Pozdrawiam, Mieczysław

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Płyta z głośnikiem jest tam dość kiepsko mocowana. Do skrzynki przybita jest małymi gwoździkami ramka, do której dopiero jest przykręcona (dość krótkimi wkrętami) płyta z głośnikiem. W moim egzemplarzu płyta urwała się razem z ramką. To radio oprócz bardzo ładnego wyglądu ma również dość oryginalny układ. Jest to odbiornik czteroobwodowy o bezpośrednim wzmocnieniu, z detektorem diodowym i automatyczną regulacją wzmocnienia. Bardziej rozwinięta wersja - 640A miała jeszcze dodatkowo wskaźnik dostrojenia.Marconi pisze:To by wiele tłumaczyło: dzięki zasługom PP panel z głośnikiem został wyrwany z wkrętami, oberwały się więc przewody.
Przełącznikiem zakresów.Marconi pisze: Wobec tego czym załączane jest radio![]()
Jeszcze nie naprawiłem, bo u mnie ramka jest potrzaskana i trzeba ja posklejać. Składał będę tak jak jest w oryginale, musi się trzymaćMarconi pisze:OTLamp i jak to naprawiłeś, masz jakiś pomysł.
Lepiej nie kombinować. Jeśli masz w ramce zbyt wyrobione/wyłupane otwory po wkrętach, lepiej czymś je trochę wypełnić (odrobiną kitu do drewna, kleju, kawałków drewna itp.) tak, aby wkręty porządnie złapały. Generalnie płyty w Philipsach lubią odpadać pod wpływem PP, ale po ponownym przykręceniu trzymają się dobrze (przecież żaden kolekcjoner nie funduje swoim radiom tak ekstremalnych przeciążeń jak PP).Marconi pisze: Myślełem, by się dostać po tę ramkę, tam wcisnąć nakrętkę do drewna a z góry dać normalną śrubę z podkłądkami (fi 304mm). Głośnik jest dość ciężki, więc przy niefortunnym przenoszeniu znów może odpaść.
Tak, mają trzonek bagnetowy, są podobne z wyglądu to żarówek motocyklowych.Marconi pisze: Czy dwie żarówki podświetlające skalę są w oryginale podobne z wyglądu do samochodowych z okrągłą bańką, czy może poprzednik takie wstawił?
Raczej nie.Marconi pisze: Jeszcze jedno pytanie: pod spodem nie ma demontowanego dekielka tylko stałe dno, ale z rowkami po bokach i z tyłu, czy tam było coś wsuwanego, może sklejka ze schematem
No właśnie, ta druga wygląda mi na AD1Marconi pisze:. U mnie dwie lampy są przecokołowane, te z prawej strony: jedna na AZ12 a drugiej nie pamiętam.
To jest jednak material do lutowania twardego.Marconi pisze:... również spoiwo do aluminium zakupione na Allegro też nie chwyta.