Witam,
Z powodu dużych spadków napięcia, szczególnie na scenach plenerowych (nawet do 170V), koledzy gitarzyści rozglądają się za zewnętrznymi stabilizatorami (w trosce o wzmacniacze lampowe oczywiście).
Możecie mi zdradzić, jak to np. cudo jest zbudowane?
http://www.allegro.pl/item461430094_sta ... prl_u.html
Potrzebuję coś takiego, tylko może z 500VA.
Jest sens podłączać to cudo przez trafo 230/110V (kolega ma amerykański wzmacniacz z trafem na 110V)?
http://www.allegro.pl/item459565722_sta ... _110v.html
Zewnętrzny stabilizator napięcia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Zewnętrzny stabilizator napięcia
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Re: Zewnętrzny stabilizator napięcia
Zasada działania jest prosta, albo autotransformator z przełączanymi uzwojeniami, albo stabilizator z dławikiem podmagnesowywanym prądem stałym z układu sterującego mierzącego napięcie. Im większa różnica napięcia tym mniejszy prąd stały magnesujący i większa indukcyjność i wyższe podniesienie napięcia. Łatwiej zrobić trafo sieciowe z uzwojeniem pierwotnym +/-10% i prosty komparator dwuprogowy mierzący napięcie np. żarzenia i przełączający uzwojenie pierwotne automatycznie.
Poszukaj stabilizatora AC rezonansowego lub książki Zasilanie urządzeń elektronicznych A.Borkowski, zdaje się, że chyba już skan tego kawałka komuś wysyłałem.
Poszukaj stabilizatora AC rezonansowego lub książki Zasilanie urządzeń elektronicznych A.Borkowski, zdaje się, że chyba już skan tego kawałka komuś wysyłałem.
-
- 3125...6249 postów
Książkę mam, będę szukał, tylko mnie te wzory trochę wnerwiajątraxman pisze:Poszukaj stabilizatora AC rezonansowego lub książki Zasilanie urządzeń elektronicznych A.Borkowski, zdaje się, że chyba już skan tego kawałka komuś wysyłałem.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
To je pomiń, nie projektujesz układu, a do zrozumienia działania są zupełnie niepotrzebne i nie ma najmniejszego powodu ich czytać.
-
- 1875...2499 postów
Można również dobrać niewielki transformator (np. przy mocy odbieranej 500W i min. napięciu 170V wystarczy ~120VA=60V*2A) i "dodawać" do sieci brakujące napięcie liniowym elementem - zobacz Re 1/87 i 8/90.traxman pisze:[...] autotransformator z przełączanymi uzwojeniami, albo stabilizator z dławikiem podmagnesowywanym prądem stałym z układu sterującego mierzącego napięcie.
Tomek