DIGILAMPIZATOR - najlepsza lampa do tego zastosowania

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

lancaster
50...74 posty
50...74 posty

DIGILAMPIZATOR - najlepsza lampa do tego zastosowania

Post autor: lancaster »

Witam

Nowy pomysl zastosowania WK Lukasza Fikusa:
http://www.lampizator.eu/digilampizator ... zator.html

Chcialbym ten uklad wyprobowac w swoim transporcie. Jakie typy lamp mizecie polecic ?
Moge kupic ecc84...jednym slowem poprosze o Wasza rekomendacje :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: DIGILAMPIZATOR - najlepsza lampa do tego zastosowanie

Post autor: tszczesn »

lancaster pisze: Chcialbym ten uklad wyprobowac w swoim transporcie. Jakie typy lamp mizecie polecic ?
Moge kupic ecc84...jednym slowem poprosze o Wasza rekomendacje :)

Dowolną. Efekt będzie żaden (te oscylogramy są dość dziwne, w szczególności ten 'zły'), wtórnik katodowy w torze sygnału cyfrowego nie ma żadnego znaczenia.
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Re: DIGILAMPIZATOR - najlepsza lampa do tego zastosowania

No to mzoe faktycznie sprobuje "na uparciucha" dac 6n1p(akurat mam pod ręką) i poslucham.
Tak czy inaczej dzieki za odpowiedx :)
....nie zastanawia Cie dlaczego rozne kable cyfrowe roznei wplywaja na brzmienie ? A przeciez nie powinny miec znaczenia teoretycznie ? Bit to bit przecież.....
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

lancaster pisze:....nie zastanawia Cie dlaczego rozne kable cyfrowe roznei wplywaja na brzmienie ? A przeciez nie powinny miec znaczenia teoretycznie ? Bit to bit przecież.....
Mnie zastanawia, jak ktoś kto zna podstawowe prawa fizyki może wierzyć w takie brednie.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:P O! Widzę, że zaraz będzie zabawnie :P
lancaster pisze:....nie zastanawia Cie dlaczego rozne kable cyfrowe roznei wplywaja na brzmienie ? A przeciez nie powinny miec znaczenia teoretycznie ? Bit to bit przecież.....
Skoro w avatarku mam odpowiedź impulsową kawałka kabla, to pewnie mnie zastanawiało :lol: :lol: :lol:
Spytam jak rasowy psychoanalityk :lol:
Chce Pan o tym porozmawiać ? :mrgreen:
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Marek, no pewnie ze chce !:)

Poprosze o info jak i dlaczego(a moze wogole ?:)) kable cyfrowe wplywaja na dźwiek ?!

KaKa, nie do konca rozumiem Twoje stwierdzenie....
brednia dla Ciebie jest ze:
a) kable cyfrowe wplywaja na brzmienie ?:)
b) kable cyfrowe nie wplywaja na brzmienie ?:)
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Ööö... co to sa kable cyfrowe? :P
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

lancaster pisze: ....nie zastanawia Cie dlaczego rozne kable cyfrowe roznei wplywaja na brzmienie ? A przeciez nie powinny miec znaczenia teoretycznie ? Bit to bit przecież.....
No więc... Jakby to powiedzieć... Nie wpływają. W ogóle. Nic. Wpływają na kształt sygnału, (przenoszenie zboczy, szum itp), co wpływa na ew. stopę błędów czy maksymalna długość kabla po której sygnał jeszcze jest czytelny, ale na brzmienie nie wpływają - nie ma takiej możliwości, podobnie jak nie wpływa na nie kolor obudowy, czy ilość plam na Słońcu.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

macska pisze:Ööö... co to sa kable cyfrowe? :P
moze ponumerowane...Obrazek
Aleksander Niemand
50...74 posty

macska pisze:Ööö... co to sa kable cyfrowe? :P

moze źle sie wyrazilem :) Mialem na mysli kabel do polaczen miedzy transportem a DAC:)
Ostatnio zmieniony pt, 15 sierpnia 2008, 14:11 przez lancaster, łącznie zmieniany 2 razy.
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

tszczesn pisze:
lancaster pisze: ....nie zastanawia Cie dlaczego rozne kable cyfrowe roznei wplywaja na brzmienie ? A przeciez nie powinny miec znaczenia teoretycznie ? Bit to bit przecież.....
No więc... Jakby to powiedzieć... Nie wpływają. W ogóle. Nic. Wpływają na kształt sygnału, (przenoszenie zboczy, szum itp), co wpływa na ew. stopę błędów czy maksymalna długość kabla po której sygnał jeszcze jest czytelny, ale na brzmienie nie wpływają - nie ma takiej możliwości, podobnie jak nie wpływa na nie kolor obudowy czy ilość plam na Słońcu.
OK, nie mam zamiaru nikogo "nawracac" :) Jezeli ktos uwaza ze kable sa calkowicie bez znaczenia to po prostu mniej kasy wyda i tyle....moze to i lepiej :)

