Głowica GFS 212-ktokolwiek wie?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Głowica GFS 212-ktokolwiek wie?

Post autor: _idu »

chrzan49 pisze:Natomiast w głębokiej pogardzie mam i mieć będę pozostałe wynalazki typu"magic box" nieważne z jakim samplingiem i "wszystkomogącym" kodowaniem .
Żadne magic box. Podstawowe funkcje. Kodowanie nie jest wszystkomogące -ja filtruję marketing a reklam nienawidzę.
chrzan49 pisze: Oprócz tego ja lubie rzeczy ŁADNE wzorniczo a takimi mogę cieszyc oko i jeszcze pomacać a nie trzymać w reku bezduszny ,śmierdzący plastik.
To wzmacniacz cieszy oko - albo amplitunery z lat 60-tych. Odtwarzacz gdzieś tam wepchnięty tak by nie rzucał się w oczy.
A i odtwarzacze mogą mieć ładny design. Ostatecznie można wywalić obudowę i zrobić inną. Dla mnie wystarczy wysuwana tacka i otworek aby pilot oświetlił diodę odbiorczą zdalnego sterowania. Reszta zbędna.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Fakt.Pozdrawiam
andrzej_iw
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: andrzej_iw »

GFS 212 była tak udatną konstrukcją, że dostąpiła wraz ze swoim "nosicielem" zaszczytu wystąpienia w książce T. Masewicza "Radioelektronika dla praktyków", WKiŁ Warszawa 1986. Autor opisał w artykule konstrukcję radia wzmiankując dość dokładnie o 212. Do książki był dołączony nawet schemat. GS212 stanowiła element radioodbiornika samochodowego SMP-401 "Traper".
Wyjątkowość konstrukcji głowicy polegała na możności przełączania elektrycznie zakresów OIRT i CCIR. Była ona jedyną taką konstrukcją w dziejach PRL-u i jedyną dostępną w BOMIS-ach i ZURiT-ach głowicą UKF z pasmem zachodnim. Kupiłem w połowie lat 80-tych parę sztuk tych głowic. Jedna poszła na DIY z modyfikacją mieszacza na UL1042. Specjalnego efektu to nie dało. Druga służyła jako element tunerka na którym wraz z anteną na zakres I-IV VHF słuchałem w tamtych latac "wiednia na stereo". Trochę szumiało, ale działało dość dobrze. Bez większego problemu 4 do 5 stacji z Austrii (a mówią, że UKF ma zasięg "horyzontalny" :D ). Ostatnia służy do dziś w amplitunerze AT9100.
Jedna z najlepszych "mini" konstrukcji polskiej elektroniki popularnej. Doskonała czułość, dobra selektywność i praca na dwóch pasmach z zachowaniem wymienionych zalet. I to wszystko na trzech tranzystorach. W porównaniu z ówczesnymi konstrukcjami głowic nawet z klasowych tunerów to był "zachód". Przeciętna konstrukcja była bowiem na trzech krzemowych BF-ach i miała podłą czułość, a ta głowiczka miała na wejściu FET-a. I to wystarczało by zbierać dwa razy więcej stacji.

BTW. Zdarzyło się mi słuchać kiedyś latem i za dnia przez parę minut stacji z Hiszpani na UKF-ie (CCIR). Sygnał silny i stereo. Tuner podpięty był do anteny na UHF. Prawie jak KF (a mówią, że UKF ma zasięg "horyzontalny" :D :D :D :D :D)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

andrzej_iw pisze:GFS 212 była ... element radioodbiornika samochodowego SMP-401 "Traper".

BTW. Zdarzyło się mi słuchać kiedyś latem i za dnia przez parę minut stacji z Hiszpani na UKF-ie (CCIR). Sygnał silny i stereo. Tuner podpięty był do anteny na UHF. Prawie jak KF (a mówią, że UKF ma zasięg "horyzontalny" :D :D :D :D :D)
Dokładnie!!! Nie Tramp a Traper, wyleciało mi z głowy i napisałem Traper :) Swojego czasu rozebrałem takiego Trapera z malucha dziadka bo odmówił posłuszeństwa. Głowica gdzieś jeszcze była ale napewno mam kilka głowic z Safari 5 które są wredne do przestrojenia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Bardzo Kolegom dziekuję,śliczny prezent na Mikołaja. Gdyby ktoś z Was miał jakiś pomysł na zagospodarowanie to głowiczka się nie obrazi jak pójdzie w dobre ręce innego Pana.Kolega Andrzej poruszył swym postem nieco sklerotycznych złogów."Biblię" Pana Masewicza posiadałem ale przekazałem w lepsze ,młodsze ręce.

Pozdrawiam Was ,życząc spokojnych,szczęśliwych Świat i Dosiego Roku i oby Wam ościsty karpik nie poszkodził
Tomasz
PS dalej poszukuję obudowy z głosnikami do "AMATI"w dobrym stanie.Może łatwiej w Totka kumulację trafić?
_idu

marcin_oizo pisze:Głowica gdzieś jeszcze była ale napewno mam kilka głowic z Safari 5 które są wredne do przestrojenia.
Ten sam problem z naszymi lampowymi głowicami. No właśnie wariometry utrudniają przezwajanie cewek i zmianę geometrii uzwojeń. Do tego ekran, który znaicznie zmienia ich indukcyjność oraz szkodliwe pojemności własne.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

STUDI pisze:
marcin_oizo pisze:Głowica gdzieś jeszcze była ale napewno mam kilka głowic z Safari 5 które są wredne do przestrojenia.
Ten sam problem z naszymi lampowymi głowicami. No właśnie wariometry utrudniają przezwajanie cewek i zmianę geometrii uzwojeń. Do tego ekran, który znaicznie zmienia ich indukcyjność oraz szkodliwe pojemności własne.
Podstawą w takich przypadkach są karkasy o jak najcieńszych ściankach - tylko wtedy uzyskamy pełne pokrycie używanego obecnie zakresu UKF FM. Problem bierze się bynajmniej nie z braku wobuloskopu :wink: , tylko stąd, że dawniej używany zakres OIRT był mniej więcej dwukrotnie węższy.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
_idu

Tomek Janiszewski pisze:
STUDI pisze:
Podstawą w takich przypadkach są karkasy o jak najcieńszych ściankach - tylko wtedy uzyskamy pełne pokrycie używanego obecnie zakresu UKF FM. Problem bierze się bynajmniej nie z braku wobuloskopu :wink: , tylko stąd, że dawniej używany zakres OIRT był mniej więcej dwukrotnie węższy.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Albo spróbować z kombinowanym rdzeniem - mosiądz - plastik - ferryt.
andrzej_iw
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: andrzej_iw »

....... a może zmienić drut na wariometrze na znacznie cieńszy. Spadnie indukcyjność, spadnie dobroć i przy odpowiedniej kombinacji z kondensatorami można przestroić na cały zakres.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Może się pobawię z Safari jeszcze, obecnie jeździ u siostry w maluszku ale na wiosnę koniec i autka i wyposażenia... Będzie pole do kombinowania.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU