Miernik lamp Elpo P512 - dziwny problem!

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Miernik lamp Elpo P512 - dziwny problem!

Post autor: ZoltAn »

Witam!

Kto z Bractwa ma sprawny miernik lamp P512 z Elpo :?: :?: :?:

Mam problem z tym miernikiem i nie umiem jak na razie tego rozgryźć (schemat jest tak narysowany, że nie potrafię się w nim rozeznać): funkcje działają jak należy, napięcia w mierniku są prawidłowe, przełączniki działają też poprawnie - niemniej mikroamperomierz pokazuje jakieś idiotyzmy (wychyla się do końca skali) a ja wciąż nie wiem dlaczego tak się dzieje :?: :!:

Miernik nie da się cechować, podczas pomiaru lamp też zachowuje się dziwnie - chodzi o te skrajne wychyły wskazówki w pozycję maksimum przy każdym ustawieniu (cechowanie, Ia, S) bez względu na typ mierzonej lampy.

Próbowałem dokonywać pomiarów przy znacznie zaniżonym napieciu - ca 170V - to samo.

Co jest grane z tym gruchotem??? Może ktoś z Kolegów coś doradzi???

http://www.zamekgliwice.pl/fotomat/file ... chemat.jpg

Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
traxman

Re: Miernik lamp Elpo P512 - dziwny problem!

Post autor: traxman »

Sprawdź przełącznik zakresów miliamperomierza - pewnie zardzewiał na najniższym zakresie R11-R14, dobrze by było sprawdzić sam ustrój pomiarowy. Pewnie skleiła się kołkownica - problem identyczny jak w Tesli BM215. Bo z tego co pamiętam on nie ma przełącznika tylko karty?
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

traxman pisze:Sprawdź przełącznik zakresów miliamperomierza - pewnie zardzewiał na najniższym zakresie R11-R14, dobrze by było sprawdzić sam ustrój pomiarowy.
Hmmm, tego nie sprawdzałem... :cry:

A wiesz, że to chyba rzeczywiscie może coś być z bocznikami prądowymi: wyglada jakby mA mierzył to co dochodzi do jego zacisków (około 15V tam jest!) bez zbocznikowania; to mi do głowy nie przyszło... przecież wystarczy jakaś przerwa na doprowadzeniach szeregu rezystorowego czy zimny lut kabelka.... :oops:

traxman pisze:Pewnie skleiła się kołkownica ?
Tak, on ma karty z otworami na kołki.

Nie, kołkownica ma taka konstrukcję, że samorzutne sklejenie się styków jest wykluczone - po za tym są one przesunięte wobec siebie jak w gnieździe jack a nie ułożone naprzeciwko siebie w jednej linii.

Gdy w podstawce nie ma mierzonej lampy maksymalny wychył mA występuje jedynie w pozycji "Cechowanie" - bez względu na położenie przełącznika wewnętrznego autotransformatora w mierniku, po przełączeniu w inne położenie (łącznie z "Wył" ) wskazówka bardzo wolno (i raczej skokowo) wraca do pozycji "0" - chyba ten równoległy do miliamperomierza elko 500uF za to odpowiada?

Po wstawieniu lampy i ustawieniu przełącznika w pozycję Ia na poczatku nic się nie dzieje, ale w miarę rozgrzewania się katody lampy miernik coraz szybciej wychyla się w prawo, aż osiaga maksimum (do "oporu" na skali).
To samo dzieje się w pozycji "S".

Wyjęcie lampy z podstawki powoduje powolny (też skokowy) powrót wskazówki do pozycji wyjściowej.

Próby kręcenia potencjometrami regulacyjnymi nie dały nic (oczywiście ustawiłem tymi dwoma przy diodach DZG4 prawidłowe napięcia US1 - były trochę pozawyżane - pewnie to skutek 230€V :wink: w sieci???)

Sprawdziłem wszystko co mogłem sprawdzić - łącznie z diodami germanowymi DZG i DOG, styki przełaczników są czyste i niezaczernione siarczkami.

Szlag mnie chyba trafi....

