EL84 >> Brum podczas regulacji niskich częstotliwości
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Re: EL84 >> Brum podczas regulacji niskich częstotliwości
Zamieszczam jeszcze górę urządzenia. Transformatory głośnikowe wykonane przez KaKa. Zasilający wykonany przez Toroidy (2x140V, 250mA; 2x3,15V, 4,5A; 25V, 100mA).
Jeszcze wczoraj zauważyłem, że mam straszny przesłuch. Sygnał podłączony do jednego wejścia słychać w drugim, lekko tylko ciszej. Jeszcze będę kombinował.
Jeszcze wczoraj zauważyłem, że mam straszny przesłuch. Sygnał podłączony do jednego wejścia słychać w drugim, lekko tylko ciszej. Jeszcze będę kombinował.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 75...99 postów
To chyba właśnie przydźwięk pochodzi od żarzenia, skoro po odłączeniu anodowego nie ustaje.arturdiy pisze:Przydźwięk pochodzi raczej od anodowego, bo po wyłączeniu wzmacniacza jeszcze przez pewien czas go słychać.
-
- 100...124 posty
Według mnie od anodowego. Kiedy odłączam zasilanie wyłącznikiem, napięcie żarzenia zanika od razu, anodowe powoli - z uwagi na energię zgromadzoną w kondensatorach zasilacza.
-
- 3125...6249 postów
Pomyśl, czy jak odłączysz anodowe to to co się zgromadziło na kondensatorach nadal tętni? browarinho ma rację, masz przydźwięk od żarzenia, albo druga opcja: trafo zasilające Ci sieje. Odłącz żarzenie na chwilkę "w czasie jazdy" i zobacz czy przestaje natychmiast brumieć.
No to dokładnie świadczy o tym, że i anodowe i żarzenie nie są źródłem, przyczyna jest masa. Zrób drobną próbę, bo wydaje mi się że przydźwięk może pochodzić od prostownika anodowego, przed prostownikiem pomiędzy transformatorem daj rezystor 47Om/5W, jeżeli przydźwięk zmaleje, to wzmacniacz "wzmacnia" zakłócenia z prostownika - dodaj wtedy do każdej diody w prostowniku równolegle kondensator 1-10nF/400V oraz skróć do minimum podłączenie "-" mostka z pierwszym kondensatorem elektrolitycznym filtru. Miałem teki przypadek z fabrycznym wzmacniaczem i udało się bez zmiany pojemności przydźwięk a raczej "pierdzenie" zredukować z poziomu irytującego do ledwie słyszalnego.arturdiy pisze:Według mnie od anodowego. Kiedy odłączam zasilanie wyłącznikiem, napięcie żarzenia zanika od razu, anodowe powoli - z uwagi na energię zgromadzoną w kondensatorach zasilacza.
Sprawdź tez zwierając wejście wzmacniacza rezystorem 10k poziom sie obniży, jeżeli tak to warto zastanowić sie nad ekranem dla lamp wstępnych i innym poprowadzeniem masy w stopniu wstępnym, podobnie jeżeli przydźwięk zwiększa się po zbliżeniu do niej ręki.
-
- 3125...6249 postów
arturdiy
nie miałeś wyłaczyć zasilania wyłacznikiem, tylko anodowe za pomoca standby. To co Ty w końcu wyłaczyłeś?

-
- 100...124 posty
Witam,
Moje poprzednie próby były nieprecyzyjne - odłączałem równocześnie i to i to napięcie.
Dziękuję za Wasze rady - spróbuję jeszcze pokombinować.
Jethrotull - masz rację - jeśli po odłączeniu anodowego wzmacniacz jeszcze pracuje na energii z kondensatorów, to nie powinno być przydźwięku od napięcia anodowego.
Moje poprzednie próby były nieprecyzyjne - odłączałem równocześnie i to i to napięcie.
Dziękuję za Wasze rady - spróbuję jeszcze pokombinować.
Jethrotull - masz rację - jeśli po odłączeniu anodowego wzmacniacz jeszcze pracuje na energii z kondensatorów, to nie powinno być przydźwięku od napięcia anodowego.
-
- moderator
Dlaczego nie słuchasz od razu, jak mówię, że problem jest w masie?
Możliwe, że nawet tamtędy łapiesz przesłuch jak coś mocno nagmatwałeś przy stopniach wstępnych
Możliwe, że nawet tamtędy łapiesz przesłuch jak coś mocno nagmatwałeś przy stopniach wstępnych

-
- 625...1249 postów
Widzę, że masz zasilanie przez kabel 3 przewodowy. Czyli bolec w gniazdku połączony z obudową? Jeśli tak, to odłącz to połączenie, czasami źle wykonana instalacja w domu jest przyczyną dużego brumu.
Spotkałem już fazę na bolcu
Pozostaje jeszcze problem podłączenia obudowy do masy. W ilu miejscach? i czy gniazda wejściowe są odizolowane od obudowy?
Spotkałem już fazę na bolcu

Pozostaje jeszcze problem podłączenia obudowy do masy. W ilu miejscach? i czy gniazda wejściowe są odizolowane od obudowy?
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 100...124 posty
Piotr pisze:Dlaczego nie słuchasz od razu, jak mówię, że problem jest w masie?

Niestety nie widzę jeszcze gdzie dokładnie

Tak, bolec połączony z obudową, obudowa podłączona do masy w jednym miejscu (tuż obok kondensatorów zasilacza). Gniazda wejściowe odizolowane od obudowy.Pyra pisze:Widzę, że masz zasilanie przez kabel 3 przewodowy. Czyli bolec w gniazdku połączony z obudową?
Teraz wpadłem na to, że obudowy potencjometrów (które są 'umasione') stykają się z obudową (jej przednim panelem). Chyba pasowałoby je odizolować ?
-
- 250...374 postów
arturdiy napisał:
arturdiy napisał:
Jeżeli je odizolujesz to między ziemią a potencjometrem wytworzy się różnica potencjałów i przy dotknięciu regulatora głośności usłyszysz 50Hz.Chyba pasowałoby je odizolować ?
arturdiy napisał:
Masz dwie różne masy ?Teraz wpadłem na to, że obudowy potencjometrów (które są 'umasione') stykają się z obudową (jej przednim panelem).
-
- 1875...2499 postów
Autorowi zapewne chodzi ze ma pętle masy, bo potki dotykają obudowy, a do potków dolutowane są przewody z szyny masy.
Chce on odizolować potki od obudowy, zostawiając połączenie ich kablami z szyną masy.
Chce on odizolować potki od obudowy, zostawiając połączenie ich kablami z szyną masy.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 100...124 posty
Bingo !Bobekmaster pisze:Autorowi zapewne chodzi ze ma pętle masy, bo potki dotykają obudowy, a do potków dolutowane są przewody z szyny masy.
-
- 1875...2499 postów
Nie wiem czy jest różnica jak idzie masa do potencjometrów, ale było by dość kłopotliwe odizolowanie ich. Proponuje odłączyć te kable i zobaczyć efekt. A jak masz podłączone ekrany przewodów? Z jednej strony czy z dwóch dołączone do masy?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- moderator
Nie ma sensu izolować obudowy potencjometru. Wystarczy już nic innego do niej nie podłączać traktując ją jak integralną część chassis.