...w takim razie prosze mnie potraktowac jak nieszkodliwego ekscentryka:) Poprosze o propozycje typow lamp mogacych obsluzyc psamo do 30-50MHz(SPDIF)

....z drugiej strony dziwie sie troche kolegom, ze tak bez dokonanie proby padaja oceny...podobnie ktos moglby napisac ze wzmacniacz tranzystorowy znajdujacy sie w miniwiezy prezentuje soba wyzszy poziom od topowych nomen omen triodowych :) piecy, bo legitymuje sie lepszymi od nich parametrami technicznymi(moc, poziom thd, wydajnosc pradowa)....tymczesem zestawienie jednego obok drugiego nie pozostawia zludzen...przynamneij z moich doswiadczen...a obok SET nie stawialem wzmacniaczy od miniwiezy, tylko rasowe audiofilskie tranzystorowe piece do 20Kzl (jak do tej pory)....i gram na 2A3

Posty scalono
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Nie bez próby. Temat był szeroko "próbowany" i komentowany. Zapraszam do zapoznania się z wątkiem:
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... iowa%C4%87
pierwszy

Post autor: pierwszy »

lancaster pisze: ....z drugiej strony dziwie sie troche kolegom, ze tak bez dokonanie proby padaja oceny...
Nie dziw sie, jak ktos twierdzi ze czlowiek moze latac, ot tak sobie, to ja mimo wszystko jednak nie bede skakal z 10-go pietra, tylko dlatego zeby sie przekonac czy tak jest/nie jest :P
lancaster pisze: ...w takim razie prosze mnie potraktowac jak nieszkodliwego ekscentryka:) Poprosze o propozycje typow lamp mogacych obsluzyc psamo do 30-50MHz(SPDIF)
Cala masa lamp jest nadajacych do tego, (ECC81 - 85, 6N3P-E itd), moj faworyt to 12Z1L, tylko trzeba obrac jak kartofla :)
Duzo ladniej sie prezentuje bez tego ekranu z aluminium, a przeciez o to chodzi :wink:
To ten z przodu maluszek
Ostatnio zmieniony pt, 15 sierpnia 2008, 14:29 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

jethrotull pisze:Nie bez próby. Temat był szeroko "próbowany" i komentowany. Zapraszam do zapoznania się z wątkiem:
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... iowa%C4%87

Alez ja sie zgadzam 100% z tym ze "brzmienie" lampy jest zdeterminowane punktem pracy i w zasadzie mozna w dosc szeroki zakresie zmieniac jej brzmienie dopasowujac do wlasnych....gustow powiedzmy :)

W tym watku jednak chcialbym porozmawiac o dosc nietypowym zastosowaniu triody.
Sa transporty(np. Sony) w ktorych na wyjsciu napedu znajduje sie stopien tranzystorowy. Dossc czesto stosuje sie transformatory(np. CEC TL0) ....ale ....no wlasnie...pomysl Lukasza jest dosc nowatorski....do tego prosty do wykonania...a ja pytam tylko o propozycje typow lamp pod takie zastosowanie (pasmo).

Po wykonaniu testow opisze roznice(lub dam znac ze takowych nie bylo).
macska pisze:Cala masa lamp jest nadajacych do tego, (ECC81 - 85, 6N3P-E itd), moj faworyt to 12Z1L, tylko trzeba obrac jak kartofla :)
Duzo ladniej sie prezentuje bez tego ekranu z aluminium, a przeciez o to chodzi :wink:
o tu uz bardzo ladnie. Dzieki za info. 6n2p(ecc83) akurat mam w domu i jezeli beda OK to rachu ciachu i robimy test :)

Posty scalono
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Przebóg, macska, co to za płytka z czterema ładnymi lampami? Czy to jakieś urządzenie, czy tylko oryginalny eksponat wystawowy? :)
_