wzmacniacz gitarowy HOT usterka w zasilaczu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
wzmacniacz gitarowy HOT usterka w zasilaczu
postanowiłem uruchomić ten wzmacniacz polski hot 100W (4xel34+ecc83)w koncówce, przedwzmacniacz na tranzystorach .
przedwzmacniacz jest sprawny usterka jest w zasilaczu anodowym koncówki zamieszczam odręczny schemat.
Po przełączeniu włącznika S2 od razu przepala rezystor 330R 10W zaznaczony na schemacie.
lampy napewno są sprawne - sprawdzane w innym wzmacniaczu
poradzcie co może być przyczyną przepalania rezystora ( od jakich pomiarów zacząć )
przedwzmacniacz jest sprawny usterka jest w zasilaczu anodowym koncówki zamieszczam odręczny schemat.
Po przełączeniu włącznika S2 od razu przepala rezystor 330R 10W zaznaczony na schemacie.
lampy napewno są sprawne - sprawdzane w innym wzmacniaczu
poradzcie co może być przyczyną przepalania rezystora ( od jakich pomiarów zacząć )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
Re: wzmacniacz gitarowy HOT usterka w zasilaczu
Witam sprawdz czy niema zwarcia w trasformatorze wyjsciowym do masy jak nie ma zwarcia to zasilanie anod el34 poloczyc na 1 elektrolit po prostowniku odpisz jakie efekty pozdrawiam Wieslaw
-
- 3125...6249 postów
Rezystor przepala się po zamknięciu S2, więc zwarć trzeba szukać za nim. Tylko czy schemat jest aby dobrze narysowany?
-
- 5...9 postów
mierząc zwykłym miernikiem przy wyciągnietych lampach transformator wygląda na sprawny dopiero jutro mogę to pomierzyć mega omomierzem na skotecznośc izoolacji.
wieczorem spróbuje przełożyć zasilanie trafa przed rezystor .
pytanie czy jak go włącze bez lamp to da się stwierdzić czy któryś z elektrolitów nie dostaje przebicia,
wieczorem spróbuje przełożyć zasilanie trafa przed rezystor .
pytanie czy jak go włącze bez lamp to da się stwierdzić czy któryś z elektrolitów nie dostaje przebicia,
-
- 5...9 postów
schemat napewno jest dobrze narysowany
-
- 3125...6249 postów
Dla tego rezystora niewiele trzeba - prąd 175mA i już mamy 10W, a tam są 4 EL34.
Rezystory w S2 są chyba zbyt małej wartości - przy tych napięciach karty katalogowe EL34 zalecają 750-1000 omów.
To niezły pomysł, możesz też dodać bezpiecznik 1A. Kondensatory sprawdź omomierzem (pamiętaj, żeby je rozładować).pifpaw pisze:wieczorem spróbuje przełożyć zasilanie trafa przed rezystor .
Rezystory w S2 są chyba zbyt małej wartości - przy tych napięciach karty katalogowe EL34 zalecają 750-1000 omów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
przeloz na pierwszy elektrolit zasilanie anod sprawdz 2 elektrolit nmoze ma zwarcie albo gdzie indziej poszukaj zwarcia jakie masz ujemne powinno byc conajmniej-40v w punkcie regulacji napiecia ,mojej konstrukcji wzmacniacze chodza bez problemu a napjecie maja jedne anodowe 700v do 800v gitarowe i mikrofonowy i4xEL34 pozdrawiam Wieslaw szkoda ze tak daleko mieszkamy
-
- 3125...6249 postów
Polaryzację ma dobrą - na schemacie widnieją -44V. Zwarć pewnie nie ma, a po załączeniu S2 rezystor "gotują" zsumowane prądy spoczynkowe EL34.
-
- 5...9 postów
podłączyłem transformator przed rezystor , w szereg z nim bezpiecznik 800mA włączyłem anodowe (bez lamp) - napięcie za i przed rezystorem takie samo
założyłem lampy, rozgrzałem je około 2 minut włączyłem anodowe i w jednej z lamp el34 przeskoczył łuk. wyłoczyłem anodowe . z bezpiecznikiem i rezystorem nic sie ie stało
po ponownym włączeniu anodowego ta 1 lampa cała zaczyna swiecic na czerwono (te blachy w srodku)pewnie ma jakies zwarcie.
mam jeszcze pare lamp ale nie chce ich stracic co robic dalej
założyłem lampy, rozgrzałem je około 2 minut włączyłem anodowe i w jednej z lamp el34 przeskoczył łuk. wyłoczyłem anodowe . z bezpiecznikiem i rezystorem nic sie ie stało
po ponownym włączeniu anodowego ta 1 lampa cała zaczyna swiecic na czerwono (te blachy w srodku)pewnie ma jakies zwarcie.
mam jeszcze pare lamp ale nie chce ich stracic co robic dalej
-
- 125...249 postów
Na dzien dobry, wg mojej analizy, ten typ usterki wskazuje na zwarcie rezystora 330 ohm do masy, dlatego przy takim napieciu zasilania wydziela sie na nim moc powyzej 10W. Swiecenie jednej z lamp na czerwono sygnalizuje zwarcie w lampie (najczesciej wymieniany element w ukladach lampowych), choc niekoniecznie. Zeby sie upewnic, ze to wina w okolicy lamp (raczej tak bo swieci jedna na czerwono), choc niekoniecznie, proponuje odpiac zasilanie od lamp i sprawdzic czy rezystor przepali sie. Jezeli nie, to miejscem usterki jest wlasnie okolica lampy mocy swiecacej na czerwono. Jezeli tak, wowczas moze miec zwarcie ktorys z rezystorow podlaczonych rownolegle do kondensatorow badz sam kondensator.
