niskotonowiec do obudowy tubowej-propozycje
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
niskotonowiec do obudowy tubowej-propozycje
Witam
Proszę was o pomoc,chciałbym zakupić niskotonowiec,lub dwa jeśli będą konieczne(duży 15 lub 18 cali)
-na jakie parametry zwracać uwagę pod kątem obudowy tubowej niskotonowej,dodam ,że będzie to tuba dość duża zabudowana w pokoju coś na wzór :
Proszę was o pomoc,chciałbym zakupić niskotonowiec,lub dwa jeśli będą konieczne(duży 15 lub 18 cali)
-na jakie parametry zwracać uwagę pod kątem obudowy tubowej niskotonowej,dodam ,że będzie to tuba dość duża zabudowana w pokoju coś na wzór :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: niskotonowiec do obudowy tubowej-propozycje
Czy np. Eminence beta15 to dobry typ?
http://www.sklep.audiolite.pl/index.php ... op&Itemid=
http://www.sklep.audiolite.pl/index.php ... op&Itemid=
-
- 625...1249 postów
Muszę sobie sam odpowiedzieć.Z tego co sie zorientowałem głośniki muszą mieć podobne cechy jak do OB,czyli niski Fs pon.25Hz,wysoki Qts,wysokie BL,duży Xmax.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Co by nie było ,że jestem gołosłowny,powstaje Klangfilm "Bionor" na podstawie dokumentacji ze stron producenta.Niestety w moim pokoju zmieści się tylko jeden,będę słuchał w MONO 

-
- 2500...3124 posty
nuncjusz a moze taką tubke ?
http://www.royaldevice.com/custom.htm

-
- 1250...1874 posty
To dopiero przesadaaaa... Pozazdrościć możliwości finansowychBoguś pisze:nuncjusz a moze taką tubke ?http://www.royaldevice.com/custom.htm

-
- 625...1249 postów
He,he znam to ,jak wygram w Totka i będę budował dom to napewno zrobię takie "podpiwniczenie"Przy okazji powiedzcie jak mixuje się dźwięk stereo do mono.
-
- moderator
Eeee...nuncjusz1 pisze:Muszę sobie sam odpowiedzieć.Z tego co sie zorientowałem głośniki muszą mieć podobne cechy jak do OB,czyli niski Fs pon.25Hz,wysoki Qts,wysokie BL,duży Xmax.
Duze Xmax na pewno nie. Niska Fs za to na pewno tak, natomiast latwiej znalezc ja w towarzystwie niskiego Qts, co z reszta zaleca znana mi szkola tubowania

-
- 625...1249 postów
Witam
Środkowa część tuby już stoi na własnych nogach
.Zastanawiam sie tylko czy to nie zadusi mnie basem w tym pomieszczeniu,z tyłu głośniki są otwarte bez komory zamkniętej,czyli coś jak odgroda tylko sprawniejsza poprzez tubę.Głębokość z drugą sekcją tuby to 100cm.Element tuby nie jest też powiązany z ekranami z przodu,jest ona niejako "dostawiana" do reszty.
Środkowa część tuby już stoi na własnych nogach

-
- moderator
Jako odgroda to bēdzie sļabe. Cišnienia z obu stron siē wyrõwnajā i przenoszenie doļu može nie byč najlepsze.
Pamiētaj, že dļugošč najnižszej przenoszonej fali odpowiada obwodowi wylotu tuby plus modyfikatory šcian. Dlatego tuba powinna byč možliwie duža i ustawiona w okolicach rogu, albo przynajmniej bezpošrednio na podļodze.
Z tyļu zazwyczaj robi siē zamkniēte pudļo.
Pamiētaj, že dļugošč najnižszej przenoszonej fali odpowiada obwodowi wylotu tuby plus modyfikatory šcian. Dlatego tuba powinna byč možliwie duža i ustawiona w okolicach rogu, albo przynajmniej bezpošrednio na podļodze.
Z tyļu zazwyczaj robi siē zamkniēte pudļo.
-
- 625...1249 postów
Witam
Piotrze staram się zrobić dość dokładną zwymiarowaną replikę i taki tylko jest cel tego przedsięwzięcia,marzył mi się taki "mebel",(który będzie u mnie na stałe,pracujący z jakimś mono lampowcem) a na oryginał mnie nie stać,to kolejny dowód jak uwielbiam rzeczy retro a w szczególności tuby.Wiadomo ,że zabrzmi to inaczej bo replika to replika,poza tym głośniki to będą podobne parametrami stare Tonsile Alnico.W tubie średniowysokotonowej będzie też porządny driver,chyba ,że z czasem uda mi się zakupić jak w oryg..W oryginale stoi na nogach,i brak jest komory kompresyjnej na głośniki niskotonowe,jedynie otoczone charakterystyczną szmatką ze ściągaczem na głośnikach.W parametrach oryginału częstotliwość przenoszenia zestawu to 60-15000Hz.Ekrany o łącznych wymiarach 2500*1860mm to łączone segmenty niegrubej sklejki
Piotrze staram się zrobić dość dokładną zwymiarowaną replikę i taki tylko jest cel tego przedsięwzięcia,marzył mi się taki "mebel",(który będzie u mnie na stałe,pracujący z jakimś mono lampowcem) a na oryginał mnie nie stać,to kolejny dowód jak uwielbiam rzeczy retro a w szczególności tuby.Wiadomo ,że zabrzmi to inaczej bo replika to replika,poza tym głośniki to będą podobne parametrami stare Tonsile Alnico.W tubie średniowysokotonowej będzie też porządny driver,chyba ,że z czasem uda mi się zakupić jak w oryg..W oryginale stoi na nogach,i brak jest komory kompresyjnej na głośniki niskotonowe,jedynie otoczone charakterystyczną szmatką ze ściągaczem na głośnikach.W parametrach oryginału częstotliwość przenoszenia zestawu to 60-15000Hz.Ekrany o łącznych wymiarach 2500*1860mm to łączone segmenty niegrubej sklejki
-
- moderator

Skontroluj kodowanie w systemie / przeglądarce

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità

Jak sie pisze posty z obcych landow to sie nie da czasami

-
- moderator
A, fakt, zapomniałem że Piotr bywa za granicą 

Senza mai stancià nè mai rifiatà
-
- 625...1249 postów
Witam
Tymczasem pierwsza przymiarka "ekranów",oraz wykonany drugi moduł tuby z tyłu.Otwór na głośniki będzie miały ok.60% powierzchni przetworników.Zmniejszyłem boczne o kilkanaście centymetrów bym miał później dojście do tyłu głośników,tak jak jest w oryginale miałbym na styk w szerokości pokoju
,myślę,że to malutki kompromisik w replice.
Tymczasem pierwsza przymiarka "ekranów",oraz wykonany drugi moduł tuby z tyłu.Otwór na głośniki będzie miały ok.60% powierzchni przetworników.Zmniejszyłem boczne o kilkanaście centymetrów bym miał później dojście do tyłu głośników,tak jak jest w oryginale miałbym na styk w szerokości pokoju