DIGILAMPIZATOR - najlepsza lampa do tego zastosowania

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: DIGILAMPIZATOR - najlepsza lampa do tego zastosowania

Post autor: traxman »

Na tym pierwszym oscylogramie, to się chyba komuś oberwał ekran z sondy?
Jak już poprawiać spdif to najlepiej HC14 jeden na wejście i do jego wyjścia pozostałe pięć równolegle i to do transformatora 1:1, opis był w jednym z pierwszych polskich Elektorów, ma to lepszą wydajność prądową i będzie radzić sobie z dłuższymi kablami. Chociaż to i tak popychanie tyką słońca, bo porządny Dac i tak ma bufor w którym "wyrównuje" sobie dochodzące ramki.
rozwiązanie i opis interfejsu.
http://www.epanorama.net/documents/audio/spdif.html

A nie lepiej przejść na światłowód i nadajniki/odbiorniki TOTX/TORX Toshiby?
Ostatnio zmieniony pt, 15 sierpnia 2008, 15:17 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

lancaster pisze:Alez ja sie zgadzam 100% z tym ze "brzmienie" lampy jest zdeterminowane punktem pracy i w zasadzie mozna w dosc szeroki zakresie zmieniac jej brzmienie dopasowujac do wlasnych....gustow powiedzmy :)
Ten temat był trochę o czym innym... "Różnice" między lampami różnych wytwórców to tylko przykład.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

fugasi pisze:Przebóg, macska, co to za płytka z czterema ładnymi lampami? Czy to jakieś urządzenie, czy tylko oryginalny eksponat wystawowy? :)
Wzmacniacz DIY, nawet gra :) , niestety nie mam czasu zeby zrobic do niego porzadny transformator glosnikowy i wytrawic plytke drugiego kanalu.
Co do designu mialem jakies przemyslenia, stad taki nietypowy montaz, ale juz zapomnialem jak to mialo wygladac :?
Gdzies sie wala plytka po garazu.
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: lancaster »

Panowie, pytanko: jak najprosciej zbic napiecie z 250V-ok 100V na anodzie ?
zasilacz CRC
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

lancaster pisze:Panowie, pytanko: jak najprosciej zbic napiecie z 250V-ok 100V na anodzie ?
zasilacz CRC
A masz tam więcej lamp? Jak nie to po prostu zrób zasilacz (transformator) na 100V.
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Bedzie klopot, bo trafo mam 2x 230...moze na szybko zrobie anodowe na EZ81. Do jakiej wartosci anpiecia jestem w stanie wowczas zejsc ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

lancaster pisze:Bedzie klopot, bo trafo mam 2x 230...moze na szybko zrobie anodowe na EZ81. Do jakiej wartosci anpiecia jestem w stanie wowczas zejsc ?
Do jakichś 250V. Ale z tego napięcia tez można zasilać wtórniki katodowe.
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Do ok 250 udalo mi sei zbic CRC....pytam, bo mam zakucenia jakies(chilowe gwaltowne zaniki sygnalu(czeste - po kilk/kilkanascie razy na minute))....szczerze mowiac nie do koca wiem co to moze byc....dalem kondensatory wejsciowe na wtornik(na siatke i od strony masy) i wyjsciowe z wtornika0,22/500V rowniez od strony wyjscia i masy....rezystor na siatce(do masy) 20K....moze dac jeszcze jakis szeregowy w siatke ?
Myslalem, ze mam jakies napiecie stale(na wyjsciu napedu jest 2-3V dlatego tyle tych kondensatorow wszedzie naupychalem) ale mimo to DAC ma problemy ze wspolpraca z tym wtornikiem....moze lampa nie ta(6n2p) ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

lancaster pisze: Myslalem, ze mam jakies napiecie stale(na wyjsciu napedu jest 2-3V dlatego tyle tych kondensatorow wszedzie naupychalem) ale mimo to DAC ma problemy ze wspolpraca z tym wtornikiem....moze lampa nie ta(6n2p)?
Lampa dobra, ale układ zapewne jest za wolny - weź oscyloskop i sprawdź, czy na wyjściu masz prostokąt, czy może trójkąt. Lampy nie lubią szybkich przebiegów impulsowych.
traxman

Post autor: traxman »

Wypróbuj coś z lamp "cyfrowych" np. ECC188, 288 (były kiedyś używane w maszynach liczących więc nadają się bardziej niź ECC81) ECC99 lub nawet ECC88
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

