Informacja dla osób zainteresowanych techniką próżni
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Zależy z jakiego szkła jest probowka. Bywają probowki z Termisila, Pyrexa, kwarcowe, i bywaja tez za przeproszeniem do d... Termisil i podobne to szkla borokrzemowe. Temperatura topnienia takich szkiel jest powinna byc na wikipedii. Szklo borokrzemowe mieknie nad domowa kuchenka, mozna tak giac bagietki.komornik12 pisze:Czyli co robić mistrzu? Chodzi mi o temp. topmnienia probówek. Czy możesz nam o tym powiedzieć?
Pozdro
Inna sprawa jest pekanie probowek. Bywaja probowki ktore pekaja podczas ogrzewania poprawnego (tzn krazenia cala probowka nad plomieniem palnika). Wszystko zalezy od tego jakie sa naprezenia w szkle. Jesli wyrob jest lipny - peknie. Ale jesli probowke bedziemy ogrzewac zle (nalejemy substancje do srodka, koniec do palnika, i trzymamy) to nawet dobra musi peknac, powstana za duze naprezenia miedzy goraca a zimna czescia probowki.
Generalnie mowiac jednak - probowki to szklo na ogol dosc lipne, to tanie naczynia laboratoryjne gdzie wiadomo, ze moze sie stluc, peknac, ubic, czasem trzeba rozbic.
Przepraszam za niemoznosc uzycia polskich liter.
-
- 375...499 postów
Cala ta zabawa z prubowkami mie ma za bardzo sensu.
Komornik jak chcesz sie pobawic z szklem to kup sobie palnik propanowy
taki jak np to:http://www.canadiantire.ca/browse/produ ... earch=true
Nie przejmuj sie cena, po prostu nie chcialo mi sie szukac, normalnie to kosztuje ok ~$5.
Kup pare rurek ze szkla sodowego np o fi ~5mm.
Zacznij od giecia, tj obracaj rurke w plomieniu palnika az zmieknie.
To proste cwiczenie da ci pojecie o czasie i temperetuze miekniecia szkla.
Potem mozesz przejsc do "wyzszej szkoly jazdy" czyli laczenia dwoch albo nawet robienia trojnikow.
Hint, jak chcesz zrobic dziure w rurce obracaj ja w plomieniu az prawie zmieknie,
wtedy zatykasz konce palcami i przestajesz obracac, cisnienie gazu robi swoje i masz otwor
Jak masz gotowa rurke ze "zmiekczonym koncem" mozesz wtedy ja dokleic i voilla, trojnik gotowy.
ITP ITD nie bede sie rospisywal bo i tak bez podstaw nie masz szans.
Propanowo powietrzny palnik ma idealna temperature i kalorycznosc,
bez tego ..........
Ani rusz.
Komornik jak chcesz sie pobawic z szklem to kup sobie palnik propanowy
taki jak np to:http://www.canadiantire.ca/browse/produ ... earch=true
Nie przejmuj sie cena, po prostu nie chcialo mi sie szukac, normalnie to kosztuje ok ~$5.
Kup pare rurek ze szkla sodowego np o fi ~5mm.
Zacznij od giecia, tj obracaj rurke w plomieniu palnika az zmieknie.
To proste cwiczenie da ci pojecie o czasie i temperetuze miekniecia szkla.
Potem mozesz przejsc do "wyzszej szkoly jazdy" czyli laczenia dwoch albo nawet robienia trojnikow.
Hint, jak chcesz zrobic dziure w rurce obracaj ja w plomieniu az prawie zmieknie,
wtedy zatykasz konce palcami i przestajesz obracac, cisnienie gazu robi swoje i masz otwor