:twisted: Zoltan
Ostatnio zmieniony wt, 25 listopada 2008, 09:47 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
traxman

Zwarcie w wiązkach? Izolacja w leciwych urządzeniach lubi płatać figle. Przełącznik trybu czysty?
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

traxman pisze:Zwarcie w wiązkach? Izolacja w leciwych urządzeniach lubi płatać figle. Przełącznik trybu czysty?
Jeszcze raz przeczytaj uzupełniony post poprzedzający tę odpowiedź.
traxman

Masz instrukcję do niego? W pozycji cechowanie powinien chyba mierzyć napięcie sieciowe - ten bocznik ponad miernikiem więc maksymalne wychylenie jest poprawne w położeniach IA/S mierzony jest prąd anodowy.
Ale dokładnie tego typu nie znam - porównuję z innymi.
Nie pozostaje nic innego jak podłączenie mierników podczas pomiaru lampy - co tam rzeczywiście jest wystawiane.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Masz instrukcję do niego? W pozycji cechowanie powinien chyba mierzyć napięcie sieciowe - ten bocznik ponad miernikiem więc maksymalne wychylenie jest poprawne[/quote]

Wg instrukcji przy cechowaniu wskazówka miernika powinna ustawić się na czarnej grubej kresce z symbolem "~", która jest mniej więcej w 2/3 skali miernika.

Na tę pozycję "najeżdża" się wskazówką dobierając właściwy odczep autotransformatora sieciowego poprzez kręcenie przełącznikiem autotransformatora przyrządu w lewo lub prawo (optymalna wartość napięcia zmiennego dla prawidłowego pomiaru).

Tymczasem u mnie - bez względu na odczep autotrafa, do którego podawany jest drugi "biegun" napięcia sieciowego - wskazówka przechodzi po za skrajne prawe położenie.

Nawet podłączenie P512 do zewnętrznego autotransformatora z ustawionym napięciem ok.170V też nie spowodowało zmiany pozycji tej wskazówki podczas cechowania.

Tak naprawdę to nie wiem czy podczas cechowania aby nie dokonuje się pomiaru spadku napięcia na szeregu rezystorów bocznikujących miliamperomierz, jutro jeszcze raz zajrzę do tego cholerstwa i sprawdzę, czy któryś z rezystorów szeregowych nie ma przerwy (lub jakaś przerwa w połączeniach rezystorów) - tym samym miliamperomierz pracowałby bez bocznika. Cud chyba jakiś, że go jeszcze szlag nie trafił...
traxman pisze:Ale dokładnie tego typu nie znam - porównuję z innymi.
Nie pozostaje nic innego jak podłączenie mierników podczas pomiaru lampy - co tam rzeczywiście jest wystawiane.
Tak, chyba można to zrobić korzystając z zewnętrznych gniazd pomiarowych.

Pzdr., Zoltan
traxman

Przerabiałem to samo z teslą BM215, tam jest o tyle łatwiej, że są karty woltomierza i amperomierza, więc poszło nieco szybciej, ale jest duża szansa, że coś złego stało się z rezystorami od pomiaru napięcia sieci - pewnie mają przerwy (ja miałem małe wałeczki na które nawinięty był drut oporowy, ale niestety rezystancja nijak się miała do tej z dokumentacji).
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jak na razie znalazłem usterkę w postaci przerwy (a właściwie wielu przerw, drut konstantanowy był dosłownie poszatkowany - zapewne strukturalna "korozja naprężeniowa") w uzwojeniu drutowego rezystora R13 (o rezystancji 12,8 omów i o wyglądzie małej cewki).

Wstawienie nowonawiniętego rezystora (o wartości zbliżonej - ca 12,7 - 12,9 omów, każdy z dwóch posiadanych przeze mnie cyfrowych omomierzy wykazuje jakiś niewielki rozrzut na częściach oma - przyjąłem więc niewielką poprawkę wynikającą z pomiaru tym dokładniejszym 1% rezystora wzorcowego o nieco większej rezystancji) przywróciło funkcjonowanie miernika, niemniej wciąż pokazuje idiotyzmy: cechuje się na końcu skali zamiast na czarnej kresce, zaniża o jakieś 50% prąd anodowy przy pomiarze lampy EL84, pokazuje "próżnię" o wartości nieco mniejszej niż ów zaniżony prąd anodowy ... czeka więc mnie trochę zabawy z tym padłem.

