Pionier U3

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Pionier U3

Post autor: Michał_B »

wlasnie teraz sprawdzalem i wszystkie radia w domu tak mają... Choc po podstrojeniu ten pionierek najlepiej gra na dlugich. Chyba cos nadaje w okolicy na tych falach.
Oczywiscie ze stroje spokojnie, z umiarem.
Strojenie uwazam za zakonczone.
Alku, jak tam ceweczki i lampki dla mnie?
Wczoraj robilem test, i latwo jest roznitowac te cewki nie niszcząc ich i nitow
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Bobekmaster pisze:wlasnie teraz sprawdzalem i wszystkie radia w domu tak mają... Choc po podstrojeniu ten pionierek najlepiej gra na dlugich. Chyba cos nadaje w okolicy na tych falach.
Oczywiscie ze stroje spokojnie, z umiarem.
Strojenie uwazam za zakonczone.
Alku, jak tam ceweczki i lampki dla mnie?
Wczoraj robilem test, i latwo jest roznitowac te cewki nie niszcząc ich i nitow
Nie tylko u Ciebie jest problem z odbiorem Warszawy. Ostatnio też borykam się z zakłóceniami na falach długich i zastanawiam się czy to wina urządzeń w bloku czy poprostu coś się chrzani z nadajnikiem? Zakłócony odbiór mam na każdym odbiorniku, czy to lapiak czy krzemowiec.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:Nie tylko u Ciebie jest problem z odbiorem Warszawy. Ostatnio też borykam się z zakłóceniami na falach długich i zastanawiam się czy to wina urządzeń w bloku czy poprostu coś się chrzani z nadajnikiem? Zakłócony odbiór mam na każdym odbiorniku, czy to lapiak czy krzemowiec.
W Bratysławie nie ma nawet śladu szumu w miejscu gdzie na skali jest PR1.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

tszczesn pisze:
marcin_oizo pisze:Nie tylko u Ciebie jest problem z odbiorem Warszawy. Ostatnio też borykam się z zakłóceniami na falach długich i zastanawiam się czy to wina urządzeń w bloku czy poprostu coś się chrzani z nadajnikiem? Zakłócony odbiór mam na każdym odbiorniku, czy to lapiak czy krzemowiec.
W Bratysławie nie ma nawet śladu szumu w miejscu gdzie na skali jest PR1.
W takim razie mamy problem :roll: Tak to jest mieszkać w bloku...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Sam odbiór Warszawy nie jest zły, troszke szumi, ale wokoło stacji na większości długich słychać jednorodnu PISK.

P.S. Podstroiłem obwody do krótkich, zwiększyłem czułośc i przesunąłem heterodyne bo kilka stacji było poza zakresem.

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mam problem. Cewki oscylatora dl aśrednich miałem na wąskim karkasie, obok kond 4700p, a chce go zamienić na ten szeroki. Czy przy wymianie myuszę także wymienić kondensator sąsiadujący(56 zamiast 4700)?

Dobra już mam. U mnie cewka od oscylatora średnich jest tam gdzie w tamtym od krutkich... Już pokapowałem się o co chodzi i połączyłem wszystko chyba tak jak trzeba.. wieczorem go uruchomię i zobaczymy.

Jest problem bo nie mogę zestroić średnich. albo coś źle połączyłem, albo nie wiem. Mam pisk, na skreju fali i słychać przestrajanie na samym początku, ale dalej nic nie złychać. kręcąc heterodyną ten pisk nie przemieszcza się. Strojąc filtrem wejściowym zmienia się poziom sygnału ( pisku/brumienia). Wydaje mi się że połączyłem wszystko dobrze..

Cewki te nie miały rdzeni, i w tym jest największy problem - nie ma punktu wyjściowego przy strojeniu. Wkręciłem inne z pionierka, ale ciężko ustawić coś..

Pozdrawiam

ORT!!!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Od średnich? Na wąskim? Z tego co wiem to cewki fal krótkich były nawijane na różnych karkasach podczas gdy cewki fal długich i średnich są na typowych karkasach (bodajże 7mm). A w ogóle to dlaczego chcesz wymieniać cewki?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Moje były poszarpane, a od Alka dostałem oryginalne, całe.
Wiem napisałem już sprostowanie. U mnie cewki do średnich i krótkich są zamienione miejscami, z tąd ta pomyłka.
Wymieniłem właściwe cewki.
Napisałem co dzieje się po ich wymianie.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Zamień miejscami wyprowadzenia cewek i zobacz co się stanie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Już jest wszystko OK :D kombinowałem z cewką oscylatora, a się okazało że w filtrze wejściowym cewki były na odwrót połączone :lol:
Już go zestroiłem i złożyłem :D
Kolejny pionierek sprawny na wszystkich zakresach i prawie oryginalny (oprócz 1 kondensatora..)

Temat zakończony.

Pozdrawiam i dziękuję za porady :D