Jak masz gotowa rurke ze "zmiekczonym koncem" mozesz wtedy ja dokleic i voilla, trojnik gotowy.
ITP ITD nie bede sie rospisywal bo i tak bez podstaw nie masz szans.
Propanowo powietrzny palnik ma idealna temperature i kalorycznosc,
bez tego ..........
Ani rusz.
-
- 500...624 posty
-
- 2500...3124 posty
Re: Informacja dla osób zainteresowanych techniką próżni
W zasadzie powinienem podać to w linkach,ale tu chyba będzie bardziej odpowiednie
http://www.vacuum.ru/vacuum.html#n_p-str
http://www.vacuum.ru/vacuum.html#n_p-str
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 500...624 posty
Cześć
Mam do was pytanie- jak zapisać od czego zależy jonizacja powietrza od napięcia przyłożonego do elektrod, ciśnienia w lampie i E pola magnetycznego pomiędzy elektrodami w pompie jonowo-sorbcyjnej? Dokładniej chciałbym policzyć jakie potrzebowałbym magnesy, aby odpompować lampę o danej objętości przy danej prożni wstępnej do danego ciśnienia. Pytam, bo nie bardzo wiem jak to ilościowo zapisać...
Pozdrawiam
Mam do was pytanie- jak zapisać od czego zależy jonizacja powietrza od napięcia przyłożonego do elektrod, ciśnienia w lampie i E pola magnetycznego pomiędzy elektrodami w pompie jonowo-sorbcyjnej? Dokładniej chciałbym policzyć jakie potrzebowałbym magnesy, aby odpompować lampę o danej objętości przy danej prożni wstępnej do danego ciśnienia. Pytam, bo nie bardzo wiem jak to ilościowo zapisać...
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
Eee...hmm...
Pytanie jest chyba z natury źle postawione
Od natężenia pola magnetycznego zależy przede wszystkim szybkość pompowania. Oczywiście, przy zbyt słabym polu osiąga się gorsze próżnie. Zerknij w dostępną na mojej stronie dokumentację pomp PZK.
Orientacyjnie, w pompach jonowo-sorpcyjnych stosowane natężenie pola jest z zakresu 1,5-2 kGs.
Według polskich danych, krajowe pompy PZK miały ciśnienie startu rzędu 10^-2 Tr. Jest to wartość dość optymistyczna i nawet jeśli pompa ruszy, to szybko się zużywa. Zalecane ciśnienie startu jest co najmniej 10^-4Tr, lepiej 10^-5 lub mniej.
Wyładowanie jarzeniowe jest dobrze opisane w Groszkowskim i Hennelu. Wydaje mi się jednak, że mylisz dwie sprawy: jonizacja gazu jest jednym z warunków pompowania pompy, ale nie jedynym. Ważna jest także szybkość rozpylania tytanu, jak i wielkość powierzchni sorbującej.
O ile pamiętam, na forum jest jeden artykuł o pompach jonowo-sorpcyjnych. Polecam tą lekturę na początek.
Jeśli miałbyś budować pompę, to na początek lepsza by była chyba pompa jonowa z gorącą katodą, ale w każdym razie współpracująca z jakąś pompą dajacą te 10^-4 Tr.
Rozważę opracowanie jakichś bardziej "domowych" sposobów wytwarzania próżni wystarczających do uruchomienia pompy sublimacyjnej, choć nie wiem czy uda mi się wyeliminować pompę dyfuzyjną.

Pytanie jest chyba z natury źle postawione

Od natężenia pola magnetycznego zależy przede wszystkim szybkość pompowania. Oczywiście, przy zbyt słabym polu osiąga się gorsze próżnie. Zerknij w dostępną na mojej stronie dokumentację pomp PZK.
Orientacyjnie, w pompach jonowo-sorpcyjnych stosowane natężenie pola jest z zakresu 1,5-2 kGs.
Według polskich danych, krajowe pompy PZK miały ciśnienie startu rzędu 10^-2 Tr. Jest to wartość dość optymistyczna i nawet jeśli pompa ruszy, to szybko się zużywa. Zalecane ciśnienie startu jest co najmniej 10^-4Tr, lepiej 10^-5 lub mniej.
Wyładowanie jarzeniowe jest dobrze opisane w Groszkowskim i Hennelu. Wydaje mi się jednak, że mylisz dwie sprawy: jonizacja gazu jest jednym z warunków pompowania pompy, ale nie jedynym. Ważna jest także szybkość rozpylania tytanu, jak i wielkość powierzchni sorbującej.
O ile pamiętam, na forum jest jeden artykuł o pompach jonowo-sorpcyjnych. Polecam tą lekturę na początek.
Jeśli miałbyś budować pompę, to na początek lepsza by była chyba pompa jonowa z gorącą katodą, ale w każdym razie współpracująca z jakąś pompą dajacą te 10^-4 Tr.
Rozważę opracowanie jakichś bardziej "domowych" sposobów wytwarzania próżni wystarczających do uruchomienia pompy sublimacyjnej, choć nie wiem czy uda mi się wyeliminować pompę dyfuzyjną.

