Radio Pionier-Mazur
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Radio Pionier-Mazur
Mam taki problem z tym radiem, radio gra,ale bardzo cicho, potencjometr głosnosci musi byc na max żeby cos mozna było słyszec.Lampy sa napewno dobre bo sprawdzałem w innym radiu.Prąd anodowy ,lampy EBL21 wynosi 40mA, napiecia na elektrodach sa prawidłowe.CZy winą moze byc za duza rezystancja potencjometru głośnosci? czy cos innego...
KS....
-
- 1875...2499 postów
Re: Radio Pionier-Mazur
Po pierwsze sprubuj mu zestroić p.cz. To daje duże rezultaty, a radia częśto są rozstrojone.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 375...499 postów
-
- 1250...1874 posty
Rozumiem, że sprawdzałeś po przełączaniy na gramofon wkrętakiem lub palcem idąć od ślizgacza potencjometru do siatek sterujących czy mcz działa ???
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 6250...9374 posty
Kim był ten fachowiec? Czy wcześniej też tak kiepsko odbierało? Czy m.cz. jest napewno dobra? Jaki byś nie wstawił potencjometr to radio powinno "ryczeć" na max głośności.merk1 pisze:Zapomniałem napisac że radio było strojone przez fachowca
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
tor mcz jest sprawny , bo podłączałem na wejscie "gramofon" generator 1kHz i było wszystko ok. tzna głosnosc była na normalnym poziomie.Fachowiec raczej je dobrze zestroił bo to nie pierwsze radio jakie mi stroił, no chyba że w czasie transportu cos sie zepsuło,albo rozstroiło, juz sam nie wiem....
KS....
-
- 625...1249 postów
1-A jaka jest antena zewnętrzna -długość w m.b.? Bez anteny te radia nie grają.
2-jak gra Warszawa I ?
3-średnich nie będzie raczej słychać -może w nocy ......
4-jęsli będzie trochę info to będzie można wnioskować co dalej.
2-jak gra Warszawa I ?
3-średnich nie będzie raczej słychać -może w nocy ......
4-jęsli będzie trochę info to będzie można wnioskować co dalej.
-
- 6250...9374 posty
Tak więc weź śrubokręt i spróbuj nastroić p.cz. po swojemu. J tak robię cały czas i wszystkie radia grają OK.merk1 pisze:Fachowiec raczej je dobrze zestroił
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
Z antena jest ok, tzn na innym Pionierze bardzo ładnie i głosno odbiera Warszawe I, innych fal oczywiscie w dzien sie nie da słuchac
tylko w nocy-wiadomo

KS....
-
- 625...1249 postów
Wynika z tego,że trzeba iść do tego PIONIERA 2 - pożyczyć sygnał i zobaczyć co w końcu jest sprawne a co nie.
Postawić obok siebie -i paroma drutami połączyć sygnały.Pamiętać aby masy odbiorników były na zerze.
Postawić obok siebie -i paroma drutami połączyć sygnały.Pamiętać aby masy odbiorników były na zerze.
-
- 375...499 postów
Jak dam antene bezpośrednio na cewke od fal długich ( wejsciowa ) to ładnie i głosno odbiera WarszaweI, natomiast po włozeniu anteny do gniazda odbiór cichnie.Czy ma znaczenie w obwodzie wejsciowym koniec i początek cewki wejsciowej? Chodzi o cewke na przełączniku zakresów. Ale znowu jak włoze antene do gniazda antenowego to w dzien na Średnich odbieram pare stacji , wiec chyba pcz jest dobrze zestrojona ?? i chyba eliminator jest sprawny? Co by tu jeszcze sprawdzic?
KS....