Witajcie,
no i zrobiłem i nawet działa.
Dzięki podpowiedzi forumowiczów sieciówka godnie zastąpiła OT, Chassis z pokrywy od starej pralki Kołki lutownicze w moim niepowtarzalnym stylu
jednym słowem coś z niczego i tym bardziej cieszy. Gra potwornie głośno i w mieszkaniu vol nie przekroczyłem 1ki Zagadał od pierwszego kopa, tyle że pierwotne na trafie głośnikowym musiałem zamienić miejscami
obudowa będzie z tego co znajdę w piwnicy
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No ładny - sam budowałem Ja Ci dam niefachowo!!!!! Rezystory sterczą tak jak K Fischer przykazał (dokładnie oglądałem francescę)
przełącznik z zapasów Ludowego Wojska Polskiego potencjometry również - polskie 2W z lat 70tych, oprócz clariostata presence.
Na razie jakoś jeszcze bias muszę ustawić? no coś tam mierzyć trzeba - jeszcze nie doczytałem co
co do ekranowania to jeszcze nie myślałem ale ekrany ze złomu mam więc potestuję
Ślicznie
Przełącznik "fast/gradual" testowałeś?
I regulowany potencjometrem Rk w III katodzie?
W kwestii zgadywanki:
Zdjęcia są dość małe, podejrzewam, że turrety zrobiłeś ze śrub M3
A bias - najlepiej wlutować w katody lamp mocy rezystory 1R i tak
ustawić napięcie ujemne, żeby spadek napięcia na tych rezystorach wynosił
ok. 40 - 50 mV (zakładając, że masz napięcie anodowe w okolicy 400V, jak w TW).
Wincenty z tym m3 wielkie pudło no fakt że trudno moje kołki wypatrzeć pod tonami cyny którą je zalewam
btw przelotki na kable zrobiłem z ......długopisu
no właśnie wiem - coś tam z tymi miliamperami - przyznam się ze wstydem że nigdy amperów nie mierzyłem same ohmy i volty no ale kiedyś musi być pierwszy raz
B1 mam 402V
rk w 3 katodzie? chodzi Ci o potencjometr presence? czy też wlutowuje się dodatkowy?
przełącznik działa super! natomiast słabo potencjometr basu, ale to być może dlatego że głośność jest prawie na zerze
pozdrawiam
karczoch pisze:Wincenty z tym m3 wielkie pudło no fakt że trudno moje kołki wypatrzeć pod tonami cyny którą je zalewam
Większe fotki plizzz
karczoch pisze:no właśnie wiem - coś tam z tymi miliamperami - przyznam się ze wstydem że nigdy amperów nie mierzyłem same ohmy i volty no ale kiedyś musi być pierwszy raz
B1 mam 402V
Będziesz mierzył miliVOLTY - a jak podzielisz przez rezystancję (1R) - otrzymasz
mili ampery
karczoch pisze: rk w 3 katodzie? chodzi Ci o potencjometr presence? czy też wlutowuje się dodatkowy?
Zamiast rk = 10k wlutuj szeregowo rezystor 1k i potencjometr np. 20k lin.
Ciekawe doświadczenie.
karczoch pisze:przełącznik działa super! natomiast słabo potencjometr basu, ale to być może dlatego że głośność jest prawie na zerze
pozdrawiam
Ano niestety - "obudzi się" z vol powyżej godz. 10
A "muskuły" pokaże po 12 Dobry wzmacniacz poznaje się po tym, że go nie lubią sąsiedzi....