Pytanie do Piotra [końcówka MOSFET]

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

lewytolewy
50...74 posty
50...74 posty

Pytanie do Piotra [końcówka MOSFET]

Post autor: lewytolewy »

Witam
Zaczołem budować wzmacniacz hybrydowy w zeszłym roku lecz mam niesamowite problemy z końcówką.
Kilka złych płytek itd...
więc zbudowałem ją w pająku na radiatorze lecz tez nei działała pobór prądu wynosił 20mA a powinno być w granicach 1,5A nie mam pojęcia co jest źle zrobione z mojej strony na 100% jest ok więc musi to być jakiś błąd w schemacie czy możesz/cie go zweryfikować?
Oto schemat końcówki z którą mam problem (haiku) twojej roboty Piotrze
końcówka:
http://img205.imageshack.us/my.php?imag ... agenw5.gif
i moje wzory płytek:
http://img210.imageshack.us/my.php?image=haikufa5.png
*
http://img180.imageshack.us/my.php?image=haikude2.gif
*
http://www.wrzucaj.com/247115
Całością bedzie sterowała E88CC w najprostszej z możliwych konfiguracji ;) (jako wzmacniacz napięciowy) i ma na wyjściu okolo 12V
Dzięki za pomoc krzysiek

PS.Temat zamieszczam na życzenie Piotra po konwersacji na PW.
Ostatnio zmieniony śr, 6 sierpnia 2008, 11:02 przez lewytolewy, łącznie zmieniany 2 razy.
http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Pytanie do Piotra [końcówka MOSFET]

Post autor: Romekd »

Witam.
W jaki sposób można obejrzeć ten schemat, bo podany przez Kolegę link nie działa :?

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
lewytolewy
50...74 posty
50...74 posty

O sorki już poprawiłem wszystko działa :)
http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Obok tranzystora BD136 jest rezystor, oznaczony przez Piotra k75+k47A. Oznaczenie sugeruje, że należy go "zaimplementować" jako szeregowy rezystor 750R i potencjometr 470R. Potencjometr (jak z nauk Piotra wynika :) ) powinien pozwolić na ustalenie prądu spoczynkowego na te 1.5A.
lewytolewy
50...74 posty
50...74 posty

Otorz wiem o co chodzi jest tam szeregowy rezystor i potencjometr obok niego lecz prąd w ogóle się nie zmienia gdy kręce potkiem :/
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

A czy napięcie zasilania wzmacniacza jest zgodne z tym które podaje Piotr (42 V), czy znacznie niższe?
lewytolewy
50...74 posty
50...74 posty

Napięcie zasilania to 41,87V przepuszczone przez dławik który sam nawijałem
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Myślę, że podane przez Piotra wartości rezystorów polaryzujących bazę tranzystora BD136 (10k, 750R, potencjometr 470R) nie są dobrane optymalnie. Zakres regulacji napięcia występującego między bramkami tranzystorów Mosfet, dla wartości rezystorów ze schematu, przy temperaturze struktury tranzystora BD136 równej 25 stopni Celsjusza, wynosi 6...9 V. Napięcie to spada z każdym stopniem Celsjusza wzrostu temperatury BD136 o ok. 21 do 31 mV (w zależności od ustawionego potencjometrem napięcia). Z charakterystyk tranzystorów IRFP240 i IRFP9240 wynika, że dla prądu drenu 1,5 A wymagają one spolaryzowania bramki względem źródła napięciem o wartości większej od 4,5 V (przy temperaturze 25'C), zatem napięcie między bramkami powinno wynosić ponad 9,66 V (przy prądzie 1,5 A spadek napięcia na rezystorach 0,22R, włączonych w obwody źródeł tranzystorów wyjściowych, wyniesie 0,66 V i należy go uwzględnić wyznaczając napięcia na bramkach).
Uruchomienie stopnia końcowego należałoby rozpocząć od pomiaru napięcia polaryzującego bramki tranzystorów, przy czym podczas dokonywania pomiaru tranzystory mocy powinny być wymontowane z płytki (dla bezpieczeństwa). Jeżeli wartość napięcia będzie za niska należy zmniejszyć wartość rezystora 750R (np. do wartości 680R). Następnie powinno się wmontować tranzystory końcowe i ostrożnie wyregulować napięcia bramek dla uzyskania prądu stopnia końcowego na poziomie 1,5A, rozpoczynając regulację od najniższego napięcia między bramkami tranzystorów (potencjometr 470R należy wcześniej ustawić na największą rezystancję). Po wyregulowaniu prądu spoczynkowego można jeszcze poczekać na zagrzanie się radiatora i jeszcze raz dokonać pomiaru prądu (np. przez pomiar spadków napięć na rezystorach 0,22R), by sprawdzić czy prawidłowo działa kompensacja temperaturowa. Już na pierwszy rzut oka widać, że stopień końcowy będzie przekompensowany, przez co regulację prądu trzeba będzie kilkukrotnie powtórzyć po ustaleniu się temperatury tranzystorów.