-
- 500...624 posty
Ale podczas jonizacji rozpylany jest tytan lub tantal absorbujący gazy, ale nie wziąłem pod uwagę powierzchni, na której ma to być rozpylane... Można jakoś poza pompą dyfuzyjną w domu uzyskać taką próżnię wstępną? Kolejnym problemem jest metal chłonacy te gazy-skąd to najlepiej wziąć? W kondensatorach dużo tego tam nie ma, a czy coś z wierteł tytanowych można zrobić?jonizacja gazu jest jednym z warunków pompowania pompy, ale nie jedynym. Ważna jest także szybkość rozpylania tytanu, jak i wielkość powierzchni sorbującej.
Co do tego artykułu to nie mogę go odnaleźć...
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
Wiedziałem, że stosowny wątek znajdę
:
viewtopic.php?f=17&t=8886&hilit=o+pompa ... orpcyjnych
Najprościej byłoby zastosować pompę dyfuzyjną (masz dobrą obrotówkę?). Inaczej też się pewno da, ale to będzie bardziej wyczynowe (na przykład pompa sublimacyjna)
.

viewtopic.php?f=17&t=8886&hilit=o+pompa ... orpcyjnych
Najprościej byłoby zastosować pompę dyfuzyjną (masz dobrą obrotówkę?). Inaczej też się pewno da, ale to będzie bardziej wyczynowe (na przykład pompa sublimacyjna)

-
- 375...499 postów
Podsłuchane dzisiaj w RMF-ie :
osoby zajmujące się próżnią to próżniacy
Było to w kontekście wycofywania tradycyjnych żarówek. Wróżą świetlaną przyszłość naprawiającym
takie żarówki. Wiercimy dziurkę, naprawiamy przepalone włókno, po czym napuszczamy próżni do
środka i zatykamy zatyczką.
Najlepiej drewnianą...
No to przewiduję świetlaną przyszłość kilku osób z tego forum
Pozdrawiam
Doświadczony próżniak (w trochę innym tego słowa znaczeniu).
osoby zajmujące się próżnią to próżniacy

Było to w kontekście wycofywania tradycyjnych żarówek. Wróżą świetlaną przyszłość naprawiającym
takie żarówki. Wiercimy dziurkę, naprawiamy przepalone włókno, po czym napuszczamy próżni do
środka i zatykamy zatyczką.

No to przewiduję świetlaną przyszłość kilku osób z tego forum

Pozdrawiam
Doświadczony próżniak (w trochę innym tego słowa znaczeniu).
Cześć
Tylko zrobienie takiej żarówki będzie rentowne pod warunkiem, że będzie kosztowała 20zł... Ciekawe czym takie żarówki pompują
Pozdrawiam Maciej
Tylko zrobienie takiej żarówki będzie rentowne pod warunkiem, że będzie kosztowała 20zł... Ciekawe czym takie żarówki pompują

Pozdrawiam Maciej
-
- 375...499 postów
Faktem jest że Alek, Ty i być może ktoś jeszcze z forum może żarówkę zrobić.
Właśnie najbardziej rozwalił mnie fragment o "napuszczaniu próżni do środka"
Nie wiem czy gdzieś można by złapać ten tekst z anteny, ale jakby się komuś udało znaleźć, to powinien
się na porum pojawić
Pozdrawiam
nalewacz (napuszczacz?) próżni do środka ...
Jak to czym? PRÓŻNIĄ !!!komornik12 pisze: Ciekawe czym takie żarówki pompują![]()
Właśnie najbardziej rozwalił mnie fragment o "napuszczaniu próżni do środka"

Nie wiem czy gdzieś można by złapać ten tekst z anteny, ale jakby się komuś udało znaleźć, to powinien
się na porum pojawić

Pozdrawiam
nalewacz (napuszczacz?) próżni do środka ...
Cześć
Pytałem się czym takie żarówki pompują... Czy tak jak kiedyś pompami dyfuzyjnymi, turbomolekularnymi czy po prostu dobrymi pompami obrotowymi...
Pozdrawiam Maciej
Pytałem się czym takie żarówki pompują... Czy tak jak kiedyś pompami dyfuzyjnymi, turbomolekularnymi czy po prostu dobrymi pompami obrotowymi...
Pozdrawiam Maciej
-
- 6250...9374 posty
Żarówki oświetleniowe już chyba od czasów przedwojennych nie są próżniowe tylko napełniane gazem obojętnym. Próżniowe są chyba tylko samochodowe.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.