OK, sprobue w to miejsce dac 6n1p..nic innego nie mam w domu:)
....no moze kilka 2A3 ;) ...w razie czego kupie ecc84 i powinno byc wszystko OK - to pewnie wina lampy
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Aż się dziwię, że ten temat przeszedł i to jeszcze w tym dziale.
Jeżeli chcecie znać moje skromne zdanie na ten temat...
Zadziwia mnie ilość energii wydatkowana przez niektóre osoby na poszukiwania przy jednoczesnym całkowitym ignorowaniu zasad umożliwiających dchodzenie do jakichś rezultatów. Ile czasu i pieniędzy zostało poświęconych na próbowaniu różnych pomysłów, mniej lub bardziej absurdalnych. A dużo mniejszym wysiłkiem byłoby dowiedzenie się na początku jak działa urządzenie, które ma zostać zmodyfikowane. To pierwszy krok do zrobienia czegokolwiek. Następnie należy zastanowić się do czego ma prowadzić modyfikacja. I na samym końcu rzecz nieco bardziej wymagająca, mianowicie na jakiej zasadzie ma działać wprowadzana modyfikacja. I to bardzo konkretnie. Co będzie działać inaczej, niż poprzednio, co z tego wyniknie i dlaczego będzie (czy też nie będzie) to poprawa.
Dopiero po odpowiedzeniu na powyższe pytania można zacząć się zastanawiać jakiej użyć lampy. Sprawa całkowicie wtórna :|
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Piotrze, przecież sprawa jest oczywista - modyfikacja ma poprawić sygnał, czyli zera mają być bardziej zerowe a jedynki bardziej jedynkowe :wink:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Thereminator pisze:Piotrze, przecież sprawa jest oczywista - modyfikacja ma poprawić sygnał, czyli zera mają być bardziej zerowe a jedynki bardziej jedynkowe :wink:

jasne, wszystkie CD palyery graja tak samo a wzmacniacze z radiobudzikow bywają lepsze od topowych 300B :) - tyle parametry.
Transporty Twoim zdaniem "graja" ? Czy taki np. topowy Mark Levinson rozni sie brzmieniowo od Philipsa za 50zl z Allegro ? Bit to bit. zera te same, jedynki te same....i to z kazdej strony:)
Czasami trafiaja sie produkty sluzace tylko do naciagniecia snoba -audiofila a czasami tarfia sie cos naprawde dobrze robiacego muzyce i to niezaleznie od kasy jaka trzeba na taki bajer wydac. w tym wypadku to sa groszowe rzeczy i nawet jezeli patrzycie na mnie jak na dziwaka to wiedzcie ze poszukuje nie zeby komus robic po zlosci :) .... tylko po to zeby sie dowiedzieć.
Panowie, jezeli nie chcecie pomoc to moze po prostu watek zignorowac ?

Piotrze, ja na prawde mam niewielkie pojecie o technice lampowej(co zapewne widzac:)) dlatego pisze/pytam....nie wiem jak i czy dziala ten mod, ale chce wyprobowac...po co ?
Po to zeby rozwiac watpliwosci. Bardzo cenie Lukasza Fikusa i jego podejscie do tematu dźwieku.
Byc moze ten mod nic ale to nic nie da, byc moze bedzie mi sie tylko wydawalo ze cos dalo....no i tez fajnie :)
A ja tylko pytam o zamienniki lampy o ktorej wspomnalem...
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Thereminator pisze:Piotrze, przecież sprawa jest oczywista - modyfikacja ma poprawić sygnał, czyli zera mają być bardziej zerowe a jedynki bardziej jedynkowe :wink:

jasne, wszystkie CD palyery graja tak samo a wzmacniacze z radiobudzikow bywają lepsze od topowych 300B :) - tyle parametry.
Transporty Twoim zdaniem "graja" ? Czy taki np. topowy Mark Levinson rozni sie brzmieniowo od Philipsa za 50zl z Allegro ? Bit to bit. zera te same, jedynki te same....i to z kazdej strony:)
Czasami trafiaja sie produkty sluzace tylko do naciagniecia snoba -audiofila a czasami tarfia sie cos naprawde dobrze robiacego muzyce i to niezaleznie od kasy jaka trzeba na taki bajer wydac. w tym wypadku to sa groszowe rzeczy i nawet jezeli patrzycie na mnie jak na dziwaka to wiedzcie ze poszukuje nie zeby komus robic po zlosci :) .... tylko po to zeby sie dowiedzieć.
Panowie, jezeli nie chcecie pomoc to moze po prostu watek zignorowac ?

Piotrze, ja na prawde mam niewielkie pojecie o technice lampowej(co zapewne widzac:)) dlatego pisze/pytam....nie wiem jak i czy dziala ten mod, ale chce wyprobowac...po co ?
Po to zeby rozwiac watpliwosci. Bardzo cenie Lukasza Fikusa i jego podejscie do tematu dźwieku.
Byc moze ten mod nic ale to nic nie da, byc moze bedzie mi sie tylko wydawalo ze cos dalo....no i tez fajnie :)
A ja tylko pytam o zamienniki lampy o ktorej wspomnalem...