Alek prosił o takie cokoły, ale nie wiem czy nadal.
Bardziej mnie zastanawia kwestia przepustów. Porcelana?

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Szlifowanie i polerowanie równieżWiek pisze:Zwężanie, wyoblanie, przecinanie, można wykonać przy jednym mocowaniu materiału.
Przy zagniataniu rolką sądzę, że "poślizgów" by raczej nie było...Witek pisze:Wałki połączyłem gwintem aby obracały się razem z obrabianym materiałem (brak tarcia między narzędziem a materiałem).
O to toWitek pisze:Gdyby cokół posiadał kołek centralny, można by używać środkowego otworu do mocowania/ustalania krążka izolacyjnego przed wyoblaniem.
Włos się jeży na głowie. Połączenie nie musi być szczelne, ale musi zapobiegać obracaniu się obu części. Zatem może wystarczyłoby zrobić wiertłem kilka wgłębień na obwodzie dekielka, nasunąć przyciętą rurkę i zapunktować?MarekSCO pisze:Zwężanie, wyoblanie, przecinanie [...] Szlifowanie i polerowanie również
Zdziwił byś się, ale zaproponowany przez Ciebie proces jest bardziej pracochłonny. Nawiercanie po obwodzie, celowanie punktakiem, to wiele czynności trudniejszych do wykonania niż te które cytujesz.Tomasz Gumny pisze:Włos się jeży na głowie. Połączenie nie musi być szczelne, ale musi zapobiegać obracaniu się obu części. Zatem może wystarczyłoby zrobić wiertłem kilka wgłębień na obwodzie dekielka, nasunąć przyciętą rurkę i zapunktować?MarekSCO pisze:Zwężanie, wyoblanie, przecinanie [...] Szlifowanie i polerowanie również
To oczywistecirrostrato pisze:.MarekSCO:czas zawinięcia/zagniecenia wkładki w cokole to 2-3 sekundy,mocowanie pod ten proces to coś jak duże kombinerki, takie narzędzia ,,chodzą" w zakładach rzemieślniczych(jeśli takowe jeszcze działają) kilkanaście godzin w miesiącu wykonując kilka tys. szt. wyrobu.