PYTANIE (ponowne): kto z Kolegów posiada sprawny miernik P512 lub zna konstrukcje tego miernika albo kalibrował to urządzenie :?: :?: :?:

Instrukcja obsługi nic nie wspomina na ten temat, ELPO "przetransformowano" w ramach programu rujnacji przemysłu polskiego do wieczności (jak 99% polskich firm elektronicznych) więc na serwisówke czy DTR-kę nie ma co liczyć :x

HELP :idea: :idea: :idea:

I jeszcze jedno: czy ktoś ma gotową karte-rozpiskę (dla P512) dla lampy EL34 :?:

W moim komplecie kart lampa ta wcale nie występuje...
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Podczas cechowania nie jest mierzone napięcie sieci, tylko napięcie ujemne pochodzące z diod V1-V2. Sprawdź R30 (czy nie jest zwarty). Posprawdzaj także dokładnie boczniki ustroju pomiarowego, może znajdziesz jeszcze jakąś przerwę.
Pozdrowienia
Pionier U2
LASER 99
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: LASER 99 »

Posiadam taki miernik i jest sprawny,dziala Ok.Karty do lampy EL34 jako takiej
nie ma ale metoda zrob sam, masz czyste karty i karte startowa i do dziela.
Jak cos wiecej to pytaj.
Pozdrowienia
Laser99
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No, jakoś doszedłem z tym urządzeniem do ładu :!: :D

Wszystkie "błędne" wskazania miernika (po za niewłaściwym wyregulowaniem parametrów funkcji Cechowanie "~" okazały się być winą ... sprawdzanych lamp :twisted:

Kupiłem ongiś na Allegro całą dziesiątkę 6P14P - oczywiście NOS, na dodatek z jednej serii i takiegoż opakowania zbiorczego...

Lampy wizualnie nie sprawiają wrażenia używanych choćby z racji nieodbarwionych napisów na szkle (czerwone 6P14P i niebieskie "sdiełano w SSSR"), braku zarysowań od podstawek na pokrytych nalotem nóżkach no i czyściutkiego szkła w okolicach otworów w anodach.

Czyżby jakaś "odrzutowa"seria produkcyjna :oops: :?: :oops:

Podczas sprawdzania kolejno całej serii owych lamp w zreanimowanym P512 wszystkie jak jedna wskazywały Ia około 35mA - stąd zrodziło się moje niezbite przekonanie o błędnych wskazaniach miernika.

Dopiero porównawcze sprawdzenie TELAM-owskich NOS EL84 (8 szt. - po 4 szt. z dwóch serii) wyjaśniło tę zagadkową "wadę" miernika :D

Polskie lampy okazały się bardziej niż świetne: lampy z serii MC mają Ia ok. 46-47mA, z serii EF zaś nieomal 50mA - z pomijalnymi rozrzutami.

Ciekawostka: wyjęta z Karolinki 2-2 z 1959r. eksploatowanej do nieomal połowy lat 90 (znam dobrze historię tego gramofonu) zametalizowana jak cholera telamowska eelka nadal wykazuje Ia > 44mA, podobnie jak jej (pochodząca z zajechanego na amen walizkowego gramofonu Junost) rosyjska kuzynka 6P14P-K (1970r.) - Ia = 48mA :shock:

Trzy tungsramowskie (używane!) EL84 : Ia = 50mA...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ale 6P14P zazwyczaj mają niższy prąd. 35mA to praktycznie normalne wskazanie.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

painlust pisze:Ale 6P14P zazwyczaj mają niższy prąd. 35mA to praktycznie normalne wskazanie.
Taaaak... :twisted: :twisted: :twisted: święte słowa: nie wierz gębie nim nie połozysz na zębie :twisted: :twisted: :twisted:

Uwierzysz mi, że ja, stosując na okrągło te lampy, PRZENIGDY nie mierzyłem ich prądu anodowego :?:

Owszem, nigdy nie uznawałem 6P14P za pełne odpowiedniki EL84, ale na wiarę przyjmowałem, że dane katalogowe (Ia ca 48mA) to dane katalogowe i wytwórca ich się trzyma - tym bardziej, ze nigdy nie zdarzył sie jakikolwiek numer z tymi lampkami.

A tu masz babo placek :shock:
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Sam się muszę wybrać do kogoś z takim miernikiem i pomierzyć to co mam. Ostatnio przybyło mi kilkanaście sztuk PL504 (niestety używki) i chciałbym się dowiedzieć czy wogóle je trzymać. Na 4 takich można 90W gitarowca bez problemu wykonać, a i jakoś wysokich napięć nie potrzebują. Szkoda, że mieszkasz daleko...