Proponuje wyciagnac lampy i sprawdzic czy napiecie biasu -44V jest na siatce sterujacej tzn na nozce 5, jezeli nie bedzie, to jest przyczyna, nie ma sterowania pradem anodowym wiec anoda lampy jest czerwona - moze byc przepalony jakis rezystor w obrebie tej nozki. Jezeli napiecie bedzie, proponuje sprawdzic czy nie ma bezposredniego zwarcia w samej lampie, mierzac omomierzem kazda nozke wzgledem kazdej, lacznie z zarzeniem, ewentualnie jezeli cos jest podejrzane, podmienic lampe, pozniej ewentualnie pomierz czy nie ma prebicia trafo glosnikowe, jezeli efekt bedzie dalej taki sam.
Jezeli przeskoczyl w lampie luk i zaczela swiecic na czerwono to dostala przebicia i ma jakies wewnetrzne zwarcie. Zmierz ja tak, jak to napisalem wyzej.
Pozdrawiam TP
Proponuje wyciagnac lampy i sprawdzic czy napiecie biasu -44V jest na siatce sterujacej tzn na nozce 5, jezeli nie bedzie, to jest przyczyna, nie ma sterowania pradem anodowym wiec anoda lampy jest czerwona - moze byc przepalony jakis rezystor w obrebie tej nozki. Jezeli napiecie bedzie, proponuje sprawdzic czy nie ma bezposredniego zwarcia w samej lampie, mierzac omomierzem kazda nozke wzgledem kazdej, lacznie z zarzeniem, ewentualnie jezeli cos jest podejrzane, podmienic lampe, pozniej ewentualnie pomierz czy nie ma prebicia trafo glosnikowe, jezeli efekt bedzie dalej taki sam.
Jezeli przeskoczyl w lampie luk i zaczela swiecic na czerwono to dostala przebicia i ma jakies wewnetrzne zwarcie. Zmierz ja tak, jak to napisalem wyzej.
Pozdrawiam TP
-
- 50...74 posty
Moze troszke offtop ale podoba mi sie ten artykul o regulacji Biasuw koncowce jcm800 2xEL34
http://www.tone-lizard.com/Marshall_bias.htm
Jest tez pare slow o przeciazeniu lampy wiec moze sie przyda
Pozdrawiam
Wojtek
http://www.tone-lizard.com/Marshall_bias.htm
Jest tez pare slow o przeciazeniu lampy wiec moze sie przyda
Pozdrawiam
Wojtek
-
- 3125...6249 postów
Przełożenie zasilania dało dobry efekt - brak rezystora w obwodzie pozwolił wykryć nieprawidłowe zachowanie lampy i można zawęzić obszar poszukiwań. Jeżeli okaże się, że -44V jest faktycznie podawane (najlepiej zmierzyć napięcia w wprost w podstawkach), to jesteśmy w domu - trzeba lampę wymienić. Z zasilaniem nie wracałbym za rezystor 330R, nie spotkałem nigdzie takiego rozwiązania zasilacza. Ciekawe, czy to pomysł wytwórcy, pomyłka czy może modyfikacja wprowadzona prze któregoś z poprzednich właścicieli.
-
- 125...249 postów
Zibi pisze:[...] Z zasilaniem nie wracałbym za rezystor 330R, nie spotkałem nigdzie takiego rozwiązania zasilacza. Ciekawe, czy to pomysł wytwórcy, pomyłka czy może modyfikacja wprowadzona prze któregoś z poprzednich właścicieli.

___//--RS--\\___
-
- 3125...6249 postów
I to potężny, tylko ten rezystor jest jakiś taki niewydarzony pod względem mocy.
-
- 5...9 postów
sukces
okazało się to co podpowiedział zibi napięcie biasu dochodiło do pola lutowniczego podstawki ale nie było go na nóżce, po odessaniu lutu styk podstawki był czarny. wszystkie podstawki zostały wylutowane wyczyszczone i zamontowane ponownie.
po założeniu lamp i włączeniu zasilania nic nie wybuchło . dotykając palcem wejscia wzmacniacza w głośniku słychać buczenie ( na wy 4 x rezystor 17R/17W i do tego głośnik 2W w szereg z rezystorem 330R)
jak sądzicie warto zmieniać rezystory w siatce S2 na np 220R 1W metalizowane ( takie akurat mam) lub inne
niedługo pomiary oscyloskopem 2 kanałowym tylko sztuczne obciązenie muszę lepsze załatwić
dzięki za wszystkie podpowiedzi
piotrek
okazało się to co podpowiedział zibi napięcie biasu dochodiło do pola lutowniczego podstawki ale nie było go na nóżce, po odessaniu lutu styk podstawki był czarny. wszystkie podstawki zostały wylutowane wyczyszczone i zamontowane ponownie.
po założeniu lamp i włączeniu zasilania nic nie wybuchło . dotykając palcem wejscia wzmacniacza w głośniku słychać buczenie ( na wy 4 x rezystor 17R/17W i do tego głośnik 2W w szereg z rezystorem 330R)
jak sądzicie warto zmieniać rezystory w siatce S2 na np 220R 1W metalizowane ( takie akurat mam) lub inne
niedługo pomiary oscyloskopem 2 kanałowym tylko sztuczne obciązenie muszę lepsze załatwić
dzięki za wszystkie podpowiedzi
piotrek