Co to może być za TV? Warto go ratować?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Co to może być za TV? Warto go ratować?

Post autor: Marvel »

Witam,

Na Interii jest właśnie news, że u mnie w mieście powstał punkt zbierania elektrośmieci. Jest też zdjęcie:
Obrazek
a na nim jakiś TV. Warto tam jechać i próbować go ratować?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Alek

Re: Co to może być za TV? Warto go ratować?

Post autor: Alek »

Szkoda tego telewizorka :( . To jakiś Szmaragd :(
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Tak było w Warszawie w zeszłym roku,wygląda bardzo interesująco,Szmaragda bym wziął oczywiście a i tego malucha 12 cali.Jak się udasz do tego sezamu to nie od razu ,,panie biorę to i to" tylko spokojnie wybadaj teren ,pooglądaj,pogadaj ...Teraz koło mnie jakiś młodziak taki przybytek obsługuje i jak po ...sięciu minutach oswajania gościa poprosiłem o możliwość wejścia do kontenera to facet ze strachem w oczach prosił abym nawet nie myślał o tym bo straci robotę..Ta działalność jako absolutnie nie dochodowa(doskonale wiem co piszę) jest ostro dotowana przez gminy(i OK) ale szefostwo tych utylizatorni dba aby nie było żadnych problemów.Tak mi umknęło:skąd jesteś?Alku to może do końca nie tak:do zdjęcia ładny sprzęt (w/g nas) pościągany a w realu stare lodówki.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

cirrostrato pisze:Tak mi umknęło:skąd jesteś?
Z Zamościa. Mam taki chytry plan :twisted: żeby w ramach oswajania obsługi wziąć jakiś złom elektro i im oddać a dopiero potem spróbować coś wynegocjować ;-)
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Pomysł na początek dobry,tam jest(przynajmniej w Warszawie) jeden człowiek(koszty) a jak spojrzysz mu szczerze w oczy i zobaczysz głód browara (zawsze mam pod ręką parę puszek) to jesteś na dobrej drodze.Oficjalna zabawa odpada,rozmowa telefoniczna z szefem ,,moich" zbieraczy absolutnie nic nie dała,był na nie i już,inna sprawa,że gdybym trafił naprawdę jakiś ciekawy okaz(Wisła,Jantar,Belweder najlepiej czternastka,Fala itp) to bym wlazł na krzywy ryj do środka kontenera i niech gość woła policję,nie odpuścił bym do rozwalania takich sprzętów choć ryzyko zawsze jest,raz prawie doszło do rękoczynów.Swoją drogą dlaczego nie można takich zabytków jakoś oficjalnie odzyskiwać nawet z podaniem swoich danych,podpisania zobowiązania,że się nie będzie takimi sprzętami handlować itd.Powodzenia.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

cirrostrato pisze:zawsze mam pod ręką parę puszek
Ja wiedziałem, wiedziałem że skądś pana znam :idea:

ObrazekObrazek
_
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Byłem, więc mam czyste sumienie. Na razie nic z tego. Cirrostrato miałeś rację z tym zdjęciem.

Zdjęcie pochodzi z centrali firmy ElektoEko, nie wiadomo, gdzie i kiedy zostało zrobione. U mnie to wygląda trochę inaczej. W biurze są dwie panie, oprócz tego magazyn z kilkoma pracownikami. W magazynie wszystko na paletach, powiązane i oklejone, czeka na transport do centrali.

W magazynie wszystko jest poważone i opisane już. Każdy grat ma swoją kartę i nie ma możliwości zabrania czegokolwiek. Teoretycznie można by się wymienić, ale na taki sam sprzęt i takiej samej wadze ;-) Rozwiązaniem jest ustawić się w sobotę w jednym z punktów w mieście (co sobota inny punkt) gdzie jest wystawiony kontener i obok niego ekipa, która prowadzi ewidencję. Zanim sprzęt zostanie zarejestrowany, mogę go wziąć. Ale muszę fizycznie być tam w momencie oddawania go.

Do tej pory ogromna większość to komputery i monitory. Czasami pralki czy lodówki. Może się to zmienić, kiedy akcja zostanie rozszerzona na okoliczne wioski. Wtedy pewnie będzie sens pojechać razem z kontenerem i czatować na radia czy telewizory ze strychów.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ta firma ma dwa punkty centralne: Ożarów/dawne kable(byłem dwa razy) i Toruń(tam też szefostwo działa).Szczerze radzę kolegom o (tylko) nieco słabszych nerwach nie odwiedzać tych miejsc gdzie rozbiera się sprzęt na kawałki.Z ostatnich zdobyczy przytargałem Szilialisa w stanie idealnym,dobrym kineskopkiem i bez nietypowej wtyczki sieciowej(miałem),ale to było parę tygodni temu...
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

A zna ktoś takie miejsca we Wrocławiu? Ja jeszcze nic takiego nie znalazłem.

P.S. na twojej fotce jest jeszcze ZK i chyba jakieś radio na lewo od telewizora
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

TEORETYCZNIE przy każdym sklepie RTV/AGD powinien być taki punkt,może zapytaj.W Warszawie przy urzędach gminy(tylko w soboty) i w paru innych (przypadkowych) miejscach.