Pionier U3
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Pionier U3
Dzisiaj dostałem lampy do pionierka.
Zacząłem naprawę. Na początku brumiał strasznie, a po wymianie potka na byle jaki 1Mohm milczy. Nie reaguje na pogłośnienie, strojenie itp.
Dziwi mnie że na pierwszym elektrolicie mam 290V, a na drugim 220V. czyli około o połowę za dużo. Przełącznik napięć ustawiony na 220.
Co może być nie tak?
Wymienię kondensatory w m.cz i zobaczymy.
--------------------------
Proszę admina, aby przeniósł tutaj wartościowe posty z mojego wątku, na "Kupię". A w tamtym wątku pozostawić tylko jeden post(ostatni).
Zacząłem naprawę. Na początku brumiał strasznie, a po wymianie potka na byle jaki 1Mohm milczy. Nie reaguje na pogłośnienie, strojenie itp.
Dziwi mnie że na pierwszym elektrolicie mam 290V, a na drugim 220V. czyli około o połowę za dużo. Przełącznik napięć ustawiony na 220.
Co może być nie tak?
Wymienię kondensatory w m.cz i zobaczymy.
--------------------------
Proszę admina, aby przeniósł tutaj wartościowe posty z mojego wątku, na "Kupię". A w tamtym wątku pozostawić tylko jeden post(ostatni).
Ostatnio zmieniony wt, 12 sierpnia 2008, 23:37 przez Michał_B, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1875...2499 postów
Re: Pionier U3
Radio już buczy.. Jednak UBl-ka jest walnięta. A wyglądała na nówkę. Dałem z innego pionierka i jak na razie strasznie buczy i słychać jedną stacje na krótkich.
Podłączyłem UBL-ke jeszcze raz do sprawnego radia i po głośnym stuku, zaczęła głośno grać
widocznie miała jakieś zwarcie. A już się bałem że nówka(pudełeczkowa) miała być niesprawna.
ten duży elektrolit pod chassis był przerwany i wyschnięty na wiór (jedna smołowa czapa odpadła). Duży kondensator wymieniłem, i dalej buczy.
Buczy też UY1N... widać jak włókno lata sobie po katodzie i brzęczy... Może to być przyczyna brumu w głośniku?
Zestroiłem także P.cz. i odbieram już głośno dużo stacji na krótkich.
Długich nie sprawdzę bo na żadnym moim radiu nie słychać warszawy... A średnie milczą...
P.S. Po wygrzaniu radio działa mniej więcej jak powinno, ale tylko na krótkich. Na długich jest pisk w okolicach warszawy (jak na wszystkich moich radiach), średnie z powodu cewek nie działają..
Czy ten bakelitowy elektrolit da się jakoś zregenerować? jeśli tak , to jak potem przymocować do aluminium urany drucik?
Podłączyłem UBL-ke jeszcze raz do sprawnego radia i po głośnym stuku, zaczęła głośno grać

ten duży elektrolit pod chassis był przerwany i wyschnięty na wiór (jedna smołowa czapa odpadła). Duży kondensator wymieniłem, i dalej buczy.
Buczy też UY1N... widać jak włókno lata sobie po katodzie i brzęczy... Może to być przyczyna brumu w głośniku?
Zestroiłem także P.cz. i odbieram już głośno dużo stacji na krótkich.
Długich nie sprawdzę bo na żadnym moim radiu nie słychać warszawy... A średnie milczą...
P.S. Po wygrzaniu radio działa mniej więcej jak powinno, ale tylko na krótkich. Na długich jest pisk w okolicach warszawy (jak na wszystkich moich radiach), średnie z powodu cewek nie działają..
Czy ten bakelitowy elektrolit da się jakoś zregenerować? jeśli tak , to jak potem przymocować do aluminium urany drucik?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 6250...9374 posty
-
- 1875...2499 postów
Jak się do tego radia dobiorę za kilka dni to wymienię.
Jak na razie do obudowy dużego kondensatora dałem nowy (niestety elektrolit bo nie miałem innego..), i zasmołowałem.
Zrobiłem tak, bo z tamtego nie było nawet co zbierać.. Od zwijki były urwane wyprowadzenia, była pokryta kryształkami, po odwinięci kawałka stwierdziłem że folia aluminiowa jest jakby przeżarta, i cała w kawałkach.
Jeśli ktoś mnie poratuje częściami to się jeszcze raz za niego zabiorę.
Jak na razie do obudowy dużego kondensatora dałem nowy (niestety elektrolit bo nie miałem innego..), i zasmołowałem.
Zrobiłem tak, bo z tamtego nie było nawet co zbierać.. Od zwijki były urwane wyprowadzenia, była pokryta kryształkami, po odwinięci kawałka stwierdziłem że folia aluminiowa jest jakby przeżarta, i cała w kawałkach.
Jeśli ktoś mnie poratuje częściami to się jeszcze raz za niego zabiorę.
-
- 6250...9374 posty
Nie kombinuj tylko załóż normalne kondensatory, Pionier to jeszcze nie jest jakiś super zabytek więc możesz założyć nowsze kondy. Kiedyś te tak kombinowałem i nic dobrego z tego nie było. To normalna naprawa a przy naprawie zazwyczaj zakłada się nowe SPRAWNE elementy.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
Wymiana kondensatorów nic nie dała. Za to poprawa lutów pomogła
Na długich w okolicy Warsza jest pisk, ale nie słychać audycji. Cewki są sprawne. Co jest grane?
Potkowi dorobiłem ślizgacz
Włącznik połamany 

