeństwa) w szereg z uszkodzonym kondensatorem. Tam gdzie będzie iskrzyło między płytkami tam występuje zwarcie. Tylko niech Ci nie przyjdzie czasem do głowy brać żarówki na 220V i podłączać się do sieci energetycznej.
Dobrym, chooć szpetnie wyglądającym jest sposób izolowania statora od rotora przekładkami np. z folii telewizyjnych traf WN.
-
- 1875...2499 postów
A może być to zasilacz stabilizowany napięcia stałego? mam takie trafo bezpieczeństaw, z prostownikim i prostym stabilizatorem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1875...2499 postów
Kurcze.
Kondansatorowi nie da się podgiąć blaszek, bo nawej jak się zrobi, żeby ruchome blaszki wchodziły nie ocierając o te stałe(blisko okolicy gdzie te blaszki wchodzą miedzy siebie), to w połowie lub pod koniec kondensatora już ocierają. Próbowałem podgiąć te stałe blaszki, ale nie dało to dobrego rezultatu. Oś nie lata na boki i rusza sie tak jak trzeba.
Co jest z nim nie tak? Czy te nieruchome blaszki trzeba z jednej strony odlutowac i ciut podnieść? Wydaje mi się zę to zbyt inwazyjne, a jak wcześniej działał to teraz też powinien bez luatowania dać się podprostować.
Prosiłbym o dokłdny opis co z tym mam robić.
Pozdrawiam

Kondansatorowi nie da się podgiąć blaszek, bo nawej jak się zrobi, żeby ruchome blaszki wchodziły nie ocierając o te stałe(blisko okolicy gdzie te blaszki wchodzą miedzy siebie), to w połowie lub pod koniec kondensatora już ocierają. Próbowałem podgiąć te stałe blaszki, ale nie dało to dobrego rezultatu. Oś nie lata na boki i rusza sie tak jak trzeba.
Co jest z nim nie tak? Czy te nieruchome blaszki trzeba z jednej strony odlutowac i ciut podnieść? Wydaje mi się zę to zbyt inwazyjne, a jak wcześniej działał to teraz też powinien bez luatowania dać się podprostować.
Prosiłbym o dokłdny opis co z tym mam robić.
Pozdrawiam
-
- moderator
Po prostu te blaszki nie są płaskie i stąd ten efekt. Trzeba je delikatnie podginać, na całej ich długości. Miałem ten sam problem w kondensatorze od Echa 126Z i w końcu się udało.Bobekmaster pisze:Kondansatorowi nie da się podgiąć blaszek, bo nawej jak się zrobi, żeby ruchome blaszki wchodziły nie ocierając o te stałe(blisko okolicy gdzie te blaszki wchodzą miedzy siebie), to w połowie lub pod koniec kondensatora już ocierają. Próbowałem podgiąć te stałe blaszki, ale nie dało to dobrego rezultatu. Oś nie lata na boki i rusza sie tak jak trzeba.
-
- 1875...2499 postów
Długo nad tym siedziałeś, żeby je naprostować?
I cyz zasilacz ze stałym napięciem też sie nadaje do tego?
Pozdrawiam
I cyz zasilacz ze stałym napięciem też sie nadaje do tego?
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
A jak myślisz, można zasilić żarówkę stałym napięciem czy nie?Bobekmaster pisze: I cyz zasilacz ze stałym napięciem też sie nadaje do tego?
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
Bobekmaster, pokaż do cholery ten kondensator,może to nie taka rzadkość,mam różne ...
Cóż ten biedy kondensator zrobił, żeby go pokarać?
ORT!!! ....miałem trójczynę z polaka.
Cóż ten biedy kondensator zrobił, żeby go pokarać?

ORT!!! ....miałem trójczynę z polaka.
Ostatnio zmieniony pt, 28 listopada 2008, 13:58 przez cirrostrato, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
W sumie masz racje. Pewnie do Ciebie nie będzie nietypowy
Jakbyś znalazł to napisz.
Troche na fotach widać, a jak chcesz to zrobie dokładniejsze.
Pozdrawiam

Jakbyś znalazł to napisz.
Troche na fotach widać, a jak chcesz to zrobie dokładniejsze.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt, 23 grudnia 2008, 16:44 przez Michał_B, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
spróbój dobrać odpowiedniej grubości folię (n.p. z teczek plastikowych)
i wsunąć równocześnie między wszystkie blaszki jak nie bedzie chciała ewchodzić możesaz sobie dopomóc lekkimi ruchami rotora.
Ważne aby grubość była dobrze dobrana(musi wchodzić ciasno
a nawet b.ciasno) i były na tyle sztywne aby zechciały wejść.
I przeprostuje trochę i trochę przeczyści.
i wsunąć równocześnie między wszystkie blaszki jak nie bedzie chciała ewchodzić możesaz sobie dopomóc lekkimi ruchami rotora.
Ważne aby grubość była dobrze dobrana(musi wchodzić ciasno
a nawet b.ciasno) i były na tyle sztywne aby zechciały wejść.
I przeprostuje trochę i trochę przeczyści.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 375...499 postów
Nie zapominaj że to kondensator podwójny i jeżeli jego sekcje są jednakowe to pojemność musi zmieniać się współbieżnie. jeżeli będziesz prostował płytki tylko żeby się nie zwierały to ten warunek może nie zostać zachowany i później będziesz miał kłopoty z czułością odbiornika w całym zakresie przestrajania. Najlepiej zbudować sobie prosty miernik pojemności i przy każdej pozycji (no co kilka, kilkanaście stopni kątowych) porównywać pojemności dwóch sekcji, powinny być jednakowe.
-
- moderator
Z półtorej godziny. Zadanie trochę ułatwił fakt, że w tym typie kondensatora blaszki są dość daleko od siebie.Bobekmaster pisze:Długo nad tym siedziałeś, żeby je naprostować?
-
- 1875...2499 postów
Ten kondensator jest na tyle uszkodzony że nie idzie go naprostować..
Zastanawiam się, czy nie przelutować samych zespołów z blaszkami od strojenia. Kondensator strojeniowy od poniera wydaje się dość podobny i mógłby być dawcą. Ma ktoś dokładne foty takiego kondensatora?
Pozdrawiam
Zastanawiam się, czy nie przelutować samych zespołów z blaszkami od strojenia. Kondensator strojeniowy od poniera wydaje się dość podobny i mógłby być dawcą. Ma ktoś dokładne foty takiego kondensatora?
Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Tak wygląda ten kondensator. Nadal mam problemy z naprawą i jednak sobie odpuszcze. Chyba ze kiedyś bede mieć więcej cierpliwosci i umiejętności.
Może zamontować jakiś inny, lub miałby ktoś taki?
Pozdrawiam
Może zamontować jakiś inny, lub miałby ktoś taki?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.