I jeszcze drobiazg - na schemacie Piotra wartości rezystorów w obwodzie źródeł Mosfetów wynoszą 0,22R, a na jednym z rysunków podanych przez Kolegę mają one 22R.

http://img210.imageshack.us/my.php?image=haikufa5.png

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Romekd pisze:Myślę, że podane przez Piotra wartości rezystorów polaryzujących bazę tranzystora BD136 (10k, 750R, potencjometr 470R) nie są dobrane optymalnie. Zakres regulacji napięcia występującego między bramkami tranzystorów Mosfet, dla wartości rezystorów ze schematu, przy temperaturze struktury tranzystora BD136 równej 25 stopni Celsjusza, wynosi 6...9 V.
Romekd pisze:Z charakterystyk tranzystorów IRFP240 i IRFP9240 wynika, że dla prądu drenu 1,5 A wymagają one spolaryzowania bramki względem źródła napięciem o wartości większej od 4,5 V
Na początku przepraszam, że nie odpowiedziałem, ale byłem na rejsie. Bez internetu oczywiście.
To, co pisze Romek się zgadza, ale jak zwykle mam 'ale' ;)
-1,5A to bardzo dużo. Spokojnie wystarczy 1A, czy nawet trochę mniej.
-Wartości elementów podane na schemacie nie są jedynymi słusznymi i podlegają dyskusji. Często zmieniam je nieco w trakcie regulacji.

Polecam, tak jak zostało zasugerowane wcześniej zmierzyć napięcie w miejscu między bramkami przed wmontowaniem tranzystorów mocy. Powinno się ono zmieniać w granicach 7-10V. Jeżeli ta część będzie działać poprawnie, to po założeniu MOSFETów całość musi ruszyć na 110%.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Odkopię temat jako że sam projektuję hybrydę. Pytanie dotyczy kondensatora sprzęgającego. W moim projekcie takowego nie ma - podobne rozwiązania podpatrzyłem w sieci. Wadą jest to że ciężko "wyzerować" dwa wyjście względem masy - zawsze płynie jakiś prąd, wprawdzie niewielki rzędu miliamperów i nie ma większego wpływu na charakterystyki wyjściowe. Zatem pytanie do Piotra: z jakich powodów takowy kondensator zastosowałeś?

EDIT:
Ok mój błąd :oops: Zasilasz niesymetrycznie stąd ten kondensator. Tylko teraz czemu niesymetrycznie?

Posty scalono.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Dość dużo było dyskusji na ten temat. Szczególnie z RomkiemD, który jest z kolei zwolennikiem symetrycznego zasilania.
Prawda jak zwykle leży po środku, każdy z tych sposobów ma swoje wady i zalety. Pozwolicie, że przedstawię to z własnego (nieobiektywnego) punktu widzenia.
Wadą niesymetrycznego zasilania jest konieczność zastosowania kondensatorów sprzęgających na wyjściu. Jednak przy użyciu odpowiednio dobranych pojemności i dobrej jakości elementów nie powodują one mierzalnych zniekształceń, nie starzeją się szybciej niż inne elementy toru i nie zawężają w zauważalny sposób pasma od dołu. Spadek 3dB w okolicach 5Hz uważam za niezauważalny we wzmacniaczu audio.
W zamian mamy prostszy układ i zasilacz oraz absolutny brak problemów z zerem na wyjściu, co akurat dla mnie jest bardzo ważne, gdyż lubię wzmacniacze niezawodne, bezpieczne dla głośników i nie wymagające częstego serwisowania.
Są też dwa problemy, na które zwracał uwagę Romek, którymi rzeczywiście jest obarczony ten układ.
Pierwszy ujawnia się podczas włączania. Otóż kondensator sprzęgający musi się naładować. Albo trzeba zrobić układ czasowy załączający głośnik dopiero po naładowaniu kondensatora przez rezystor, albo tak dobrać elementy zasilacza, aby jego napięcie powstawało wystarczająco powoli, żeby głośnik był bezpieczny. Wybrałem drugie rozwiązanie, gdyż w przypadku filtra CLC łatwo zapewnić odpowiednie warunki.
Drugi problem to zmiana napięcia w sieci zasilającej, która powoduje przepływ prądu przez głośnik. Chyba mam całkiem niezłe instalacje, gdyż nigdy tego nie doświadczyłem w praktyce, ale teoretycznie sprawa może być dokuczliwa.
Rozwiązanie obu problemów za jednym zamachem zapewnia zastosowanie najprostszego stabilizatora napięcia zasilania o łagodnym starcie, choćby na jednym tranzystorze. Owszem, to strata kilku woltów napięcia zasilającego, ale wydaje mi się, że warto.