Na długich w okolicy Warsza jest pisk, ale nie słychać audycji. Cewki są sprawne. Co jest grane?
Potkowi dorobiłem ślizgacz

-
- 6250...9374 posty
Jak jest pisk to już dobrze ale musisz trochę podstroić radio, najpierw p.cz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
P.cz mam zestrojone, bo uruchamiałem krótkie i na krótkich dość głośno gra.
Co teraz mam zestroić? Filtr wejściowy do długich?
P.S. Pc. trzeba stroić na obu filtrach, tym bez osłony i tym z aluminiową osłoną?
Co teraz mam zestroić? Filtr wejściowy do długich?
P.S. Pc. trzeba stroić na obu filtrach, tym bez osłony i tym z aluminiową osłoną?
-
- 1875...2499 postów
Stroiłem trochę filtry p.cz. Nie wyszło mi to za dobrze.
Jedynym plusem jesto to że w śród pisku słychać bardzo cicho audycje Warszawy
Za to jak stroje p.cz na krutkich to jak zestroje na jedną stacje to pozostałe słabo grają itp. Trzeba stroić na najmocniejszej stacji czy takeij dośc słabej?
P.S. Stroiłem p.cz że naktóre stacje grają tak głośno że biurko się trzesię, ale ten pionier nie ma aż tak dużej czułości, nie łapie się tylu stacji co na innym który stoi 10cm dalej. Lampy UCH21 podmieniałem UBL gra tylko troszke ciszej niż nowsza, uy1- podmiana bez zmian. Jeśli p.cz jest wmiare zestrojone, to co jeszcze może być wadliwe?
Jedynym plusem jesto to że w śród pisku słychać bardzo cicho audycje Warszawy

Za to jak stroje p.cz na krutkich to jak zestroje na jedną stacje to pozostałe słabo grają itp. Trzeba stroić na najmocniejszej stacji czy takeij dośc słabej?
P.S. Stroiłem p.cz że naktóre stacje grają tak głośno że biurko się trzesię, ale ten pionier nie ma aż tak dużej czułości, nie łapie się tylu stacji co na innym który stoi 10cm dalej. Lampy UCH21 podmieniałem UBL gra tylko troszke ciszej niż nowsza, uy1- podmiana bez zmian. Jeśli p.cz jest wmiare zestrojone, to co jeszcze może być wadliwe?
-
- 6250...9374 posty
To zestrój tera obwód wejściowy i oscylator. Musi grać. P.cz. stroi się na słabej stacji bo tutaj chodzi o wzmocnienie ale nie kręć za dużo bo rozstroisz do reszty i będzie qpa. Pamiętam że od długich jest trymer ten najbliżej konda zmiennego (patrząc od góry) taki włażący aż w niego
potem cewki te z największą ilością zwojów oraz jest jeszcze jeden trymer obok (którejś z cewek (nie wiem teraz dokładnie). Czyli generalnie musisz nastroić 2 trymery i dwie cewki.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
Ale te trymery i cewki to jak stroić? ma być poprawa na słuch?
No własnie troche za dużo pokręciłem.. Ale i tak udało mi się uzyskać większa siłę stacji niż była wcześniej (przy strojeniu tylko drugim filtrem) wiec jest wmiarę ok.
No własnie troche za dużo pokręciłem.. Ale i tak udało mi się uzyskać większa siłę stacji niż była wcześniej (przy strojeniu tylko drugim filtrem) wiec jest wmiarę ok.
-
- 6250...9374 posty
A jak się stroi? Żeby było dobrze! Pomyśl trochę. P.cz. są dwa filtry więc stroi się dwa filtry, ten po lewej i ten po prawej...Bobekmaster pisze:Ale te trymery i cewki to jak stroić? ma być poprawa na słuch?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
Pokręciłem tymi trymerkami i ceweczkami, i jest ciut głośniej, ale szum i pisk nadal występuje. Może to być winą tego, że radio nie jest uziemione? Nieraz brum i pisk są takie że żarówka przygasa..
Wiem, że dwoma filtrami, ale pierw jednym kręciłem i była duża poprawa, a potem drugim kręciłem i cieżko było złapać dobrą siłę. Ale się udało i jest dobrze.
Wiem, że dwoma filtrami, ale pierw jednym kręciłem i była duża poprawa, a potem drugim kręciłem i cieżko było złapać dobrą siłę. Ale się udało i jest dobrze.
Kręcenie filtrami p.cz. to ostatnia rzecz, jaką się robi przy naprawie. Objawy raczej sugerują jakieś sprzężenie (np. uszkodzony któryś z kondensatorów odsprzęgających w zasilaniu - w Pionierze mają one po 100nF). Dziwię się marcin_oizo, że do tego tak lekką ręką zachęcasz. Strojenie "na słuch" jest oczywiście możliwe, ale wymaga wprawy i nie kręcenia czym się tylko da
.

-
- 6250...9374 posty
Generalnie jakby kolega miał generator było by świetnieAlek pisze:Kręcenie filtrami p.cz. to ostatnia rzecz, jaką się robi przy naprawie. Objawy raczej sugerują jakieś sprzężenie (np. uszkodzony któryś z kondensatorów odsprzęgających w zasilaniu - w Pionierze mają one po 100nF). Dziwię się marcin_oizo, że do tego tak lekką ręką zachęcasz. Strojenie "na słuch" jest oczywiście możliwe, ale wymaga wprawy i nie kręcenia czym się tylko da.

Tyle że tutaj kolega ma taki objaw że na krótkich gra dobrze a na długich już cicho toteż może być rozstrojony.
Fakt pospieszyłem się, moja wina

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU