Prośba o skany wobulatorów z Re i Radioamatora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Prośba o skany wobulatorów z Re i Radioamatora
Witam
będąc pod wpływem lektury ostatniego i przedostatniego wydania Re (dwu częściowy cykl-Strojenie lampowych odbiorników superheredynowych), mam gorącą prośbę o przesłanie skanu artykułu z Re 9/95 s.13 "Wobulator-przystawka do oscyloskopu". Właśnie autor tego tematu odwołuje się do tego wobulatora z Re 9/95. Mam większośś Re z lat 80-90-tych, ale akurat tego numeru mi brakuje...
Dodatkowo prośba o skan innego artykułu, ale z Radioamatora z nr 3/1960 "Prosty wobulator".
Po prostu jestem zainteresowany tematem samodzielnej budowy wobulatora.
będąc pod wpływem lektury ostatniego i przedostatniego wydania Re (dwu częściowy cykl-Strojenie lampowych odbiorników superheredynowych), mam gorącą prośbę o przesłanie skanu artykułu z Re 9/95 s.13 "Wobulator-przystawka do oscyloskopu". Właśnie autor tego tematu odwołuje się do tego wobulatora z Re 9/95. Mam większośś Re z lat 80-90-tych, ale akurat tego numeru mi brakuje...
Dodatkowo prośba o skan innego artykułu, ale z Radioamatora z nr 3/1960 "Prosty wobulator".
Po prostu jestem zainteresowany tematem samodzielnej budowy wobulatora.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Re: Prośba o skany wobulatorów z Re i Radioamatora
Niestety nie posiadam interesujących Cię artykułów z ReCyki2 pisze:Po prostu jestem zainteresowany tematem samodzielnej budowy wobulatora.

Ale korzystając z opcji "szukaj" na forum znajdziesz trochę linków do innych opracowań...
Może nawet ciekawszych

Temat wobulatora DIY był niejednokrotnie poruszany na forum

Miałem również w tym swój udział, starając się wklejać na bieżąco linki do ciekawych artykułów

Pozdrawiam i zachęcam do lektury

Marek
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- MarekSCO
- 2500...3124 posty

Dzięki

była niezwykle trafną decyzją

Taki dowcip mi się przypomniał

- Baco. Ależ piękne macie tutaj widoki !
- Ba ! Panocku. Były by jeszcze pikniejsze, kiej by ich te góry nie zasłaniały !
"Ciekawy" artykuł, ale jakby traktował o wobulatorze, to był by jeszcze ciekawszy

Obawiam się, że niewielki będzie z tego pożytek

Autor koncentruje się jedynie na własnym rozwiązaniu... Nie "zahaczając" nawet o jakiś
ogólny zarys funkcjonowania urządzenia klasy wobulator...
Ten brak charakterystyki rozwiązań stosowanych w tego typu urządzeniach, ( w odniesieniu chociażby do funkcjonalności ) działa w tym wypadku "na korzyść" autora...
Co ten skwapliwie wykorzystuje

Promując swoje "rozwiązanie", zachowuje się tak, jakby chciał zasugerować...
Zdecydowanie lepiej poruszać się tramwajem, drodzy czytelnicy, niż samochodem...
Już choćby z powodów "kolorystycznych"

Samochód wiadomo, jest czarny ( Ford T był czarny ), i wygląda ponuro, jak karawan...
A tramwaj wiadomo - czerwony "
Czy ten facet chociaż raz w życiu widział wobulator

Bo, że na nim nie pracował, to wiemy na pewno

Na tym, co zaproponował po prostu nie da się pracować

Ale w razie, jakby kolega Cyki2 był innego zdania i zdecydował się zastosować ten ramp-generator do konstrukcji jakiegoś wobulatora...
Służę C520D... Bo tego "wynaturzenia" chyba się dzisiaj łatwo nie da kupić

A może znajdę nawet całą płytkę woltomierza... Przez przypadek chyba nawet
dokładnie taką samą, jak w "odkrywczym" projekcie autora tego artykułu

Pozdrawiam
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Co zrobić?
Kolega był w potrzebie, to zapodałem. Mogę cały nr zeskanowac.
Kolega był w potrzebie, to zapodałem. Mogę cały nr zeskanowac.
Dziękuje Wam (geguś i MarekSCO) serdecznie za skan i analizę artykułu.
Oczywiście też czuję sie zawiedziony sposobem przedstawienia tematu.
Byłem ciekawy czy tym razem będzie to poważne podejście do tematu, niegdyś w poważnym czasopiśmie.
Gdyby jednak ktoś umożliwiłby podesłanie skanu "Prostego wobulatora" z Radioamatora 3/1960 (lub innych nr) to czułbym się wdzięczny.
P.S.
Swoją drogą wciąż żałuje, że nie zdążyłem kiedyś ściągnąć skanów Radioamatora i innych skarów z folderów Elektrody...
Pozdrawiam wakacyjnie

Oczywiście też czuję sie zawiedziony sposobem przedstawienia tematu.

Gdyby jednak ktoś umożliwiłby podesłanie skanu "Prostego wobulatora" z Radioamatora 3/1960 (lub innych nr) to czułbym się wdzięczny.
P.S.
Swoją drogą wciąż żałuje, że nie zdążyłem kiedyś ściągnąć skanów Radioamatora i innych skarów z folderów Elektrody...
Pozdrawiam wakacyjnie

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Plac Wielkopolski?Tomasz Gumny pisze:MarekSCO pisze:[...]A tramwaj wiadomo - czerwony "![]()
Powszechnie wiadomo, że tramwaje są zielone.
Macska