Mam pytanie niezbyt ciekawe, ale ważne. Czy we wzmacniaczu lampowym masa(obudowa) Powinna być podłączona do trzeciego bolca w gniazdku 230v ? Chce zastosowac w obudowie gniazdko jak w komputerze. Jak wiadomo 2 styki idą do transformatora sieciowego, a trzeci? Chodzi tez o to zeby nie było przydźwięku.
Prosze o rade.
Bolec :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
To zalezy. Transformator sieciowy dobrze tlumi tzw. zaklocenia asymetryczne. Jesli podlaczysz obudowe do prewodu ochronnego lub jeszcze gorzej-neutralnego (zwora w gniazdku) to system moze stac sie wrazliwy na wspomniane zaklocenia asymetryczne. Petla moze zamknac sie np. przeod sieciowy (czym dalej od punkty uziemienia tym gorzej dla wyzszych czestotliwosci) dalej twoje urzadzenia- przeodu glosnikiowe- isygnalowe. Wszystko to tworzy antene odbiorcza.
Jesli koniecznie chcesz uziemic wzmacniacz to podlacz przewod ochronny z obudowa poprzez dlawik.
Jesli koniecznie chcesz uziemic wzmacniacz to podlacz przewod ochronny z obudowa poprzez dlawik.
Sebba
-
- moderator
Witam.
Dodam jeszcze, że w instalacjach sieciowych 230V często stosowało się zerowanie na bolcu ochronnym w gniazdku, a uziemienie na masie instalacji antenowej (kablówki). W takim przypadku podłączenie masy wzmacniacza współpracującego z tunerem radiowym lub telewizyjnym do bolca ochronnego powodowało przepływ prądu przez masy obu urządzeń, co mogło powodować wystąpienie zakłóceń i przydźwięku 50Hz.
Pozdrawiam,
Romek
Dodam jeszcze, że w instalacjach sieciowych 230V często stosowało się zerowanie na bolcu ochronnym w gniazdku, a uziemienie na masie instalacji antenowej (kablówki). W takim przypadku podłączenie masy wzmacniacza współpracującego z tunerem radiowym lub telewizyjnym do bolca ochronnego powodowało przepływ prądu przez masy obu urządzeń, co mogło powodować wystąpienie zakłóceń i przydźwięku 50Hz.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Zgadzam się z Tobą. Mój znajomy spalił sobie wzmacniacz i kartę dźwiękową dzięki połączeniu komputera przez kabel sieciowy do bolca zerującego. Do wzmacniacza podłączony był też tuner radiowy podłączony do uziemionej anteny.gsmok pisze:W gniazdkach sieciowych z "uziemieniem" a właściwie zerowaniem pomontowane są przez instalatorów takie wylalazki, że lepiej się ich nie tykać.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Witam
U mnie występował bardzo silny przydźwięk 50Hz.Problem wyeliminowały kondensatory ceramiczne,przez które poprowadziłem sygnał z kablówki.Amplituner był połączony z komputerem,a komputer tak samo jak w przypadku Twojego kolegi.
Pozdrawiam
Romekd pisze:Mój znajomy spalił sobie wzmacniacz i kartę dźwiękową dzięki połączeniu komputera przez kabel sieciowy do bolca zerującego. Do wzmacniacza podłączony był też tuner radiowy podłączony do uziemionej anteny.
Pozdrawiam,
Romek
U mnie występował bardzo silny przydźwięk 50Hz.Problem wyeliminowały kondensatory ceramiczne,przez które poprowadziłem sygnał z kablówki.Amplituner był połączony z komputerem,a komputer tak samo jak w przypadku Twojego kolegi.
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Ja bym mimo co podłączał przewód ochronny. Jak wiadomo licho nie śpi... A masę audio można ewentualnie rozdzielać trafami 1:1, chociaż mnie to teraz niepotrzebne bo nic nie buczy..
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 2500...3124 posty