Dylemat ? Jakie lampy zastosowac.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Dylemat ? Jakie lampy zastosowac.
W poszukiwaniu glosnika do wzmacniacza CZAMP,natrafilem na transformatorek do ukladuPP Firmy PHILCO,ktory mial zastosowane lampy 6K6 GT i posiadal moc Wzmacniacza okolo 12 W,wedlug sprzedajacego. Przegladajac schematy wielu wzmacniaczy gitarowych,nie napotkalem nigdzie zastosowanych tych lamp.Mam pytanie ? Czy mozna uzyc do koncowki mocy z ponizej wymienionych par lamp :6V6,EL84,6AQ5?Transfotmatorek posiada przekroj rdzenia kolumny 4cm^ i ma przekladnie dla jednej polowy uzwojenia pierwotnego n=25.
-
- 625...1249 postów
Re: Dylemat ? Jakie lampy zastosowac.
Z lekkim niedopasowaniem dla EL84 ale możesz. Zależy zresztą od Ua - n=25 to 5k Ra przy 8ohm głośniku - dla 6AQ5 6V6 pasuje znakomicie.
Wojtek SQ2KRZ
-
- 625...1249 postów
Jeżeli 6V6 to możesz również zastanowić się nad 6P1P-EW lub 6P6S.
-
- 250...374 postów
Zalaczam zdjecie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 29 września 2008, 03:11 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 250...374 postów
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow Forum.Dziekuje za otrzymana pomoc w sugestii wyboru lamp do ukladu PP.Z powyzej przedstawionego zdjecia ,planuje zbudowanie koncowki gitarowego wzmacniacza mocy o okolo 15W. Wybor przedwzmacniacza zakladam na drugi etap budowy.Brakuje mi jeszcze transformatora zasilajacego i mam pytanie? Jakimi parametrami kierowac sie w doborze napiec i pradow do zamierzonej konstrukcji wzmacniacza.Za otrzymana pomoc z gory serdecznie dziekuje. Pozdrawiam Janusz.
-
- 9375...12499 postów
Dla układzu PP było by fajnie aby zasilacz posiadał prostownik lampowy lub możliwość jego wyboru. Także trafo zasilające powinno współpracować z takowym prostownikiem.
-
- 625...1249 postów
O ile mnie oczy nie mylą to na zamieszczonej fotce jest 5Y3WGTA Jan PHILIPS?
-
- 125...249 postów
Trafo zasilające do 6V6/6P6S w PP powinno dostarczać:kiepura47-51 pisze:Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow Forum.Dziekuje za otrzymana pomoc w sugestii wyboru lamp do ukladu PP.Z powyzej przedstawionego zdjecia ,planuje zbudowanie koncowki gitarowego wzmacniacza mocy o okolo 15W. Wybor przedwzmacniacza zakladam na drugi etap budowy.Brakuje mi jeszcze transformatora zasilajacego i mam pytanie? Jakimi parametrami kierowac sie w doborze napiec i pradow do zamierzonej konstrukcji wzmacniacza.Za otrzymana pomoc z gory serdecznie dziekuje. Pozdrawiam Janusz.
- napięcie żarzenia 6,3V ok. 2A
- napięcia żarzenia dla ew. lampy prostowniczej - 5V lub 6,3V (w zależności od typu) - 1 - 2A
- napięcia anodowego (stałego) w granicach 315 - 400V przy prądzie 120-200mA.,
co oznacza min.napięcie 2 x 280V zmiennego; jeśli prostownik krzemowy (diody) - wystarczy ok 250V AC.
Jeślibyś zdecydował się na prostowanie diodami - to jakieś TS40 ze starego lampowego odbiornika jest "jak znalazł".
Powo!
___//--RS--\\___
-
- moderator
A to ciekawe. Chyba, że to kolejny pomysł z cyklu "jedziemy po bandzie".Wincenty pisze:napięcia anodowego (stałego) w granicach 315 - 400V przy prądzie 120-200mA.
-
- 250...374 postów
Ponizej kolejny nabytek. 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Smakowite kąskikiepura47-51 pisze:Ponizej kolejny nabytek.

-
- 125...249 postów
Piotrze - ponieważ znaczenie pojęcia "forum" jest dla mnie najwyraźniej inne, niż dla Ciebie,Piotr pisze:A to ciekawe. Chyba, że to kolejny pomysł z cyklu "jedziemy po bandzie".Wincenty pisze:napięcia anodowego (stałego) w granicach 315 - 400V przy prądzie 120-200mA.
a ponadto proponowane przez Ciebie zasady dyskusji wyraźnie odbiegają od powszechnie
przyjętych oraz dobrego smaku - napisz, co Twoim zdaniem jest nie "po bandzie",
bo kolega (lub koleżanka) Kiepura oczekuja pomocy - a nie strojenia się w piórka "fachowca".
___//--RS--\\___
-
- 125...249 postów
Kiepura - zobacz:
http://www.mif.pg.gda.pl/cgi-bin/vs4.pl
http://www.mif.pg.gda.pl/cgi-bin/vs4.pl
___//--RS--\\___
-
- moderator
Drogi Wincenty,
Jako że zmieniłeś dyplomatycznie poprzedniego posta oto bieżę z odpowiedzią.
Zerkamy do pierwszej z brzegu karty katalogowej. Na przykład takiej:
http://tubedata.tigahost.com/tubedata/s ... /6/6V6.pdf
Zaproponowano tam dla 6V6 bardzo miły punkt pracy w klasie AB.
Oto przy obciążeniu 8k mamy Ua=285V, Ug2=250V, Ia=2x35mA-2x46mA.
To nie jest po bandzie.
Jest za to propozycja, którą raczyłeś wysunąć z Ua dochodzącym do 400V, kiedy maksymalne dla tej lampy wynosi 315V oraz prądem rzędu 200mA, gdzie 100mA ledwie uda się w parę takich lamp wcisnąć. W takim punkcie pracy wzmacniacz też będzie grał. Może ładniej, pewnie głośniej, tylko jak długo i czy bezpiecznie
Jako że zmieniłeś dyplomatycznie poprzedniego posta oto bieżę z odpowiedzią.
Zerkamy do pierwszej z brzegu karty katalogowej. Na przykład takiej:
http://tubedata.tigahost.com/tubedata/s ... /6/6V6.pdf
Zaproponowano tam dla 6V6 bardzo miły punkt pracy w klasie AB.
Oto przy obciążeniu 8k mamy Ua=285V, Ug2=250V, Ia=2x35mA-2x46mA.
To nie jest po bandzie.
Jest za to propozycja, którą raczyłeś wysunąć z Ua dochodzącym do 400V, kiedy maksymalne dla tej lampy wynosi 315V oraz prądem rzędu 200mA, gdzie 100mA ledwie uda się w parę takich lamp wcisnąć. W takim punkcie pracy wzmacniacz też będzie grał. Może ładniej, pewnie głośniej, tylko jak długo i czy bezpiecznie

-
- 500...624 posty
Piotrze ....
Tak na mój gust to kolega Wincenty nie napisał, że trzeba podać takie wysokie napięcia na lampy(Chyba, że post był edytowany). Ja zrozumiałem, że będzie potrzebował trafa o takich mniej więcej parametrach. Chociaż fakt; dla laika może to oznaczać, że tak jest dobrze i optymalnie. Otóż kolego(koleżanko) Kiepura trafo takie jak proponuje kolega na pewno "da radę" obsłużyć twój wzmacniacz. A resztę należy doczytać, a potem jeszcze raz dla pewności sprawdzić w kartach katalogowych a potem jeszcze zmierzyć ... miłej zabawy.
Tak na mój gust to kolega Wincenty nie napisał, że trzeba podać takie wysokie napięcia na lampy(Chyba, że post był edytowany). Ja zrozumiałem, że będzie potrzebował trafa o takich mniej więcej parametrach. Chociaż fakt; dla laika może to oznaczać, że tak jest dobrze i optymalnie. Otóż kolego(koleżanko) Kiepura trafo takie jak proponuje kolega na pewno "da radę" obsłużyć twój wzmacniacz. A resztę należy doczytać, a potem jeszcze raz dla pewności sprawdzić w kartach katalogowych a potem jeszcze zmierzyć ... miłej zabawy.